Demikát je slovenská brynzová polévka. Používá se jako základ voda ve které se vařily halušky tzv. haluškovica.
Ingredience:
1,5 l | vody z halušek |
100 ml | sladké smetany |
150 g | brynzy |
2 ks | krajíce chleba |
2 ks | cibule |
1 lžička | sladké papriky |
petrželka | |
sádlo | |
kmín | |
sůl |
Postup:
1. Oloupanou cibuli nakrájíme na tenká kolečka a vložíme ji do haluškovice
2. Osolíme, přidáme kmín a papriku, vaříme doměkka 3. Brynzu rozkvedláme se smetanou, přidáme trochu vývaru, vlijeme do polévky a důkladně rozmícháme
4. Chleba nakrájíme na kostičky a na sádle opečeme
5. Polévku nalijeme do talířů, přidáme kostičky opečeného chleba, posypeme petrželkou a podáváme.
Recept nám poslal Dalibor Marounek