REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Domácí tvarůžky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Cena těchto doma vyrobených tvarůžků je asi 120 Kč za 1 kg a v obchodě je to asi o 100 Kč více, pokud nejsou v akci. Kdo má trpělivost, dočká se opravdu chutné pochutiny tak typické pro náš národ a ještě za dobrou cenu.


Ingredience:
1 kgnizkotučného tvarohu (měkký, balený jako máslo)
1-2 kskolečka originál olomouckých tvarůžků
3 lžícesoli
kmín
pivo nebo mírně osolená voda

Postup:

1. Tvaroh, opravdu nízkotučný z jiného to nejde, dáme do mísy (ne kovové!), ke které máme poklici, přidáme sůl a na drobno nakrájená kolečka tvarůžků a kmín, vše důkladně promícháme a necháme v teple zrát asi 1 týden (pokud je teplo, může to trvat i méně), musí nám vzniknout mazlavá hmota, ale tu změnu poznáme, protože je nutné vše alespoň jednou denně promíchat, vzniklá hmota jde po týdnu mazat na chleba a pokud jí nesníme jen tak, protože je také moc dobrá, můžeme pokračovat ve výrobě tvarůžků
2. Naposledy pořádně promícháme již hodně “voňavou” hmotu a jdeme na to, do ruky nabereme trochu hmoty a vytvarujeme z ní malý koláček nebo váleček (ale ten se někdy láme), čím nižší placka bude, tím rychleji pak dozrává a bude k jídlu
3. Skládáme buď na talíře nebo na nerezovou mřížku (ne na železo, obtiskli by se černé proužky), pokud je dáme na talíře, je nutné je každý den otočit, zrají asi 4 dny, oschnou na povrchu
4. Oschlé tvarůžky vykoupeme v pivě nebo slané vodě a dáme do chladna nejlépe asi do teploty kolem 14-18 °C, každý den, nebo alespoň obden je vykoupeme v pivě nebo slané vodě, za 7-10 dní by jste už mohli mít k večeři své vlastní tvarůžky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Hrátky s čokoládou

Inspirujte se tímto originálním videem a ozdobte dezerty netadičními čokoládovými tvary. Podévejte se, co dokáže led či studená voda s rozpuštěnou čokoládou. Nejsou to kouzla, jen um šikovných cukrářů. :)

číst dále ...

Italská kuchyně sahá až do pravěku, jak se zrodila a měnila v průběhu staletí?

Kdo by neznal skvělou pizzu nebo italské těstoviny s rozmanitými druhy omáček? Italská kuchyně je jednou z nejrozšířenějších na světě a její základy můžeme stopovat až do neolitu. Vydáme se na cestu italského jídla od jeho počátků až do dnešních dnů. A změn je za ta staletí požehnaně.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Při očistě organismu pomůže i konopí

Nejlepší očistou pro tělo je dodržování zdravého životního stylu, tedy dostatek pohybu a kvalitního spánku a pravidelná a zdravá strava. Chcete-li se pročistit, určitě dopřejte svému tělu dostatek ovoce a zeleniny, které vám dodá energii a dobrý pocit. Svůj jídelníček celkově odlehčete a nebojte se na něj zařadit také konopí, které je zdrojem všech pro tělo potřebných látek.

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy