REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Domácí dalamánky ze starého chleba

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Křupavé, voňavé dalamánky upečené v troubě pěkně dozlatova připravené z krajíců starého chleba, hladké mouky, droždí, vody, cukru, soli…


Ingredience:
5 kscentimetr silných plátků den až dva starého chleba (velký oválný bochník)
500 ghladké mouky
30 gdroždí
1 plochá lžícesoli
1 lžičkadrceného kmínu
1/4 lžičkycukru krupice
papír na pečení
voda
Na povrch:
hrubozrnná sůl, kmín, vaječný bílek

Postup:
  1. Plátky chleba namočíme do studené vody, ve vodě je necháme chvíli nasát vodu, vodu, co se nenasála do chleba slijeme, ale chleby neždímáme!
  2. Chleby rozmixujeme na kaši
  3. Hladkou mouku dáme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme cukr, trochu vlažné vody tak 3 až 4 lžíce vody, trošku promícháme s moukou a necháme vzejít kvásek, což bude trvat asi 10 až 15 minut, podle teploty v místnosti
  4. Přidáme rozmixovaný chléb, kmín, sůl a jeli třeba přilijeme trochu vody, jen tolik, aby nám vzniklo hladké nelepivé těsto
  5. Těsto necháme 1 hodinu kynout pod čistou hadrovou utěrkou
  6. Vykynuté těsto rozdělíme na menší části, z kterých vypracujeme bochánky, ty uprostřed nakrojíme a necháme na plechu vyloženém pečícím papírem ještě nakynout
  7. Dalamánky potřeme rozšlehaným bílkem, posypeme hrubozrnnou solí a kmínem
  8. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C pěkně dozlatova.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Je libo hmyzí burger?

Náhražek masa a burgerů založených na rostlinném původu surovin najdete hned několik. Ale napadlo vás vyzkoušet pokrm z hmyzu? Jídlo vyrobené z hmyzu může znít v našich končinách jako sci-fi, ale kvůli dlouhodobé neudržitelnosti klasické živočišné výroby je právě hmyz jednou z potrav budoucnosti. Ochutnat můžete třeba hmyzí burger, který vyrábí německá firma Bug Foundation.

číst dále ...

Vychutnejte si zmrzlinu pro dospělé! Vyrobte si doma veselé nanuky

Ledově vychlazená zmrzlina představuje úžasné osvěžení v průběhu horkého letního dne. Když však přidáte kapku alkoholu a jeden z drinků Schweppes, dodáte nanukům grády a povýšíte je na nečekaný level. A jak vyrobit nanuky 18+?

číst dále ...

Chystejte hody, jde se na jahody!

Sezóna jahod právě vrcholí a je poslední čas pořídit si šťavnatou zásobu těch českých, voňavých, na které zase budeme čekat celý rok. Pořiďte si jich dostatek, ať už natrhaných na vlastní zahrádce, na políčku při samosběru, anebo zakoupených na trhu… Můžete z nich totiž připravit spoustu skvělých dobrot!

číst dále ...

Výborné a zdravé? 4 tipy na letní dobroty pro děti, které hravě zvládnete připravit doma

Léto je tady a spolu s ním nastává čas zmrzlin, limonád, různých dezertů a dalších dobrot. Zodpovědní rodiče tak budou mnohdy řešit dilema, jak dopřát potěšení mlsnému jazýčku svých dětí, ale zároveň neohrozit jejich zdraví. Odpověď se přímo nabízí: připravte jim chutné a zdravé domácí dobroty, u nichž je složení plně ve vaší režii.

číst dále ...

Domácí jahodový sirup s mátou nebo rebarborou, limonáda nebo střik!

Milujete jahody? Tomáš pro Vás připravil dva super recepty na marmeládu a sirupy, kdy zpracujete naprosto celé jahody, i stopky a odřezky! A nakonec si za odměnu po dovedné práci můžete dát skvělý jahodovo-rabarborový střik! Tak hurá do toho, ať je hned hotovo!

číst dále ...

Vinice Šobes, ikona našeho vinařství

V meandru řeky Dyje v Národním parku Podyjí se nachází přírodní unikát, který uchvátí každoročně stovky návštěvníků. Vinice Šobes se díky své jedinečné dispozici stala ikonou moravského vinařství. A tak na nic nečekejte a vydejte se prozkoumat jedno z nejromantičtějších míst v Česku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy