REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

3 tipy na chutnou a zdravou svačinu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Hledáte tip, jak obohatit svoji běžnou svačinu? Připravili jsme pro vás tři, které máme nejradši. A jaký z nich je podle vašeho gusta? Zakousněte se do čerstvého chleba s křupavou kůrkou a je už jen na vás, jestli se vám na jazyku rozprostře svěží chuť ředkviček a tvarohu, nebo si pochutnáte na šunce a volském oku.


 

Přestože se na nás ze všech stran valí všelijaké exotické potraviny a přísady, zažívá svou renesanci i prostý český chléb – jeden z pilířů našeho jídelníčku. Dodává nám energii, vitamíny řady B, železo, vápník a samozřejmě také vlákninu. A co je na něm snad vůbec nejlepší? Že si můžeme vybírat mezi tolika druhy a chutěmi. S tím nám také mohou pomoci značky kvality – například Klasa nebo Regionální potravina. Aby získal chléb toto označení, musí splňovat náročná kritéria na svou kvalitu. Značka Klasa je prestižním oceněním, které si zaslouží ty nejpoctivější a nejkvalitnější výrobky. Zelenomodré logo Regionální potravina na obalech výrobků spotřebiteli zase zaručí, že produkt i suroviny použité při jeho výrobě pochází z domácí produkce.

 

Ale dost bylo poučování, nyní pár tipů na skvělou svačinku:

1) Svačina s vejcem, šunkou a špenátem
Ingredience:

  • Čerstvý chléb
  • Máslo
  • Vejce
  • 2 plátky šunky
  • Čerstvý špenát
  • pepř
  • Sůl

Postup:
1. Připravte si 2 plátky chleba a oba potřete máslem.
2. Na jeden chléb poklaďte šunku a na druhý listy špenátu.
3. Na pánvi rozehřejte kousek másla a až bude dostatečně horké, rozklepněte vejce. To osolte a opepřete.
4. Vejce opékejte, dokud bílek nebude pevný.
5. Hotové volské oko přemístěte na šunkou doplněný chléb a přiklopte druhou částí se špenátem.

 

2) Svačina s ředkvičkami, okurkou a tvarohem
Ingredience:

  • Čerstvý chléb
  • Salátová okurka
  • Ředkvičky
  • Polotučný tvaroh ve vaničce
  • Tvrdý plátkový sýr (např. eidam)
  • 1 menší stroužek česneku
  • Čerstvá pažitka
  • pepř
  • Sůl

Postup:
1. Do misky vložte tvaroh, přidejte nadrobno nasekanou pažitku a prolisovaný stroužek česneku.
2. Osolte, opepřete a promíchejte.
3. Připravte si 2 plátky chleba a oba potřete tvarohem.
4. Na jednu část chleba poklaďte sýr, na druhou na tenká kolečka nakrájenou okurku a ředkvičky.
5. Zeleninovou část přiklopte chlebem se sýrem.

 

3) Svačina s řepou, kozím sýrem a medem
Ingredience:

  • Čerstvý chléb
  • Polotučný tvaroh ve vaničce
  • Řepa (oloupaná, pečená v celku)
  • Čerstvý kozí sýr
  • Med
  • Vlašské ořechy
  • Rukola

Postup:
1. Připravte si 2 plátky chleba a oba potřete tvarohem.
2. Na jednu část chleba poklaďte rukolu.
3. Na druhou část poklaďte na tenká kolečka nakrájenou červenou řepu, přidejte plátky kozího sýru a nahrubo nasekané ořechy.
4. Kozí sýr pokapejte medem a poté přiklopte druhou částí chleba.

 

Další zajímavé recepty a informace najdete na akademiekvality.cz. A přímo v obchodech během nákupu vám pomohou značky kvality.

 

Poznámka redakce:

Národní značku kvality KLASA uděluje mimořádně kvalitním potravinářským a zemědělským výrobkům ministr zemědělství od roku 2003. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Národní značku kvality získává výrobce na tři roky. Logo KLASA slouží spotřebitelům k lepší orientaci na trhu při rozeznání výjimečně kvalitních produktů v porovnání s běžně dostupnými potravinami. V současnosti mohou spotřebitelé nalézt značku KLASA na obalech více než tisíc produktů od přibližně dvou set českých a moravských výrobců. Další informace a kompletní seznam všech oceněných produktů jsou dostupné na stránkách www.eklasa.cz.

Již sedmým rokem uděluje Ministerstvo zemědělství značku Regionální potravina nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé mohou zatím vybírat z celkem 557 oceněných produktů. Značka Regionální potravina oceňuje ty nejlepší výrobky z každého kraje. Další informace a kompletní seznam všech oceněných produktů jsou dostupné na stránkách www.regionalnipotravina.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Jahody, konečně!

Patříte mezi milovníky jahod a už se jich letos nemůžete dočkat? Koncem května začínají dozrávat první lokální jahody a v průběhu června jejich sezóna vrcholí. Pokud ani vy nemůžete slaďoučkému červenému ovoci odolat, dopřejte si jich, co hrdlo ráčí. Vybírejte však pečlivě.

číst dále ...

Bio MatchaTea Harmony už počtvrté produktem roku

Produkt Bio MatchaTea Harmony obhájil pozici vítěze v soutěži Heureka.cz Produkt roku 2019 v kategorii čajů. Ocenění bylo uděleno na základě vyhodnocení nejpopulárnějších výrobků v jednotlivých kategoriích dle zájmu spotřebitelů. Zohledněn byl počet vyhledávání, oblíbenost a zájem spotřebitelů. Ocenění tedy není výsledkem rozhodnutí komise, ale opravdové spokojenosti a zájmu zákazníků.

číst dále ...

Do roku 2030 bude 25 procent půdy v ekologickém zemědělství, rozhodla Evropská komise

Až čtvrtina veškeré zemědělské půdy by do roku 2030 měla být v členských státech Evropské Unie ekologicky obhospodařována. Rozhodla o tom na dnešním jednání Evropská komise. Vedle toho by se měla posílit poptávka po biopotravinách například prostřednictvím odbytu ve veřejném stravování. Oba cíle jsou součástí aktuálně projednávané strategie známé pod názvem European Green Deal. Odborníci i ekologičtí zemědělci opatření vítají.

číst dále ...

GIUNCATA s medvědím česnekem

Giuncata je měkký sýr s jemnou mléčnou chutí a s mnohostranným využitím v kuchyni. Tento čerstvý jemný sýr se vyrábí z kravského mléka, má měkkou a pružnou konzistenci a uchovává si chuť i barvu kvalitního čerstvého mléka. Má jemnou strukturu a patří k nejlépe stravitelným sýrům, díky čemuž je vhodný také pro malé děti.

číst dále ...

Lahodný listový špenát – zkuste jej trochu jinak

Než začnou letní paprsky opravdu silně hřát, objevíte na trzích i v supermarketu lahodný čerstvý listový špenát. A že nevíte, jak s ním naložit nebo vám připadá fádní? Opak je pravdou! Připravíte z něj perfektní přílohu i dokonalý salát. Inspirujte se našimi tipy.

číst dále ...

Čarujte s kedlubnou a připravte netradiční dobroty

Kedlubna, tvrdá a šťavnatá zelenina, jejíž čas přichází v květnu. Také ji milujete čerstvou a křupavou a vždy vás pak bolí břicho? Není divu, na žaludek umí být pěkně těžká. Co takhle z ní ale připravit lehčí a zajímavější pokrmy, které překvapí třeba nečekanou návštěvu? S kedlubnou se dá totiž v kuchyni přímo kouzlit! A že jste dosud nevěděli jak? My vám to ukážeme.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy