V domácích podmínkách vyrobená chutná šunka z mletého králičího, kuřecího nebo slepičího masa, libového vepřového masa nakrájeného na kostky, cukru, soli, mléka a vody.
Ingredience:
2 kg | libového vepřového masa |
1 kg | králičího, kuřecího nebo slepičího masa |
30 g | rychlosoli |
30 g | mořské soli |
1 lžička | cukru |
1 dl | mléka |
1/2 dl | vody |
Postup:
1. Králičí, kuřecí nebo slepičí maso umeleme, vepřové nakrájíme na větší kousky
2. Přilijeme mléko, vodu, přidáme sůl, rychlosůl a cukr
3. Maso během 30 minut několikrát důkladně promícháme
4. Necháme 48 hodin uležet v ledničce
5. Po dvou dnech, kdy jsem občas maso promíchali, dáme ho do obalu na tlačenky, který jsem z jedné strany důkladně zajistily provázkem, hmotu pořádně namačkáme a zavážeme pevně i druhý konec (nesmí tam zůstat žádný vzduch!)
6. Šunku vaříme asi 2 hodiny při teplotě 80 °C.
Někdo raději šunku vaří déle, při 70 °C asi 4 hodiny.