REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Domácí dalamánky ze starého chleba

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Křupavé, voňavé dalamánky upečené v troubě pěkně dozlatova připravené z krajíců starého chleba, hladké mouky, droždí, vody, cukru, soli…


Ingredience:
5 kscentimetr silných plátků den až dva starého chleba (velký oválný bochník)
500 ghladké mouky
30 gdroždí
1 plochá lžícesoli
1 lžičkadrceného kmínu
1/4 lžičkycukru krupice
papír na pečení
voda
Na povrch:
hrubozrnná sůl, kmín, vaječný bílek

Postup:
  1. Plátky chleba namočíme do studené vody, ve vodě je necháme chvíli nasát vodu, vodu, co se nenasála do chleba slijeme, ale chleby neždímáme!
  2. Chleby rozmixujeme na kaši
  3. Hladkou mouku dáme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme cukr, trochu vlažné vody tak 3 až 4 lžíce vody, trošku promícháme s moukou a necháme vzejít kvásek, což bude trvat asi 10 až 15 minut, podle teploty v místnosti
  4. Přidáme rozmixovaný chléb, kmín, sůl a jeli třeba přilijeme trochu vody, jen tolik, aby nám vzniklo hladké nelepivé těsto
  5. Těsto necháme 1 hodinu kynout pod čistou hadrovou utěrkou
  6. Vykynuté těsto rozdělíme na menší části, z kterých vypracujeme bochánky, ty uprostřed nakrojíme a necháme na plechu vyloženém pečícím papírem ještě nakynout
  7. Dalamánky potřeme rozšlehaným bílkem, posypeme hrubozrnnou solí a kmínem
  8. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C pěkně dozlatova.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Ochutnejte pravé sicilské cannoli!

Cannoli je typický italský dezert ve tvaru trubiček, jehož kolébkou je Sicílie, proto bývají často označovány také jako cannoli siciliani. Tradičně se toto pečivo plní sýrem ricotta a připravovat jej lze na různé způsoby – kraje se zdobí drcenými pistáciemi či ořechy, čokoládou, koktejlovými třešněmi, kandovaným ovocem či strouhanou citrusovou kůrou.

číst dále ...

Odpočiňte si od masa a vsaďte na vegetariánské recepty

Dýně, lilky i cukety. Okuste tyto pestré královny zeleniny v neobvyklých receptech, ve kterých dokonale nahradí maso. Hodí se jak pro vegetariány, tak i pro ty z vás, kteří si chtějí dát od masa po letním grilování pauzu. Pootevřete kuchyňská dvířka zelenině a nechte se inspirovat neokoukanými recepty.

číst dále ...

Co je fermentace, kvašení, pickles či zavařování neboli sterilace?

Umíte rozlišit pojmy jako fermentace či kvašení? A co Pickles, víte co to je? A co zavaření neboli sterilace. Jaký je rozdíl mezi všemi těmito uvedenými pojmy? Více se dozvíte právě v tomto článku!

číst dále ...

Vánoční cukroví jinak: Dejte sbohem pšeničné mouce a vyzkoušejte neobvyklé druhy

Perníčky, rumové kuličky i oblíbené linecké – zkuste při pečení cukroví místo klasické pšeničné mouky a z nich připravených ingrediencí zapojit jiné alternativy. Uvidíte, že vánoční tabuli obohatí nejen svou neobyčejnou chutí, ale také nutriční hodnotou a lehkostí. Ta se o Vánocích obzvláště hodí, protože na dietu obvykle není ani pomyšlení!

číst dále ...

Objevte pozitivní účinky medu na váš organismus

Během zimních měsíců a chřipkových období sahá mnoho lidí po zdravých potravinách, jako jsou ovoce a zelenina, ze kterých tělo čerpá prospěšné vitamíny a minerály. Potravinou, na kterou se v souvislosti s posilováním imunity často zapomíná, je včelí med. Příznivé účinky medu jsou však známé již po staletí.

číst dále ...

Podzimní recepty, které vám doplní sílu a energii

Zkuste si užívat i dny, které jsou znatelně chladnější a temnější než ty předchozí. Podzim se už stačil projevit v celé své síle, ale vy možná naopak cítíte, že máte energie o něco méně. Nezoufejte, je to naprosto přirozené. Navíc s tím můžete skvěle pracovat třeba prostřednictvím jídla. Poslouchejte své chutě, které touží po něčem hutnějším. Poradí také Akademie kvality, která pro vás nachystala několik vydatných, originálních receptů. Až budete vybírat jednotlivé suroviny, zaměřte se na jejich kvalitu, abyste z pokrmu vytěžili maximum a také si více pochutnali. Hledejte na obalech výrobků značky kvality (např. Regionální potravina a Klasa), které ji zaručují.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy