Sýr Halloumi vnese do menu závan Středomoří, protože jeho domovinou je Kypr. Sýr podle originální receptury vzniká směsí kozího a ovčího mléka, která je dochucena sušenými mátovými listy. Vyrábí se ve tvaru bloků a je uchováván v solném roztoku. Vyzkoušejte tento recept pro fajnšmekry na sýr halloumi s krevetami.
Ingredience:
500 g | krevet |
225 g | Dodoni Halloumi |
80 ml | olivového oleje |
40 ml | ouza |
1/2 lžičky | čerstvého tymiánu |
2 ks | stroužky česneku |
1 ks | červená paprika |
1 ks | žlutá paprika |
1 ks | cibule |
kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu | |
celozrnné pečivo (4-5 plátků) | |
šťáva z 1 citronu | |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
- Umyjeme a nakrájíme papriky na proužky. Krevety necháme před úpravou okapat v cedníku.
- Na hluboké pánvi rozpálíme olivový olej a osmažíme cibulku doměkka, přibližně po dobu 2-3 minut. Poté přidáme roztlučený česnek a osmahneme, dokud česnek nepustí své aroma. Přidáme papriky, osolíme, opepříme a opékáme 5-6 minut do změknutí zeleniny. Nakonec přidáme krevety, opět osolíme, opepříme a smažíme další 2-3 minuty.
- Směs přendáme do nahřáté kovové misky, aby zůstala teplá.
- Na rozpálený gril dáme na kostičky nakrájený sýr halloumi napíchnutý na špejli a pečeme ze dvou stran, aby sýr získal lehce zlatavou barvu.
- Do použité pánve od přípravy zeleniny přidáme ouzo počkáme na odpaření alkoholu, poté přidáme šťávu z citronu, citronovou kůru a tymián. Deglazováním získáme sós. Nakonec přidáme ugrilovaný sýr Dodoni Halloumi a mícháme pár minut, aby sýr převzal část chuti sósu.
- Krevety se zeleninou a sýr se sósem propojíme a podáváme s plátky pečiva. Plátky pečiva lehce nasáknou citronovým sósem.
Recept k článku: 3 sýry, se kterými zazáříte na zahradní párty