REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Domácí housky II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Domácí bílé pečivo z polohrubé mouky, másla, droždí, mléka a žloutku.


Ingredience:
500 gpolohrubé mouky
50 gmásla
25 gdroždí
1 ksžloutku
1 ksvejce na potírání
1/4 lžičkyvlažného mléka
1 lžičkacukru
1 lžičkasoli
tuk na pomaštění plechu
na posypání: kmín, mák, hrubá sůl

Postup:

1. Nejprve si připravíme kvásek, v míse rozetřeme droždí se třemi lžícemi mléka, přidáme 1lžíci mouky a vypracujeme řidší těstíčko, které necháme kynout pod utěrkou na teplém místě
2. Jakmile droždí vzejde, přidáme do kvásku prosátou mouku, sůl a rozšlehaný žloutek a zbylé mléko, nakonec přidáme máslo
3. Vypracujeme hustší těsto a necháme kynout
4. Vykynuté těsto rozdělíme na 16 kousků, jeden každý pak na další tři díly, z kterých vyválíme válečky
5. Vždy tři tenké válečky spleteme do copu a klademe na pomaštěný plech
6. Housky potíráme rozšlehaným vajíčkem a sypeme kmínem, solí a mákem, necháme několik minut dokynout
7. Upečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C cca 25-30 minut dozlatova.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy