REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Domácí šunka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V domácích podmínkách vyrobená chutná šunka z mletého králičího, kuřecího nebo slepičího masa, libového vepřového masa nakrájeného na kostky, cukru, soli, mléka a vody.


Ingredience:
2 kglibového vepřového masa
1 kgkráličího, kuřecího nebo slepičího masa
30 grychlosoli
30 gmořské soli
1 lžičkacukru
1 dlmléka
1/2 dlvody

Postup:

1. Králičí, kuřecí nebo slepičí maso umeleme, vepřové nakrájíme na větší kousky
2. Přilijeme mléko, vodu, přidáme sůl, rychlosůl a cukr
3. Maso během 30 minut několikrát důkladně promícháme
4. Necháme 48 hodin uležet v ledničce
5. Po dvou dnech, kdy jsem občas maso promíchali, dáme ho do obalu na tlačenky, který jsem z jedné strany důkladně zajistily provázkem, hmotu pořádně namačkáme a zavážeme pevně i druhý konec (nesmí tam zůstat žádný vzduch!)
6. Šunku vaříme asi 2 hodiny při teplotě 80 °C.

Doporučení:

Někdo raději šunku vaří déle, při 70 °C asi 4 hodiny.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy