REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sezóna dýní je v plném proudu. Dejte si pozor na správné skladování, zásoby vám pak vydrží až do jara!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tykev je vděčná zelenina, ze které se dá připravit spousta chutných pokrmů. A když víte, jak ji uskladnit na delší dobu, můžete z ní těžit nejen v zimě, ale dokonce i na jaře. Máme pro vás tipy, jak je skladovat – a to jak v rodinném domě, tak i v městském bytě. A abyste byli na nadcházející chladnější období připraveni, zkuste recept na dýňovou polévku s chilli a domácím chlebem, která perfektně zahřeje i během deštivých dní.


Kvalita a vzhled

Pravidlo číslo jedna zní – vždy vybírejte takové, které nejsou potlučené ani nahnilé. Kvalitní dýně najdete zejména na ekologických farmách, kde nejen zeleninu pěstují s láskou a v souladu s přírodou. Seznam těch, které bio zeleninu a další biopotraviny nabízejí, najdete na stránkách lovime.bio a kamprobio.cz. Pokud nemáte čas na osobní návštěvu, můžete využít i faremní e-shopy nebo bedýnkové systémy. Zvolíte-li nákup v supermarketu, dbejte na to, aby potraviny vždy nesly označení logy biolistu nebo biozebry, jedině ty zaručí, že se skutečně jedná o certifikovanou biopotravinu. Více informací o pěstování a ekologickém zemědělství najdete na myjsmebio.cz.

 

 

Poznej svého farmáře

Září je Měsícem biopotravin a nabídne hned několik akcí, kde kvalitní bio dýně seženete. Na vybraných farmách budou navíc v rámci projektu Poznej svého farmáře probíhat prohlídky a ochutnávky letošní úrody nebo třeba zajímavý program pro děti. Více informací najdete na stránkách www.mesicbiopotravin.cz.

 

Náš tip: Svobodný statek na soutoku

Pro čerstvou a lokální zeleninu v bio kvalitě se můžete vydat třeba nedaleko Terezína v Ústeckém kraji, kde se nachází Svobodný statek na soutoku. Specializují se na bio zeleninu a další výrobky v bio kvalitě přímo na statku.

Více informací najdete na www.svobodny-statek.cz.

 

Počkejte, až dozrají

Zralé plody poznáte jednoduše podle toho, že mají zaschlou stopku. Pokud ji odtrhnete v momentě, kdy ještě není zralá, mohou se skrze ni dostat do dýně bakterie a rychleji se pak kazí. Pokud je stopka ještě navlhlá nebo zelená, nechte ji na vzduchu dozrát. Ty, které ji mají ulomenou, spotřebujte jako první.

 

Správné skladování je základem úspěchu

Dýně nemají rády vlhko, a proto raději volte suchý, teplý byt než vlhký sklep. Ideální teplotní rozmezí je mezi 10–15 stupni. V případě městského bytu je ideální teplota do 20 stupňů. Nezapomínejte je ale pravidelně kontrolovat. Menší jsou zpravidla náchylnější k hnilobě, a proto je doporučujeme zužitkovat jako první. Myslete také na to, že potřebují vzduch ze všech stran, a tedy i prostor. Neměly by se dotýkat. Na skladování tak budou nejlepší dřevěné bedýnky na policích v kuchyni, případně můžete použít i papírové krabice.

 

Dýňová polévka s domácím chlebem pro sychravé podzimní večery (podrobný recept se objeví po kliknutí na jeho název nebo fotografii!)

 

Kupujte BIO. Pro budoucnost!

Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíte lokálního dodavatele, máte navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím. Více, nejen o BIO, najdete v článku zde: O značce „Klasa“, „Regionální potravina“, „BIO Produkt ekologického zemědělství“, „Ekologická produkce“ a „Chráněné označení“.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Hřejivé, vydatné a lokální: Vyzkoušejte listopadové recepty

Listopad je pro mnohé z nás měsícem studených dní a brzkých večerů, kdy bychom nejraději trávili čas zachumlaní celý den do deky. Zažeňte chmury s naší porcí listopadových receptů, které vás krásně zahřejí a dodají vám energii. Ve všech receptech hrají prim lokální produkty, které si v roce 2021 vysloužily značku kvality Regionální potravina, oceňující jen ty nejlepší výrobky napříč regiony. Tentokrát jsme zařadili lesní špek, který Michal Šnebergr vyrábí v Pošumaví, lahodný sýr z Kryzanovy farmy v jižních Čechách, tvaroh z Vysočiny a na závěr tradiční tvargle z Olomouckého kraje. Přejeme dobrou chuť!

číst dále ...

Lahodný podzimní štrůdl ze sezónních jablek: Víte, jak na ten nejlahodnější?

Štrůdl nebo jinými slovy jablečný závin, je známý od nepaměti. Přestože pochází od našich jižních sousedů, stal se oblíbeným natolik, že ho považujeme téměř za národní pokrm. S rozinkami, se skořicí, ořechy i s jablky nebo tvarohem – variant existuje nespočet a recepty se většinou dědí z generace na generaci. Vyzkoušejte si společně s námi recept na nefalšovaný jablečný závin tak, jak ho znáte od dětství – jemné, křupavé těsto a plněný velkými kousky jablek se skořicí a opraženou strouhankou!

číst dále ...

Vepřové maso jako klasika české kuchyně

Snad žádné jiné maso se na českých jídelníčcích neobjevuje tak často jako vepřové. Každý z nás ho za rok sní kolem 43 kg, což je více než polovina celkového množství masa, které zkonzumujeme. Vepřové ale není jen krkovice či plec, v kuchyni nabízí opravdu široké možnosti využití.

číst dále ...

Poctivý podzimní vývar krok za krokem

Barevné podzimní dny plné sluníčka již vystřídalo sychravé počasí, které pomalu ale jistě hlásí příchod zimy. Buďte na pochmurné období připraveni a dopřejte vašemu tělu ty správné vitamíny, aby se mohlo bránit nejrůznějším nachlazením. Připravte si poctivý vývar, který obsahuje řadu prospěšných minerálů a pokud nebudete šetřit zeleninou, tak i vitaminů. Prozradíme vám, jak připravit ten nejlepší!

číst dále ...

Vánoční řízečky vyladěné k dokonalosti

Štědrovečerní tabule je v každé rodině jiná, ale vždy jde o nejslavnostnější večeři celého roku a podle toho by měla vypadat i chutnat. Tradiční bramborový salát, rybí nebo hrachová polévka, losos, smažený kapr či křupavé lehké kuřecí řízky, všechny tyto pokrmy mají jedno společné, jsou připravovány s láskou a precizností pro své nejbližší. Drůbežářský závod Klatovy přináší tipy pro milovníky kuřecího masa, kteří si chtějí připravit na štědrovečerní stůl lehké a šťavnaté řízky, po kterých se jen zapráší.

číst dále ...

Tipy na skvělá podzimní jídla, která vás zahřejí a dodají energii

Než se podzim přehoupne do své druhé části, je tím nejbarevnějším ročním obdobím. Zároveň se jedná o dobu, kdy jsme více unavení a máme chuť na teplé nápoje a pokrmy. Osvěžit si tyto dny můžeme netradičními recepty, které nás zahřejí, dodají energii a rozzáří den. Mnohdy stačí čerpat z běžné dostupné nabídky potravin. Oslňte svou rodinu nebo kamarády originálními recepty a dokonalým propojením jednotlivých pokrmů. Zapomeňte na tradiční těžké podzimní pokrmy a vyzkoušejte letos něco nového. Že vás nebaví připravovat jen dýňovou polévku? V tom případě vyzkoušejte celerový krém s libečkem a kešu oříšky. A pokud přece jenom si nedokážete představit podzim bez dýně, tak si připravte lahodné cupcaky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy