Kdo říká, že na zahradních párty a grilovačkách musí mezi servírovanými jídly hrát ústřední roli grilované maso. Jsou i jiné a mnohdy chuťově zajímavější pokrmy, kterými můžete hosty překvapit. Máme pro vás tipy na tři sýry, které nesmějí chybět mezi letním pohoštěním. Vyzkoušejte je a buďte za báječnou hostitelku.
Vrzající Halloumi
Sýr Halloumi vnese do menu závan Středomoří, protože jeho domovinou je Kypr. Sýr podle originální receptury vzniká směsí kozího a ovčího mléka, která je dochucena sušenými mátovými listy. Vyrábí se ve tvaru bloků a je uchováván v solném roztoku. Kombinace různých druhů mlék, dává polotvrdému pařenému nezrajícímu sýru typické aroma a chuť. V obchodech se tedy rozhodně dívejte na složení uvedené na etiketě, abyste nekoupily halloumi pouze z kravského mléka. Proč halloumi nesmí chybět v našem výčtu favoritů? Protože jen těžko najdete vhodnějšího kandidáta na gril. Sýr je totiž velmi hutný, má pevnou strukturu a při zahřívání spíše tvrdne, místo aby tál, jako je tomu u jiných sýrů. Zajímavostí je, že po ugrilování při skusu sýr vrže. Variant, jak lze halloumi připravit je celá řada. Můžete ho nakrájet na plátky, podávat s olivami a bylinkami ochuceným zeleninovým salátkem, servírovat ho lze i opečený na olivovém oleji a dochutit ho pouze citronovou šťávou a mletým pepřem. Pro fajnšmekry pak máme recept halloumi s krevetami.
Tři recepty k tématu. Stačí kliknout na jejich název nebo fotografii a objeví se celý recept!
Balkán není feta
Jedinečnost sýrů spočívá v jejich originalitě, a pokud si chcete dopřát chuťový zážitek, nespokojte se s napodobeninami. Pokud mozzarelu, tak z buvolího mléka, niva a hermelín chutná také odlišněji než rokfór či camembert a balkánský sýr není feta. Právě poslední zmiňovaný sýr bude na tabuli připomínkou slunného Řecka a potěší hosty, kteří špatně snáší kravské mléko. Pro výrobu originálního sýra feta je výchozí surovinou mléko od koz a ovcí, jejichž stáda se pasou v severním a středním Řecku. Ve výrobku by měl poměr mléka ovčího činit min. 70 % a kozího 30 %. Právě mléko těchto sudokopytníků propůjčuje sýru typický buket a lidé s intolerancí na laktózu jej snáší dobře. Tato regionální specialita je chráněná i Evropskou unií, a to označením PDO (Protected Designation of Origin). Sýr je prodáván v solném nálevu, který sýr konzervuje a dodává sýru optimální vlhkost. Špatné skladování bude mít za následek okorání sýra, zkysnutí nálevu a vytvoření podmínek pro nežádoucí bakterie. Takže opatrně s jeho nakládáním. Feta je ideální pro přípravu omelet, jako náplň do slaných koláčů a pirohů, salátů, nebo pro přípravu pizzy, jejíž recept můžete vyzkoušet níže.
Ušlechtilý francouzský brie
Ušlechtilý sýr s krémovou texturou a jemnou máslovou chutí nadchne každého, kdo si potrpí na lahodné plísňové sýry. Brie se podobá korpusu nízkého dortu zpravidla o průměru 22 – 36 cm. V obchodech pak narazíte nejvíc na samostatně balené výřezy. Tučný měkký sýr z kravského mléka s bílou plísní na povrchu nejlépe vychutnáte s křupavou francouzskou bagetou a kvalitním vínem. Chuť sýru vynikne v kombinaci s ovocem (např. meloun, či bobulové ovoce), ořechy a lehkými svěžími víny (mohou být i šumivá). Obecně se při párování vína se sýrem můžete držet pravidla, že čím intenzivnější a komplikovanější je chuť sýra, tím intenzivnější a plnější má být víno. Než budete sýr brie servírovat, nechejte při pokojové teplotě rozvinout jeho chuť a vůni. Tento sýr přesně vystihuje úsloví, že v jednoduchosti je krása, a proto chuť brie vynikne v jednoduchých kombinacích.
Další skvělé recepty najdete v naší internetové kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Recepty jídel, recepty nápojů…