REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Domácí bagety od mistra Josefa Maršálka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Návod na upečení domácích bagetek podle cukrářského a pekařského mistra Josefa Maršálka. Jsou skvělé se slaným máslem či olivovým olejem.


Ingredience:
1.den
50 ghladká mouka
30 gvoda
špetka droždí
2. den
300 ghladká mouka
180 gvoda
80 gkvásku
6 gdroždí
3 gsůl
Na dokončení:
mořská nebo himalájská sůl
rozmarýn

Postup:
  1. První den zamícháme všechny ingredience a v pokojové teplotě necháme zakryté odpočívat; ideálně 16-18 hodin
  2. Druhý den přidáme zbývající ingredience a vypracujeme hladké, nelepivé těsto, necháme vykynout a rozdělíme na dva díly, ze kterých vypracujeme bochánky, ty buď rozválíme do dlouhého válečku na celou délku plochy anebo rozválíme na pomoučeném válu do tvaru listu
  3. Bagetu nastřihneme do podoby obilného klasu a v listu nožem ozdobně nařízneme, necháme vykynout a potřeme vodou, posypeme hrubou solí
  4. Vložíme do trouby vyhřáté na 240 °C spolu s půl hrnkem vařící vody, ihned dvířka zavřeme a teplotu snížíme na 200 °C, pečeme asi 10-12 minut; podle druhu pece
  5. Po vyndání z trouby se snažíme počkat, dokud nevychladnou, někdy marně.
Doporučení:

Pečivo po vykynutí a potření vodou lze posypat semínky či kmínem. Zkuste někdy do kvásku přidat půl lžičky levandule či sušeného rozmarýnu.

Poznámka:

Dokonalé dorty a pečivo od Josefa můžete ochutnat v CakeShop Prague, Celetná 11.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy