REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

3 sýry, se kterými zazáříte na zahradní párty

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kdo říká, že na zahradních párty a grilovačkách musí mezi servírovanými jídly hrát ústřední roli grilované maso. Jsou i jiné a mnohdy chuťově zajímavější pokrmy, kterými můžete hosty překvapit. Máme pro vás tipy na tři sýry, které nesmějí chybět mezi letním pohoštěním. Vyzkoušejte je a buďte za báječnou hostitelku.


Vrzající Halloumi

Sýr Halloumi vnese do menu závan Středomoří, protože jeho domovinou je Kypr. Sýr podle originální receptury vzniká směsí kozího a ovčího mléka, která je dochucena sušenými mátovými listy. Vyrábí se ve tvaru bloků a je uchováván v solném roztoku. Kombinace různých druhů mlék, dává polotvrdému pařenému nezrajícímu sýru typické aroma a chuť. V obchodech se tedy rozhodně dívejte na složení uvedené na etiketě, abyste nekoupily halloumi pouze z kravského mléka. Proč halloumi nesmí chybět v našem výčtu favoritů? Protože jen těžko najdete vhodnějšího kandidáta na gril. Sýr je totiž velmi hutný, má pevnou strukturu a při zahřívání spíše tvrdne, místo aby tál, jako je tomu u jiných sýrů. Zajímavostí je, že po ugrilování při skusu sýr vrže. Variant, jak lze halloumi připravit je celá řada. Můžete ho nakrájet na plátky, podávat s olivami a bylinkami ochuceným zeleninovým salátkem, servírovat ho lze i opečený na olivovém oleji a dochutit ho pouze citronovou šťávou a mletým pepřem. Pro fajnšmekry pak máme recept halloumi s krevetami.

Tři recepty k tématu. Stačí kliknout na jejich název nebo fotografii a objeví se celý recept!

 

 

Balkán není feta

Jedinečnost sýrů spočívá v jejich originalitě, a pokud si chcete dopřát chuťový zážitek, nespokojte se s napodobeninami. Pokud mozzarelu, tak z buvolího mléka, niva a hermelín chutná také odlišněji než rokfór či camembert a balkánský sýr není feta. Právě poslední zmiňovaný sýr bude na tabuli připomínkou slunného Řecka a potěší hosty, kteří špatně snáší kravské mléko. Pro výrobu originálního sýra feta je výchozí surovinou mléko od koz a ovcí, jejichž stáda se pasou v severním a středním Řecku. Ve výrobku by měl poměr mléka ovčího činit min. 70 % a kozího 30 %. Právě mléko těchto sudokopytníků propůjčuje sýru typický buket a lidé s intolerancí na laktózu jej snáší dobře. Tato regionální specialita je chráněná i Evropskou unií, a to označením PDO (Protected Designation of Origin). Sýr je prodáván v solném nálevu, který sýr konzervuje a dodává sýru optimální vlhkost. Špatné skladování bude mít za následek okorání sýra, zkysnutí nálevu a vytvoření podmínek pro nežádoucí bakterie. Takže opatrně s jeho nakládáním. Feta je ideální pro přípravu omelet, jako náplň do slaných koláčů a pirohů, salátů, nebo pro přípravu pizzy, jejíž recept můžete vyzkoušet níže.

 

 

Ušlechtilý francouzský brie

Ušlechtilý sýr s krémovou texturou a jemnou máslovou chutí nadchne každého, kdo si potrpí na lahodné plísňové sýry. Brie se podobá korpusu nízkého dortu zpravidla o průměru 22 – 36 cm. V obchodech pak narazíte nejvíc na samostatně balené výřezy. Tučný měkký sýr z kravského mléka s bílou plísní na povrchu nejlépe vychutnáte s křupavou francouzskou bagetou a kvalitním vínem. Chuť sýru vynikne v kombinaci s ovocem (např. meloun, či bobulové ovoce), ořechy a lehkými svěžími víny (mohou být i šumivá). Obecně se při párování vína se sýrem můžete držet pravidla, že čím intenzivnější a komplikovanější je chuť sýra, tím intenzivnější a plnější má být víno. Než budete sýr brie servírovat, nechejte při pokojové teplotě rozvinout jeho chuť a vůni. Tento sýr přesně vystihuje úsloví, že v jednoduchosti je krása, a proto chuť brie vynikne v jednoduchých kombinacích.

 

 

Další skvělé recepty najdete v naší internetové kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Recepty jídel, recepty nápojů

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy