REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Debrecínský salám

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vyuzený salám vyrobený z vepřového a hovězího masa, vody a koření.


Ingredience:
Rozpis na 10 kg uzeniny:
7,5 kgvepřového masa
(výřez, boky, laloky)
2,5 kglibového hovězího masa
voda
umělá střeva
Koření na 1 kg masa:
22 gsolící směsi
2,5 gpepře
2 gsladké papriky
1 gtřeného česneku
1/4 gmajoránky

Postup:

1. Poměr vepřového masa by měl být 1/
3 libového, 2/
3 tučného, obojí pokrájíme na kostky o hraně asi 2 cm
2. Pak přidáme solící směs, promícháme, vložíme do nádoby, upěchujeme a dáme do chladničky na dva až tři dny proležet
3. Hovězí maso nakrájíme na kostky o hraně asi 2 cm nebo je umeleme přes desku s otvory o velikosti 20 mm, přidáme díl solící směsi, promícháme, dáme do vhodné nádoby a necháme v chladničce rovněž na dva až tři dny proležet
4. Když je obojí maso proleželé, tak nejprve umeleme na jemno hovězí maso přes desku s otvory a průměru 2 mm, odebereme 1 kg takto umletého masa a za postupného přilévání vody vymícháme pojivou spojku
5. Do nádoby vložíme zbytek mletého masa a spojku, okořeníme, dobře zamícháme s nepatrným množstvím vody, přidáme kostky vepřového masa a vše dobře spojíme, dáme do nádoby, necháme do druhého dne rozležet v chladničce
6. Uleželou hmotu narážíme do umělých střev (cistin), vyrábíme salámky asi 40 cm dlouhé, konce salámů zavážeme
7. Zavěsíme na hole, vložíme do předem vyhřáté udírny a vyudíme dozlatova
8. Vyuzené salámy pak dovaříme v 72-75 °C horké vodě 1,5-2 hodiny a pak je vložíme znovu do udírny nad studený kouř na 15 minut
9. Hotové salámy pak skladujeme na vzduchu jako běžné salámy.

Poznámka:

Více o uzení najdete v naší škole vaření: Udíme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Vyzkoušejte netradiční velikonoční recepty!

Mazanec, beránek, vajíčka, jidáše… Tato jídla jsou s Velikonocemi neodmyslitelně spjata. Můžete však zkusit sváteční stůl obohatit novými pochoutkami, kterými překvapíte rodinu i koledníky – a třeba se při tom nechte inspirovat tradicemi ve světě…

číst dále ...

NATU nabízí o Velikonocích trochu zelenější čtvrtek

Výrobce přírodních potravin NATU se chystá rozveselit velikonoční zelený čtvrtek 9. dubna výhodnější nabídkou zelených superpotravin. Takové hvězdy zdravého jídelníčku, jakými jsou mladý ječmen, kelp, matcha nebo moringa a mnohé další budou v tento den dostupné s desetiprocentní slevou.

číst dále ...

Mouky s přidanou hodnotou. Inspirujte se nejen na Velikonoce

Není mouka jako mouka. Asi každý z nás zná minimálně mouku hladkou, hrubou a polohrubou. To jsou nejčastější druhy mouky, na které v obchodech běžně narazíme. Pokud však chcete udělat něco pro své zdraví, sáhněte po moukách s přidanou výživovou hodnotou a vneste do pečení trochu chuťové inovace a živin.

číst dále ...

Jsou tu Velikonoce, sezóna vajec. Víte, jaká vybrat?

Každý všední den sní průměrný Čech jedno vejce. Věděli jste, že je tato významná potravina tvořena ze dvou třetin vodou? Zbylá sušina obsahuje téměř rovným dílem bílkoviny, minerální látky a tuky. A trochu sacharidů. Přemýšleli jste někdy, proč jsou některá vejce větší a jiná menší? Nebo zda je oranžový žloutek opravdu známkou kvality? A slyšeli jste už o IQ vejcích? Akademie kvality vyzpovídala Ing. Gabrielu Dlouhou, Ph.D., předsedkyni představenstva Českomoravské drůbežářské unie.

číst dále ...

TIPY z dílny návrháře Pavla Berkyho do kuchyně

Světoznámý československý návrhář Pavel Berky našel spojení mezi svými dvěma koníčky – módou a vařením. Právě ho můžete vidět na televizních obrazovkách v soutěži MasterChef Česko. Navrhl krásné lněné kuchyňské utěrky, které se vyznačují výbornou savostí, zástěru, ve které budete v kuchyni vypadat vždy dobře a designová prkénka na vaření. Na vše použil udržitelný, velmi praktický přírodní materiál – len.

číst dále ...

Jedinečné dubnové recepty, které potěší celou rodinu

Čeho není nikdy dost? Nových receptů! Na duben si pro vás Akademie kvality připravila výživné pokrmy plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří imunitu. V každém z nich bude minimálně jedna z těchto surovin: vejce, slanina, máslo, jogurt nebo pečivo. Typické snídaňové ingredience, které jsou ovšem využitelné i k obědu, večeři a svačině. A nezapomínejte, že se chuť pokrmu odvíjí od kvality použitých surovin. S jejich výběrem mohou pomoci loga kvality, jakými jsou např. Klasa a Regionální potravina.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy