REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Císařský trhanec III.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Oblíbený sladký dezert císaře Franze Josefa. Pokrm má mnoho obměn, základem je však vždy palačinkové těsto.


Ingredience:
125 gpolohrubé mouky
50 gmásla
250 mlmléka
1 sáčekvanilkový cukr
1/2 lžičkysoli
2 ksvejce (žloutky a bílky zvláště)
moučkový cukr na poprášení
horká švestková omáčka
rozinky nebo brusinky

Postup:

1. Žloutky prošleháme vanilkovým cukrem a mlékem, postupně metličkou zašlecháme mouku se solí a necháme asi 15 minut odstát
2. Mezitím vyšleháme bílky se špetkou soli do tuhého sněhu a opatrně vmícháme do těsta
3. Na hlubší pánvi rozehřejeme čtvrinu másla, vlijeme polovinu těsta a zvolna smažíme, až těsto lehce zpevní, posypeme rozinkami nebo brusinkami, necháme ještě chvilku zatáhnout a obrátíme, při obracení přidáme na pánev zase čtvrtinu másla, aby se trhanec opekl i z druhé strany pěkně do červena
4. Hotovou palačinku potrháme dvěma vidličkami na kousky, poprášíme moučkovým cukrem a ještě opékáme, aby kousky trošku zkaramelizovaly
5. Stejně postupujeme i s druhou polovinou těsta
6. Podáváme horké, jen bohatě pocukrované, nebo s různými ovocnými omáčkami.

Doporučení:

Udělala jsem si švetkovou omáčku: malou skleničku švestek v rumu přepasírujeme, necháme dojít do varu, podle chuti dosladíme a chvilku povaříme.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkýřová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy