REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Domácí dalamánky ze starého chleba

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Křupavé, voňavé dalamánky upečené v troubě pěkně dozlatova, připravené z krajíců starého chleba, hladké mouky, droždí, vody, cukru, soli …


Ingredience:
5 kscentimetr silných plátků den až dva starého chleba (velký oválný bochník)
500 ghladké mouky
30 gdroždí
1 plochá lžícesoli
1 lžičkadrceného kmínu
1/4 lžičkycukru krupice
papír na pečení
voda
Na povrch:
hrubozrnná sůl, kmín, vaječný bílek

Postup:
  1. Plátky chleba namočíme do studené vody, ve vodě je necháme chvíli nasát vodu, vodu, co se nenasála do chleba slijeme, ale chleby neždímáme!
  2. Chleby rozmixujeme na kaši
  3. Hladkou mouku dáme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme cukr, trochu vlažné vody tak 3 až 4 lžíce vody, trošku promícháme s moukou a necháme vzejít kvásek, což bude trvat asi 10 až 15 minut, podle teploty v místnosti
  4. Přidáme rozmixovaný chléb, kmín, sůl a jeli třeba přilijeme trochu vody, jen tolik, aby nám vzniklo hladké nelepivé těsto
  5. Těsto necháme 1 hodinu kynout pod čistou hadrovou utěrkou
  6. Vykynuté těsto rozdělíme na menší části, z kterých vypracujeme bochánky, ty uprostřed nakrojíme a necháme na plechu vyloženém pečícím papírem ještě nakynout
  7. Dalamánky potřeme rozšlehaným bílkem, posypeme hrubozrnnou solí a kmínem
  8. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C pěkně dozlatova.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy