Oblíbený sladký dezert císaře Franze Josefa. Pokrm má mnoho obměn, základem je však vždy palačinkové těsto.
Ingredience:
125 g | polohrubé mouky |
50 g | másla |
250 ml | mléka |
1 sáček | vanilkový cukr |
1/2 lžičky | soli |
2 ks | vejce (žloutky a bílky zvláště) |
moučkový cukr na poprášení | |
horká švestková omáčka | |
rozinky nebo brusinky |
Postup:
1. Žloutky prošleháme vanilkovým cukrem a mlékem, postupně metličkou zašlecháme mouku se solí a necháme asi 15 minut odstát
2. Mezitím vyšleháme bílky se špetkou soli do tuhého sněhu a opatrně vmícháme do těsta
3. Na hlubší pánvi rozehřejeme čtvrinu másla, vlijeme polovinu těsta a zvolna smažíme, až těsto lehce zpevní, posypeme rozinkami nebo brusinkami, necháme ještě chvilku zatáhnout a obrátíme, při obracení přidáme na pánev zase čtvrtinu másla, aby se trhanec opekl i z druhé strany pěkně do červena
4. Hotovou palačinku potrháme dvěma vidličkami na kousky, poprášíme moučkovým cukrem a ještě opékáme, aby kousky trošku zkaramelizovaly
5. Stejně postupujeme i s druhou polovinou těsta
6. Podáváme horké, jen bohatě pocukrované, nebo s různými ovocnými omáčkami.
Udělala jsem si švetkovou omáčku: malou skleničku švestek v rumu přepasírujeme, necháme dojít do varu, podle chuti dosladíme a chvilku povaříme.
Poznámka:Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkýřová