REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

3 tipy na chutnou a zdravou svačinu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Hledáte tip, jak obohatit svoji běžnou svačinu? Připravili jsme pro vás tři, které máme nejradši. A jaký z nich je podle vašeho gusta? Zakousněte se do čerstvého chleba s křupavou kůrkou a je už jen na vás, jestli se vám na jazyku rozprostře svěží chuť ředkviček a tvarohu, nebo si pochutnáte na šunce a volském oku.


 

Přestože se na nás ze všech stran valí všelijaké exotické potraviny a přísady, zažívá svou renesanci i prostý český chléb – jeden z pilířů našeho jídelníčku. Dodává nám energii, vitamíny řady B, železo, vápník a samozřejmě také vlákninu. A co je na něm snad vůbec nejlepší? Že si můžeme vybírat mezi tolika druhy a chutěmi. S tím nám také mohou pomoci značky kvality – například Klasa nebo Regionální potravina. Aby získal chléb toto označení, musí splňovat náročná kritéria na svou kvalitu. Značka Klasa je prestižním oceněním, které si zaslouží ty nejpoctivější a nejkvalitnější výrobky. Zelenomodré logo Regionální potravina na obalech výrobků spotřebiteli zase zaručí, že produkt i suroviny použité při jeho výrobě pochází z domácí produkce.

 

Ale dost bylo poučování, nyní pár tipů na skvělou svačinku:

1) Svačina s vejcem, šunkou a špenátem
Ingredience:

  • Čerstvý chléb
  • Máslo
  • Vejce
  • 2 plátky šunky
  • Čerstvý špenát
  • pepř
  • Sůl

Postup:
1. Připravte si 2 plátky chleba a oba potřete máslem.
2. Na jeden chléb poklaďte šunku a na druhý listy špenátu.
3. Na pánvi rozehřejte kousek másla a až bude dostatečně horké, rozklepněte vejce. To osolte a opepřete.
4. Vejce opékejte, dokud bílek nebude pevný.
5. Hotové volské oko přemístěte na šunkou doplněný chléb a přiklopte druhou částí se špenátem.

 

2) Svačina s ředkvičkami, okurkou a tvarohem
Ingredience:

  • Čerstvý chléb
  • Salátová okurka
  • Ředkvičky
  • Polotučný tvaroh ve vaničce
  • Tvrdý plátkový sýr (např. eidam)
  • 1 menší stroužek česneku
  • Čerstvá pažitka
  • pepř
  • Sůl

Postup:
1. Do misky vložte tvaroh, přidejte nadrobno nasekanou pažitku a prolisovaný stroužek česneku.
2. Osolte, opepřete a promíchejte.
3. Připravte si 2 plátky chleba a oba potřete tvarohem.
4. Na jednu část chleba poklaďte sýr, na druhou na tenká kolečka nakrájenou okurku a ředkvičky.
5. Zeleninovou část přiklopte chlebem se sýrem.

 

3) Svačina s řepou, kozím sýrem a medem
Ingredience:

  • Čerstvý chléb
  • Polotučný tvaroh ve vaničce
  • Řepa (oloupaná, pečená v celku)
  • Čerstvý kozí sýr
  • Med
  • Vlašské ořechy
  • Rukola

Postup:
1. Připravte si 2 plátky chleba a oba potřete tvarohem.
2. Na jednu část chleba poklaďte rukolu.
3. Na druhou část poklaďte na tenká kolečka nakrájenou červenou řepu, přidejte plátky kozího sýru a nahrubo nasekané ořechy.
4. Kozí sýr pokapejte medem a poté přiklopte druhou částí chleba.

 

Další zajímavé recepty a informace najdete na akademiekvality.cz. A přímo v obchodech během nákupu vám pomohou značky kvality.

 

Poznámka redakce:

Národní značku kvality KLASA uděluje mimořádně kvalitním potravinářským a zemědělským výrobkům ministr zemědělství od roku 2003. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Národní značku kvality získává výrobce na tři roky. Logo KLASA slouží spotřebitelům k lepší orientaci na trhu při rozeznání výjimečně kvalitních produktů v porovnání s běžně dostupnými potravinami. V současnosti mohou spotřebitelé nalézt značku KLASA na obalech více než tisíc produktů od přibližně dvou set českých a moravských výrobců. Další informace a kompletní seznam všech oceněných produktů jsou dostupné na stránkách www.eklasa.cz.

Již sedmým rokem uděluje Ministerstvo zemědělství značku Regionální potravina nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé mohou zatím vybírat z celkem 557 oceněných produktů. Značka Regionální potravina oceňuje ty nejlepší výrobky z každého kraje. Další informace a kompletní seznam všech oceněných produktů jsou dostupné na stránkách www.regionalnipotravina.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy