Klasická rumunská hustá zeleninová polévka s vložkou masových knedlíčků.
Ingredience:
Suroviny pro 4 osoby: | |
250 g | různách druhů zeleniny (mrkev, petržel, kedlubny, cibule, fazolky, |
papriky, hrášek, tykev, květák, rajčata, bambory) | |
150 g | mletého vepřového masa |
80 g | kysaného zelí |
30 g | rýže |
1/2 ks | vejce |
1 l | vody (masového vývaru) |
šťáva z kysaného zelí | |
kysaná smetana | |
citronová šťáva | |
petrželka | |
sůl |
Postup:
1. Drobně nakrájenou zeleninu a kysané zelí zalijeme vařící vodou (vývarem) a uvaříme doměkka
2. Ke konci varu přidáme rajčata nakrájená na kousky
3. Polévku okyselíme šťávou z kysaného zelí nebo citronovou šťávou
4. Přebranou, spařenou rýži uvaříme v osolené vodě do poloměkka, necháme odkapat, přidáme mleté maso, vejce, sůl, vše promícháme, utvoříme knedlíčky velikosti vlašského ořechu a zavaříme do trochy procezeného vývaru ze zeleniny
5. Knedlíčky vaříme velmi mírným varem asi 10 minut, potom je i s vývarem přidáme do polévky, vmícháme kysanou smetanu, polévku posypeme drobně nasekanou petrželkou a podáváme.