REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dýňová polévka s domácím chlebem pro sychravé podzimní večery

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Abyste byli na nadcházející chladné období připraveni, zkuste tento recept na dýňovou polévku s chilli a domácím chlebem, která perfektně zahřeje jak během podzimních deštivých dní, tak v zimě se sněhem za okny.


Ingredience:
Na polévku:
1 ksbio dýně
1 ksbio cibule
1 ksbio chilli papričky
2 ksstroužky bio česneku
1,5 lbio vývaru
100 mlbio smetany
bio rostlinný olej
bio muškátový oříšek
bio pepř na dochucení
sůl
Na chleba:
1 kgbio mouky (hladká pšeničná bio mouka)
30 gsoli
0,6 l vody
kvas

Postup:

Příprava polévky:

  1. Nejprve si předehřejte troubu na 180 stupňů.
  2. Dýni omyjte, rozkrojte, vydlabejte semínka a nakrájejte na kostičky. Pokapejte olivovým olejem a dejte péct asi na 15-20 minut.
  3. Mezitím si připravte cibuli, kterou nasekejte najemno. Orestujte v hrnci a poté k ní přidejte dýni. Osolte, opepřete a podlijte vývarem.
  4. Polévku vaříme asi čtvrt hodiny. Poté přidáme prolisovaný česnek, sůl, pepř a najemno nasekanou chilli papričku.
  5. Vše rozmixujeme pomocí tyčového mixéru do jemného krému, přidáme smetanu a vaříme ještě pět minut.
  6. Na závěr okořeníme muškátovým oříškem a předem nasucho opraženými dýňovými semínky.

Příprava chleba:

  1. Všechny ingredience smíchejte dohromady tak, aby se vytvořilo těsto a nechte jej hodinu odpočinout.
  2. S naolejovanýma rukama poté těsto třikrát přeložte směrem od sebe a třikrát směrem do strany. Podle teploty v místnosti a aktivity kvasu kyne čtyři až dvanáct hodin (při teplotě nižší než 15°C kyne déle, při vyšší je proces rychlejší).
  3. Vykynuté těsto zabalte do potřebného tvaru, který odpovídá ošatce. Je třeba s ním zacházet opatrně, aby nedošlo k vymačkání vzduchových bublin.
  4. Poté nechte krátce dokynout a pečte 40 minut při teplotě 200°C.
Doporučení:

Pro ještě lepší chuť můžeme výslednou polévku pokapat lanýžovým olejem.

Poznámka:

Recept k článku: Sezóna dýní je v plném proudu. Dejte si pozor na správné skladování, zásoby vám pak vydrží až do jara!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Sváteční tabule z kvalitních surovin

Začínáte s blížícím se koncem roku pomaličku hodnotit, jaký vůbec byl? Zkuste to z kulinárního pohledu. Kolik jste objevili nových receptů? Jaké nové potraviny nebo výrobky jste ochutnali? A zaměřili jste se spíše na kvalitu než na kvantitu? Pokud ano, opravdu máte z čeho vybírat. S orientací vám totiž už téměř 20 let pomáhají také značky kvality potravin, které označují výrobky mimořádné kvality i chuti. Nejznámější z nich je Klasa a v současnosti si její logo s hrdostí vystavuje na svém obalu téměř 1000 produktů. Další populární značku, Regionální potravinu, která podporuje lokální výrobce, obdrželo více než 500 výrobků. Je příjemné vědět, že kvalita našich výrobků rok od roku stoupá. Věřme, že tak tomu bude i v roce 2022. Dost už bylo slov, pojďme do kuchyně uspokojit naše chuťové buňky.

číst dále ...

Sýrovka je tu a spolu s ní i 10 zajímavostí o sýru a smažáku

Také jste se už nemohli dočkat? Do McDonald’s právě dorazila Sýrová sezóna, a to znamená jediné: ani letos o největší hvězdy se smažákem, ale i ementálem nebo hermelínem ochuzeni nebudete. Abychom nejoblíbenější sezónní nabídku pořádně oslavili, podívali jsme se na to, kde se sýr vůbec vzal, jak se vyrábí i který národ ho zkonzumuje úplně nejvíc. Tady je 10 zajímavostí, které jste o sýru a smažáku možná nevěděli.

číst dále ...

Připravte se na vánoční pečení nejen s královskou rodinou

Vánoční čas se nezadržitelně blíží a krom nákupu vánočních dárků, byste měli pomalu začít myslet i na pečení vánočního cukroví. Chcete-li vaše blízké překvapit něčím novým, přinášíme několik tipů na inspirativní kulinární seriály. Kuchařské show s Mary Berry, Jamie Oliverem či Nigellou vám v rozhodování určitě pomůžou, a to už od 1. prosince na TV Paprika.

číst dále ...

Vánoční večírky ve znamení jednohubek

Vánoční čas se pomalu blíží a s ním i čas vánočních večírků. Připravte se letos na tradiční setkávání a vyzkoušejte rychlé a chutné recepty, které ze stolu okamžitě zmizí. Jsou ideální ke koktejlům, vínu i pivu a vaše hosty budou rozhodně bavit!

číst dále ...

Metropol slaví 60 let! Připijte si na svátky přípitkem, jehož chuť je prověřená generacemi

Vánoce se blíží mílovými kroky a než se nadějeme, budeme slavit příchod nového roku. Chcete si tyto každoroční oslavy užít a dopřát si něco tradičního, ale přesto výjimečného? Vyzkoušejte Metropol, který je tady s námi již 60 let! Tradiční hořkosladký aperitiv s příjemným kořenitým aroma nejen připomene „staré“ dobré časy, ale skvěle si ho vychutnáte i v horkém míchaném drinku.

číst dále ...

Vánoční hodování hravěji a zdravěji. 3+3 tipy na skvělé pomocníky a snadné recepty

Příprava na Vánoce je hlavně pro hospodyňky opravdu náročná. Napéct cukroví, nakoupit zásoby, zabalit dárky, uklidit, vymyslet štědrovečerní menu… Ulehčete si letos práci s chytrými pomocníky. Moderní výkonné multifunkční roboty za vás uhnětou těsta od lineckého po perníkové i ušlehají dokonale hladké krémy. Pomalý hrnec za vás bezpečně upeče dokonale křehké maso, zatímco vy můžete poklidit nebo připravovat dezert. A aby celá rodina neskončila po svátcích s bolavým a těžkým břichem, zapojte do smažení beztukovou fritézu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy