Intenzivní chuť čokolády, která se rozplývá na jazyku. Pěna se smetanou a šlehanými vajíčky je hotová za patnáct minut.
Ingredience:
100 g | tabulky kvalitní čokolády (nejlépe hořké, ne na vaření) |
200 ml | smetany ke šlehání |
3 lžíce | cukru moučka |
2 ks | zcela čerstvých vajec |
sůl |
Postup:
1. Žloutky oddělíme od bílků, z bílku a špetky soli ušleháme tuhý sníh
2. Stejně tak vytvoříme šlehačku – nemusí být příliš hustá
3. Žloutky pak šleháme s cukrem do husté světlé pěny
4. Čokoládu rozpustíme v misce ve vodní lázni a když trochu vychladne (ale stále musí být tekutá), přilijeme ji k ušlehaným žloutkům a pečlivě promícháme
5. Poté opatrně vmícháme sníh a nakonec i šlehačku
6. Vložíme do vhodných formiček (ideálně s víčkem) a necháme v mrazáku, dokud hmota neztuhne.
Pokud nejste na zmrzlinu, můžete pěnu nechat ztuhnout i v ledničce, pak získáte klasickou čokoládovou pěnu. Výborně chutná s brusinkovým nebo višňovým džemem.
Poznámka:Autor textu i fotografie: Daniela Svobodová. Další recepty autorky najdete na jejich stránkách zde: Daniela ráda vaří …. a píše.