REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Domácí dalamánky ze starého chleba

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Křupavé, voňavé dalamánky upečené v troubě pěkně dozlatova, připravené z krajíců starého chleba, hladké mouky, droždí, vody, cukru, soli …


Ingredience:
5 kscentimetr silných plátků den až dva starého chleba (velký oválný bochník)
500 ghladké mouky
30 gdroždí
1 plochá lžícesoli
1 lžičkadrceného kmínu
1/4 lžičkycukru krupice
papír na pečení
voda
Na povrch:
hrubozrnná sůl, kmín, vaječný bílek

Postup:
  1. Plátky chleba namočíme do studené vody, ve vodě je necháme chvíli nasát vodu, vodu, co se nenasála do chleba slijeme, ale chleby neždímáme!
  2. Chleby rozmixujeme na kaši
  3. Hladkou mouku dáme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme cukr, trochu vlažné vody tak 3 až 4 lžíce vody, trošku promícháme s moukou a necháme vzejít kvásek, což bude trvat asi 10 až 15 minut, podle teploty v místnosti
  4. Přidáme rozmixovaný chléb, kmín, sůl a jeli třeba přilijeme trochu vody, jen tolik, aby nám vzniklo hladké nelepivé těsto
  5. Těsto necháme 1 hodinu kynout pod čistou hadrovou utěrkou
  6. Vykynuté těsto rozdělíme na menší části, z kterých vypracujeme bochánky, ty uprostřed nakrojíme a necháme na plechu vyloženém pečícím papírem ještě nakynout
  7. Dalamánky potřeme rozšlehaným bílkem, posypeme hrubozrnnou solí a kmínem
  8. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C pěkně dozlatova.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Nepostradatelná osvěžující kombinace léta: gin & tonic

Klasika všech klasik gin & tonic neboli nejlepší způsob osvěžení a podpoření dobré nálady v teplých letních dnech. Vyzkoušejte nové kombinace se středomořským Ginem Mare. Doplňte tento prémiový gin například kvalitním tonikem Thomas Henry a dopřejte si opravdu chutný a osvěžující drink.

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

Roter Hahn: Jihotyrolský knödle vládne každé sezóně

Jihotyrolští farmáři své hosty každý den hýčkají domácími delikatesami. Ať je léto nebo zima, sezóna si žádá svůj vlastní recept na národní pokrm – „knödle,“obdobu našeho českého plněného knedlíku na slano či na sladko. Běžně ho můžete ochutnat v lokální kuchyni, šenku či na statku svého farmáře. Ať je velký, malý, se špekem, s ovocem, se zeleninou, každá sezóna je v Jižním Tyrolsku zkrátka sezóna knedlíků.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy