Vyrobte si doma arašídové máslo například podle tohoto skvělého receptu z knížky „Jíme zdravě s Fitrecepty II.“.
Ingredience:
400 g | nesolených arašídů |
1 lžíce | rozpuštěného kokosového oleje (můžeme použít i arašídový) |
1 lžíce | tekutého medu |
špetka soli (můžeme vynechat) |
Postup:
- Arašídy přemístíme do výkonného mixéru, v první části mixujeme na plný výkon po dobu 20 vteřin, abychom mixér nepřetěžovali a nezavařili, až se z arašídů vytvoří „pudr”, pokud nám část arašídů zůstává přichycená na mixéru, tak je špachtlí shrneme dolů, aby se rozmixovaly všechny
- Do mixéru přidáme 1 lžíci medu s olejem a solí a vše mixujeme znovu na plný výkon po dobu cca 1 minuty
- Máslo ochutnáme a podle chuti můžeme přidat víc medu nebo soli, pro tekutější konzistenci můžeme přidat i více kokosového oleje
- Nakonec mixujeme na plný výkon 30 vteřin, aby se vše spojilo
- Arašídové máslo přemístíme do uzavíratelné skleněné nádoby a skladujeme nejlépe v lednici.
Pro přípravu crunchy arašídového másla nechte stranou část arašídů (cca 100 g), rozmixujte je nahrubo a přimíchejte k hotovému arašídovému máslu.
Poznámka:Recept k článku: Zdravé vaření s Fitrecepty slaví úspěch, vychází druhý díl kuchařky mladých studentů