REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ciorba de burta (rumunská dršťková polévka)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kamarád jezdí na dovolenou pár let do Rumunska. Oblíbil si zde místní dršťkovou polévku, která je v celém Rumunsku ve velké oblibě. Ovšem, jak to tak bývá, všude se vaří trochu jinak, zde vyzkoušená varianta podle mého kamaráda, který recept dostal od svých rumunských přátel.


Ingredience:
750 ghovězí dršťky
300 gpředního hovězího na polévku
250 gzakysané smetany
100 gčervené sterilované papriky
100 gsterilované žluté papriky
2 lvody
4 ksžloutky
4 ksmrkve
2-3 ksstroužky česneku
2 kscibule
1 kskousek celeru
máslo
pepř
ocet
olej
sůl

Postup:
  1. Hovězí dršťky vaříme 1 hodinu v osolené vodě, propláchneme, vložíme do hrnce, zalijeme čistou vodou, přidáme předvařené dršťky, přední hovězí, celé 2 cibule, 2 mrkve, kus celeru, osolíme, vaříme na mírném plameni do měkka, zhruba 2 hodiny.
  2. Když jsou dršťky měkké, vývar slijeme, maso a dršťky odložíme stranou, zeleninu vyhodíme.
  3. Zakysanou smetanu rozmícháme se žloutky a pomalu, po naběračkách, rozmícháme s čirým, teplým vývarem.
  4. Dršťky nakrájíme na proužky, hovězí maso na kostičky, vložíme do vývaru.
  5. Na pánvi na oleji a másle (1:1), orestujeme nastrouhanou mrkev, restujeme 3-4 minuty do zkaramelizování a přidáme do polévky (mrkev dá polévce pěknou barvu).
  6. Sterilované papriky nakrájíme na proužky, vložíme do polévky.
  7. Polévku ochutíme podle chuti, utřeným česnekem, octem, (můžeme i přilít trochu láku z paprik), pepřem a solí, necháme krátce prohřát a podáváme.
Doporučení:

Další varianta receptu například zde:

Poznámka:

Text i foto D. Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

číst dále ...

Maso a grilování: Kam pro ten nejlepší kus?

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger – steakových partií masa existuje několik, a ne každý se hodí na vše. Kritérií, podle kterých vybírat, je nepřeberné množství. Pokud si budete chtít při prvních jarních grilovačkách připravit lahodný steak, měli byste zvolit opravdu pěkně vyzrálý kus masa. Nezapomínejte, že s čím kvalitnějšími ingrediencemi pracujete, o to lepší bude výsledek.

číst dále ...

Ořechové krémy jako součást zdravého jídelníčku: Jak poznat ten kvalitní?

Když se řekne oříškový krém, spousta z nás si s ním spojuje mlsání, a proto se mylně domníváme, že bychom se mu měli spíše vyhýbat. Přitom pokud si vyberete kvalitní ořechové máslo a dáte si pozor na množství, přinese vám i řadu benefitů.

číst dále ...

Přivítejte jaro skleničkou květinového vína

Možná jste již zaexperimentovali s víny z jiného ovoce než z hroznů, ale co vína z květin? Nejen na českém trhu působí stále jako jeden z nejčerstvějších přírůstků, přitom jejich historie není o nic kratší než u tradičního vína. Za ochutnání rozhodně stojí. Ostatně s přicházejícím jarním obdobím je právě láhev dobře vychlazeného květinového vína tou, po které sáhnete, pokud chcete dny plné slunce a pučících stromů pořádně přivítat.

číst dále ...

Lahodný kozí sýr, jak ho neznáte. Připravte si lehký jarní oběd, který vás zasytí

Teplejší počasí si žádá odlehčené pokrmy. Pokud patříte k těm, které salát nezasytí, zkuste si ho trošku vylepšit a doplnit o kvalitní kozí sýr. Dodá jídlům nezvyklé lahodnou příchuť, a navíc ho ocení i ti, kteří si třeba kravskou verzi dopřát nemohou. Rozhodně se nehodí jen do salátů, vynikající je také na grilu.

číst dále ...

Svátky jara jinak aneb chutné velikonoční recepty nejen pro vegany

Svátky jara už jsou téměř za dveřmi a vy pomalu začínáte přemýšlet nad tím, čím letos ozvláštníte sváteční tabuli? Nebojte se experimentovat, zatímco na Vánoce bývá menu zpravidla téměř neměnné, Velikonoce dávají mnohem větší prostor vyzkoušet něco nového. Potřebnou inspiraci najdete v receptech na chutné velikonoční menu od České veganské společnosti, které milé překvapí i zapřisáhlé masožravce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy