REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Domácí tvarůžky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Cena těchto doma vyrobených tvarůžků je asi 120 Kč za 1 kg a v obchodě je to asi o 100 Kč více, pokud nejsou v akci. Kdo má trpělivost, dočká se opravdu chutné pochutiny tak typické pro náš národ a ještě za dobrou cenu.


Ingredience:
1 kgnizkotučného tvarohu (měkký, balený jako máslo)
1-2 kskolečka originál olomouckých tvarůžků
3 lžícesoli
kmín
pivo nebo mírně osolená voda

Postup:

1. Tvaroh, opravdu nízkotučný z jiného to nejde, dáme do mísy (ne kovové!), ke které máme poklici, přidáme sůl a na drobno nakrájená kolečka tvarůžků a kmín, vše důkladně promícháme a necháme v teple zrát asi 1 týden (pokud je teplo, může to trvat i méně), musí nám vzniknout mazlavá hmota, ale tu změnu poznáme, protože je nutné vše alespoň jednou denně promíchat, vzniklá hmota jde po týdnu mazat na chleba a pokud jí nesníme jen tak, protože je také moc dobrá, můžeme pokračovat ve výrobě tvarůžků
2. Naposledy pořádně promícháme již hodně “voňavou” hmotu a jdeme na to, do ruky nabereme trochu hmoty a vytvarujeme z ní malý koláček nebo váleček (ale ten se někdy láme), čím nižší placka bude, tím rychleji pak dozrává a bude k jídlu
3. Skládáme buď na talíře nebo na nerezovou mřížku (ne na železo, obtiskli by se černé proužky), pokud je dáme na talíře, je nutné je každý den otočit, zrají asi 4 dny, oschnou na povrchu
4. Oschlé tvarůžky vykoupeme v pivě nebo slané vodě a dáme do chladna nejlépe asi do teploty kolem 14-18 °C, každý den, nebo alespoň obden je vykoupeme v pivě nebo slané vodě, za 7-10 dní by jste už mohli mít k večeři své vlastní tvarůžky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy