Tyto vaječné těstoviny najdete v mnoha národních kuchyních, především je však mají rádi v Německu, Rakousku, Alsasku, Maďarsku …
Ingredience:
250 g | hladké mouky |
10 lžic | mléka |
3 ks | vejce |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Smícháme všechny ingredience, směs vyšleháme dohladka, až se začnou tvořit bublinky, těsto by mělo být o něco tužší, než na lívance, necháme 15 minut odpočinout
2. Vodu v hrnci postavíme na zdroj tepla a přivedeme ji k varu, nejlépe pomocí sítka na halušky nebo přímo na spätzle postupně, po částech nastrouháme do vody těsto
3. Jakmile těstoviny vyplavou (trvá to jen pár vteřin), sítkem s malými oky je sesbíráme a necháme důkladně okapat
4. Uvařené a okapané spätzle podáváme jako přílohu k masu, či jinak dále zpracováváme dle příslušných receptur.