Pan con tomate je zdánlivě skromné jídlo, jen rajčatová dřeň na chlebu, ale vězte, že by si tento obložený chlebík nezískal takovou oblibu, kdyby nebyl naprosto geniální. Dává vyniknout ingrediencím v celé jejich parádě, proto je důležité zvolit kvalitní bílý chléb a čerstvá zralá rajčata. Pak už stačí jen osolit, opepřit a zakápnout olivovým olejem. Navrch se často přidává ještě plátek jamónu. Kdo ale říká, že existuje jediná správná cesta, jak tyto ingredience servírovat? Zapojte kreativitu, zahrajte si na Kandinského nebo Maleviche a vytvořte si abstraktní dekonstruovanou verzi tohoto oblíbeného sendviče. Chuť zůstane stejně výtečná a oslníte každého, komu svůj výtvor naservírujete.
Ingredience:
4 ks | rajčata |
4 ks | plátky jamónu |
2 ks | plátky bílého chleba |
olivový olej | |
černý pepř | |
hrubá sůl | |
Microgreens (výhonky ředkvičky) na dozdobení |
Postup:
- Nakrájejte rajčata na čtvrtky, odstraňte části, kde bývala stopka a odstraňte semínka. Poté vezměte jemnou stranu struhadla a nastrouhejte dužinu rajčete. Slupky vyhoďte nebo jinak zužitkujte.
- Nakrájejte chléb na kostky a dejte je do mísy, kde je zalijte olejem a dobře promíchejte. Poté je vložte na středně rozehřátou pánev, dokud nezačnou zlatavět.
- Na talíř vlijte rajčatové pyré, poskládejte do kruhu jamón, zakápněte olivovým olejem a naaranžujte navrch krutony. Nakonec osolte hrubou solí a opepřete čerstvě namletým pepřem.
A kde koupit plátky jamónu? Tak například zde: Jamon Serrano Gran reserva, plátky, Montesano, 100 g
Poznámka:Recept k článku: 3 party občerstvení z jamónu, kterými zabodujete nejen na Silvestra
zdroj: www.edelikatesy.cz