Citronový krém je jedním ze základů anglického pečení. Najdete ho v každém supermarketu pod označením Lemon Curd. Používá se na kdeco. K namazání na opečené tousty, jako náplň do sněhového pečiva či do překládaných plundrových kynutých těst. Někdo ho mlsá jen tak, ze skleničky. Ten nápad spojit citronovou šťávu s cukrem a vejci se vyplatil. Konzistence je hladká a krémová, chuť příjemně navinulá s vůní po citronové kůře a máslu. Do klasického receptu jsem přidal čerstvý rozmarýn a kvalitní zastudena lisovaný olivový olej. Všechno to dohromady skvěle funguje.
Ingredience:
150 g | cukru krupice |
150 g | vajec |
120 g | citronové šťávy |
35 g | olivového oleje extra virgin |
30 g | másla |
1 ks | stonek čerstvého rozmarýnu |
kůra ze 2 ks citronů | |
vodní lázeň |
Postup:
- Stonek rozmarýnu nastříháme na několik kousků a převaříme ho společně s citronovou šťávou. Necháme asi 10 minut vylouhovat a scedíme.
- Přidáme ostatní ingredience a nad párou (ve vodní lázni), za občasného míchání, vaříme do zhoustnutí.
- Ještě horký krém přeneseme do čistých uzavíratelných sklenic a pevně uzavřeme. Převrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Zkuste někdy vyměnit marmeládu na vánočku právě za citronový krém anebo ho použít k naplnění sněhového bezé. Určitě vám bude chutnat i v kokosové bezé roládě. Smíchejte jeden díl citronového krému s jedním dílem dobře vyšlehané šlehačky a touto náplní naplňte korpus na Dobošův dort anebo ji použijte do listových řezů. Určitě nebudete litovat.
Další recepty Josefa Maršálka zveřejněné v naší internetové kuchařce ReceptyOnLine.cz najdete zde: Mistr cukrář a pekař Josef Maršálek
Poznámka:Recept z kuchařky “Moderní česká cukrařina” mistra cukráře a pekaře Josefa Maršálka.