Jedna z variant výroby chutné domácí smetanové klobásy.
Ingredience:
1,5 kg | libového vepřového masa |
sůl | |
mletý bílý pepř | |
vepřová střívka | |
muškátový květ | |
mleté nové koření | |
mléko dle potřeby | |
strouhaná citronová kůra | |
1/2 ks | veky |
0,5 kg | hovězího masa (kližka) |
Postup:
1. Nejprve nakrájíme veku a namočíme ji do mléka
2. Vepřové a hovězí maso umeleme a ještě rozmělníme v robotu, je dobré maso 2x umlít
3. K pomletému masu přidáme rozmělněnou veku s mlékem, ochutíme, přidáme koření, citronovou kůru a důkladně vše promícháme, bude-li směs příliš tuhá, přilijeme mléko a důkladně vše opět promícháme, pak necháme hodinu odležet
4. Plníme do střívek, konce zaštípneme. skladujeme krátkodobě v lednici
5. Klobásy dále připravujeme smažením na sádle nebo oleji.
Stejným způsobem připravíme vinnou klobásu, s tím rozdílem, že veku namočíme do bílého vína a místo mléka přidáme vodu. Do vinné klobásy se jako koření přidává také mletý hřebíček.
Poznámka:Autor receptu: Dalibor Marounek