Kečupu není nikdy dost, zvláště, pokud máte děti a mlsného manžela. :) Místo předražených výrobků z obchodu si můžete doma vyrobit výtečný kečup a to dokonce v bio kvalitě.
Ingredience:
1 kg | bio rajčat |
70 g | bio cukru |
2 ks | bio jablka |
1 ks | bio cibule |
1 ks | bio bobkový list |
5 ks | kuliček bio nového koření |
5 ks | kuliček bio pepře |
5 ks | bio hřebíčku |
60 ml | bio jablečného octa |
60 ml | vody |
1 lžička | soli |
špetka bio skořice | |
vhodné sklenice na zavaření a skladování |
Postup:
- Jablka, rajčata a cibuli nakrájejte nadrobno.
- Vložte do hrnce, podlijte vodou, octem, přidejte sůl, cukr a koření. Na mírném ohni za občasného míchání vařte přibližně jednu 1 hodinu.
- Po uvaření vyjměte veškeré koření.
- Směs v hrnci rozmixujte dohladka a případně ještě propasírujte.
- Kečup nalijte do sklenic asi půl centimetru pod okraj, pevně uzavřete a vložte do kastrolu s horkou vodou.
- Při teplotě 85 stupňů sterilujte 20 minut a poté nechte vychladnout dnem vzhůru.
Nevíte-li, kam pro kvalitní bio zeleninu, zkuste například Moravskou biofarmu, kde seženete čerstvé sezónní plody! Čekat tu na vás bude také bio ovoce a mnoho dalšího. Více informací na www.kovorolnik.cz.
Poznámka:Recept k článku: Sezóna zavařování v plném proudu – připravte si lahodné pochoutky, které vás dostanou