Skvělé slané pečivo vhodné k pivu či vínu, nebo jako základ kanapek.
Ingredience:
200 g | hladké mouky |
papír na pečení | |
60 g | vychlazeného másla |
1/2 lžičky | kypřicího prášku |
voda | |
hrubozrnná sůl nebo vločky soli | |
mouka na pomoučení pracovní plochy |
Postup:
1. Do mouky promíchané s kypřícím práškem zapracujeme na kostičky nakrájené studené máslo a asi rovnou lžičku soli, v kuchyňském robotu mixujeme asi 1 minutu, až nám vznikne drobenka
2. přidáme 4 lžíce studené vody a několika rychlými zapnutími a vypnutími robota hmotu promícháme, mělo by vzniknout pružné, nelepivé těsto (pokud ne, po přidání další lžíce studené vody postup opakujeme)
3. Hotové těsto rozválíme na pomoučené pracovní desce obdélník o velikost zhruba 50 x 25 cm, plát lehce potřeme vodou, posypeme lžičkou soli, sůl mírně do těsta zatlačíme
4. Těsto propícháme vidličkou a rozkrájíme na 18 dílů, přendáme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 10-15 minut, hotové krekry by měly vypadat bledě a suše, ztvrdnou při vychladnutí
5. Krekry necháme vychladnout nejlépe na mřížce, skladujeme je v dóze se šroubouvacím uzávěrem.