REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dort Margot

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V troubě upečený dortový korpus, potřený krémem připraveným z nastrouhané oplatky margotky, čokolády, šlehačky, želatinového ztužovače, vanilkového cukru a jogurtu, dort ozdobený nastrouhanou čokoládou, nechaný v lednici důkladně ztuhnout.


Ingredience:
Na korpus:
3 lžícehladké mouky
3 lžícekrupicového cukru
2 lžícekvalitního kakaa
2 lžíceoleje
1/2 sáčkukypřícího prášku do pečiva
3 ksvejce
Dále:
dortová forma o průměru 24 cm
papír na pečení nebo kousek sádla + hrubou mouku
Na krém:
500 gjogurtu (Hollandia nebo Max)
100 gčokoládové tyčinky Margot
100 ghořké čokolády
2 kelímkyšlehačkové smetany 31 %
1 sáčekželatinový ztužovač za studena Dr. Oetker
1 sáčekvanilkový cukr

Postup:

1. Celá vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny, pramínkem přiléváme olej a znovu vyšleháme
2. Mouku, pečivový prášek a kakao prosejeme a po částech zlehka stěrkou nebo vařečkou vmícháme do ušlehané vaječné hmoty
3. Přelijeme do formy a v troubě při 180 °C pečeme cca 15 až 20 minut
4. Na mřížce necháme upečený dortový korpus zcela vychládnout
5. Připravíme si krém; šlehačky vyšleháme do tuha, jogurt smícháme s vanilkovým cukrem, margotku nastrouháme na jemno a čokoládu na hrubo
6. Do větší misky dáme 100 ml vlažné vody, přisypeme ztužovač a metličkou řádně vymícháme
7. Přidáme oslazený jogurt, vyšlehané šlehačky, nastrouhanou Margot tyčinku a všechno důkladně vyšleháme
8. Nalijeme na upečený korpus a uhladíme, posypeme čokoládou, případně ozdobíme půlkami jahod a dáme ztuhnout do lednice, ideálné přes noc, ale minimálně na 4 hodiny.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy