REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Chlebíček z těsta na koláče

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Občas je dobré v kuchyni připravit i něco “neobvyklého”. Tento recept je výborný a velmi inovativní! Je to vlastně koláč s jablky a oříšky připravený ve formě na biskupský chléb, nebo jiné formě ve tvaru truhlíku.


Ingredience:
250 gcukru
200 gmásla nebo rostlinného tuku
200 ghladké mouky
100 gnasekaných lískových oříšků
100 gsolamylu (škrobové moučky)
1 sáčekvynilkového cukru
2 lžičkyprášku do pečiva
3 ksvejce
2 ksstředně velká jablka
šťáva z 1 ks citrónu
špetka soli
tuk na vymazání formy
pergamenový papír

Postup:

1. Omytá a osušená jablka přepůlíme, zbavíme je jadřinců, nastrouháme na na hrubo a ihned promícháme s citrónovou šťávou, aby nám nezčernaly
2. Tuk, oba cukry a sůl utřeme do pěny, hmotu zpracováváme tak dlouho, až se cukr úplně rozpustí
3. Přidáme všechny vejce, hezky jedno po druhém
4. Mouku smícháme se solamylem a práškem do pečiva a vmícháme postupně, po lžících do těsta
5. Nakonec do těsta vmícháme nastrouhaná, důkladně od citrónové šťávy okapaná, jablka a nasekané oříšky
6. Formu ve tvaru truhlíku (například na biskupský chlebíček) vymastíme, naplníme těstem a v troubě vyhřáté na 175 °C pečeme zhruba 60 až 70 minut (přibližně v polovině pečení formu zakryjeme pergamenovým nebo podobným papírem)
7. Upečený koláč vytáhneme z trouby a necháme ho chvíli zchladnout, pak jej vyklopíme na mřížku, kde ho necháme vychladnout úplně
8. Dezert servírujeme nakrájený na plátky.

Doporučení:

Před podáváním můžeme tento dezert ozdobit kandovanými jablky a lístky máta, případně jinými pochoutkami.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Veggie revoluce je tady. Přidejte se k ní i vy!

Žijeme zdravěji, o tom, co jíme, přemýšlíme a jídlo jako takové se pro mnohé dokonce stalo koníčkem a zábavou. A poptávka po vegetariánských produktech rok od roku roste. Důvodem je především rostoucí obliba zdravého životního stylu nebo snaha navyšovat příjem rostlinných proteinů na úkor proteinů živočišných.

číst dále ...

Jaký je váš nejoblíbenejší aktuální pořad o vaření?

A máme tu novou anketu na téma: Jaký je váš nejoblíbenejší aktuální pořad o vaření? Vaříte rádi? Inspirujete se nejčastěji podle receptů slavných osobností, nebo raději vaříte podle obyčejných lidí? Sledujete rádi profesionální šou mistrů šéfkuchařů, nebojen se zájmem koukáte na různé soutěže o vaření?

číst dále ...

Užijte si Velikonoce s delikátní nádivkou

Bude o Velikonocích hostit rodinu a přátele? To by na vaší sváteční tabuli neměla chybět nádivka. Hlavička, jak se jí také přezdívá, je tradiční pokrm, kterým už naše praprababičky vítaly jaro. Za ten dlouhý čas prošla její receptura mnoha obměnami, ale základ zůstává stejný. Pečivo, sníh z bílků, maso a čerstvé bylinky. Zkuste ji letos vyšperkovat ještě zeleninou a překvapte své hosty originálním receptem.

číst dále ...

FOOD STYLING – Vnímejte jídlo komplexně!

Ne nadarmo se traduje, že jíme i očima. Milujete skvělé jídlo a ten okamžik, kdy vám ho v restauraci naservírují na stůl? Ta chvíle před prvním soustem, kdy vnímáte čichem a zrakem a těšíte se, až poprvé tento mnoha smyslový zážitek ochutnáte? Tento okamžik můžete od teď zažívat i doma. Nebojte se kreativity a věnujte čas i servírování. S láskou připravené a naaranžované jídlo povznese vaše chuťové zážitky na maximum!

číst dále ...

Příběh kešu oříšku

Přestože jde o jeden z nejoblíbenějších suchých plodů, o jeho původu se mezi lidmi ví jen velmi málo. Věděli jste například, že kešu oříšek roste na stromě jako pecka kešu jablíčka? Přečtěte si o tom, jak se kešu oříšky dostávají až na váš stůl, kdo je zpracovává a proč jsou dražší než většina jiných ořechů.

číst dále ...

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy