REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Seznamte se, tohle jsou ty nejlepší ryby na gril

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sezona grilování je v plném proudu. Vůně pečeného masa se line ze zahrádek, balkónů či teras. Hostitelé se předhánějí, čím své hosty překvapí. Už dávno nejde jen o steaky a klobásy. Stále častěji se tak nad uhlíky pečou ryby. Máte-li je rádi, pak pro vás máme tipy, které byste letos určitě měli ochutnat!


Pokud máte doma rybáře, máte situaci o hodně snazší. Grilovat se dá totiž každá ryba. Nejlepší ze sladkovodních je pstruh, siven či candát. Mnozí nepohrdnou ani kaprem. Nemáte-li doma prut, či dáváte přednost mořským šupináčům, pak vězte, že mezi ty nejoblíbenější patří makrela, losos nebo tuňák. Ovšem tady přichází zádrhel. Získat totiž čerstvou mořskou rybu je téměř nemožné nebo vás to vyjde na pořádný balík. Nebojte se proto v obchodech sáhnout po těch hluboce zmrazených. Jsou cenově dostupnější a hlavně je máte kdykoliv po ruce. Stačí je jen vyndat před grilovačkou z mrazničky a nechat je povolit. Navíc v mrazících boxech můžete ulovit opravdové poklady a tady máte nápovědu, podle čeho je poznáte.

 

 

Pořádně tučná makrela

Na tuto dravou rybu nedají dopustit zejména na Moravě. Její delikátní chuť a typická vůně učarovala kdekomu. Chcete-li si dopřát skutečný zážitek, pak si pořiďte pěkně vypaseného šupináče. Díky většímu množství tuku bude lépe chutnat a navíc bude bohatá na omega-3 mastné kyseliny. Uděláte tedy i něco pro své zdraví. V mrazicím boxu takovou makrelu najdete snadno. Stačí na obale hledat informaci, kde byla ulovena. Pokud to bylo u Irska, máte vyhráno. Tam jsou totiž ryby ještě tučné, zhubnou až během pouti do Středozemního moře. Pokud se vám nechce luštit etiketu, sáhněte rovnou po makrele z Irska od značky NOWACO. Získáte to nejlepší. Ryby jsou již vykuchané, takže s nimi nebudete mít téměř žádnou práci, a navíc jsou jediné na trhu, které byly zmrazeny jen jednou.

 

Dietní pstruh z hor

Jestliže na Moravě vládne makrela, v Čechách pak dominuje pstruh. Tato sladkovodní lososovitá ryba je o něco dietnější, ale příprava je stejně jednoduchá, jestliže zvolíte variantu hluboce zmrazeného šupináče. Pstruzi, co najdete v obchodech, pocházejí ze sádek, kterými protéká studený horský potok. Ryby tam mají ideální podmínky k životu, a to poznáte i na chuti. Druhou variantou je, že popadnete prut a vyrazíte k řece.

 

Divoký losos

Když už jsme nakousli lososovité ryby, pak tou další často vyhledávanou je právě samotný losos. Dnes se nejčastěji setkáte s farmovaným, chcete-li vyzkoušet jeho divokou alternativu, sáhněte po gorbušovi, který se loví přímo z oceánu. Tento divoce žijící šupináč vás rozhodně přesvědčí o tom, že nad něj není. Při nákupu se řiďte certifikátem MSC, který najdete na obale. Ten totiž zaručuje, že daný losos gorbuša pochází z trvale udržitelného rybolovu.

Ať už sáhnete v obchodě po makrele, pstruhovi či lososovi, určitě zklamaní nebudete. Sem tam totiž stojí za to vyzkoušet i něco nového a grilování si zpestřit. Uvidíte, že své hosty nadchnete a grilované ryby se stanou žádanou pochoutkou. Vždyť kdo by jim odolal? Jsou lehké, chutné a hlavně zdravé. Tak na to myslete, až budete příště rozpalovat gril.

 

Zdroj: www.nowaco.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jídlo u ledu: Jak správně mrazit a co do mrazničky nepatří

Od dob, kdy se potraviny uchovávaly ve vrstvě soli, aby vydržely, už nějaký čas uplynul. Dnes nechybí v žádné domácnosti mraznička, která nám umí vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny, zvládne pojmout nával masa ze zabijačky nebo obří várku ovoce ze zahrádky. I mražení potravin ale má svá pravidla. Čím se řídit, aby vám jídlo v mrazničce vydrželo a hlavně chutnalo?

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy