REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Chlebíček z těsta na koláče

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Občas je dobré v kuchyni připravit i něco „neobvyklého“. Tento recept je výborný a velmi inovativní! Je to vlastně koláč s jablky a oříšky připravený ve formě na biskupský chléb, nebo jiné formě ve tvaru truhlíku.


Ingredience:
250 gcukru
200 gmásla nebo rostlinného tuku
200 ghladké mouky
100 gnasekaných lískových oříšků
100 gsolamylu (škrobové moučky)
1 sáčekvynilkového cukru
2 lžičkyprášku do pečiva
3 ksvejce
2 ksstředně velká jablka
šťáva z 1 ks citrónu
špetka soli
tuk na vymazání formy
pergamenový papír

Postup:

1. Omytá a osušená jablka přepůlíme, zbavíme je jadřinců, nastrouháme na na hrubo a ihned promícháme s citrónovou šťávou, aby nám nezčernaly
2. Tuk, oba cukry a sůl utřeme do pěny, hmotu zpracováváme tak dlouho, až se cukr úplně rozpustí
3. Přidáme všechny vejce, hezky jedno po druhém
4. Mouku smícháme se solamylem a práškem do pečiva a vmícháme postupně, po lžících do těsta
5. Nakonec do těsta vmícháme nastrouhaná, důkladně od citrónové šťávy okapaná, jablka a nasekané oříšky
6. Formu ve tvaru truhlíku (například na biskupský chlebíček) vymastíme, naplníme těstem a v troubě vyhřáté na 175 °C pečeme zhruba 60 až 70 minut (přibližně v polovině pečení formu zakryjeme pergamenovým nebo podobným papírem)
7. Upečený koláč vytáhneme z trouby a necháme ho chvíli zchladnout, pak jej vyklopíme na mřížku, kde ho necháme vychladnout úplně
8. Dezert servírujeme nakrájený na plátky.

Doporučení:

Před podáváním můžeme tento dezert ozdobit kandovanými jablky a lístky máta, případně jinými pochoutkami.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy