Salát z cizrny, cibule, papriky, celeru a fenyklu, podávaný zalitý ochucenou salátovou zálivkou.
Ingredience:
400 g | konzervované cizrny (nebo vařené) |
4 řapíky | řapíkatého celeru |
1 ks | větší bulvy sladkého fenyklu |
1 ks | větší červené papriky |
1 ks | větší červené cibule |
fenyklová nať na ozdobu | |
Na zálivku: | |
7-8 lžic | červeného vinného octa |
6 lžic | olivového oleje |
2 lžíce | tekutého medu |
2 lžíce | ořechového oleje |
špetka strouhané citronové kůry | |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Připravíme si zálivku; v misce metličkou prošleháme med a vinný ocet, přidáme olivový i ořechový olej, špetku strouhané citronové kůry, sůl, mletý pepř a šleháme, až se všechny suroviny spojí a zálivka zhoustne
2. Řapíkatý celer omyjeme, oloupeme tuhou vláknitou vrstvu a nakrájíme na 2 cm kousky
3. Oloupanou cibuli a omytou bulvu fenyklu podélně rozpůlíme a nakrájíme napříč na tenké plátky, očištěnou papriku nakrájíme na tenké proužky
4. Všechnu zeleninu smícháme v míse se scezenou cizrnou, zalijeme připravenou zálivkou, promícháme, ozdobíme mladou fenyklovou natí odkrojenou z bulvy a podáváme.