Paštika z mletého vepřového masa, jater a dalších ingrediencí, v troubě pečená ve vodní lázni.
Ingredience:
500 g | vepřové kýty (plece) |
200 g | vepřových jater |
150 g | šunky |
100 g | slaniny |
5 ks | šalotek |
2 ks | vajec |
1-2 ks | den starých rohlíků |
250 ml | mléka |
špetka mletého zázvoru | |
špetka muškátového květu | |
mletý pepř | |
olej na vymazání | |
sůl |
Postup:
1. Očištěné vepřové maso nakrájíme na středně velké kousky, posypeme solí i mletým pepřem a necháme alespoň 3 hodiny v chladu odpočívat, nejlépe však přes noc
2. Omytá a odblaněná játra, v mléce namočené rohlíky a oloupané nasekané šalotky umeleme na masovém strojku a dáme do mísy
3. Přidáme vejce, špetku muškátového květu i mletého zázvoru a dobře promícháme
4. Vepřové maso také pomeleme, přidáme k játrové směsi a vše ještě rozmixujeme tyčkovým mixérem
5. Nakonec do směsi přimícháme na drobné kostičky nakrájenou slaninu a šunku, podle chuti dosolíme a směs dáme do olejem vymazané formy na hřbet, postavíme doprostřed pekáčku, okolo nalijeme vodu a ve vodní lázni při 180 °C pečeme 2 hodiny
6. Paštiku necháme vychladnout ve formě, pak ji vyklopíme a podáváme s brusinkami.