Pečené placičky z cizrny, smetany, česneku a dalších ingrediencí, podávané s bazalkovým jogurtem.
Ingredience:
400 g | cizrny konzervované nebo vařené |
50 g | strouhaný sýr gouda |
2 ks | stroužku česneku |
1 ks | vejce |
1 lžička | mletého koriandru |
2 lžíce | nasekané zelené natě petržele |
4 lžíce | sezamových semínek |
120 ml | smetany 33% |
hladká mouka na obalení | |
strouhanka na zahuštění | |
olej na potření plechu | |
mletý pepř | |
sůl | |
Na bazalkový jogurt: | |
200 ml | hustého bílého jogurtu |
1 lžička | olivového oleje |
1 svazek | čerstvé bazalky |
citronová šťáva | |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. V mixéru rozmixujeme scezenou cizrnu a smetanu, přidáme oloupané prolisované stroužky česneku, osolíme, okořeníme a ještě chvíli promixujeme
2. Hmotu přendáme do mísy, vmícháme vejce, na jemno nastrouhaný sýr, na drobno nasekanou petržel a zahustíme strouhankou 3. Vytvarujeme kuličky, které lehce obalíme v mouce, uděláme z nich placičky, posypeme sezamovými semínky, rozložíme na olejem potřený a pečicím papírem vyložený plech, vložíme do předehřáté trouby na 230 °C a pečeme asi 20 minut
4. Bílý jogurt promícháme s olivovým olejem, částí na drobno nasekané bazalky, ochutíme solí, mletým pepřem a citronovou šťávou, posypeme zbytkem nasekané bazalky a podáváme s upečenými placičkami.