REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Chlebíček z těsta na koláče

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Občas je dobré v kuchyni připravit i něco “neobvyklého”. Tento recept je výborný a velmi inovativní! Je to vlastně koláč s jablky a oříšky připravený ve formě na biskupský chléb, nebo jiné formě ve tvaru truhlíku.


Ingredience:
250 gcukru
200 gmásla nebo rostlinného tuku
200 ghladké mouky
100 gnasekaných lískových oříšků
100 gsolamylu (škrobové moučky)
1 sáčekvynilkového cukru
2 lžičkyprášku do pečiva
3 ksvejce
2 ksstředně velká jablka
šťáva z 1 ks citrónu
špetka soli
tuk na vymazání formy
pergamenový papír

Postup:

1. Omytá a osušená jablka přepůlíme, zbavíme je jadřinců, nastrouháme na na hrubo a ihned promícháme s citrónovou šťávou, aby nám nezčernaly
2. Tuk, oba cukry a sůl utřeme do pěny, hmotu zpracováváme tak dlouho, až se cukr úplně rozpustí
3. Přidáme všechny vejce, hezky jedno po druhém
4. Mouku smícháme se solamylem a práškem do pečiva a vmícháme postupně, po lžících do těsta
5. Nakonec do těsta vmícháme nastrouhaná, důkladně od citrónové šťávy okapaná, jablka a nasekané oříšky
6. Formu ve tvaru truhlíku (například na biskupský chlebíček) vymastíme, naplníme těstem a v troubě vyhřáté na 175 °C pečeme zhruba 60 až 70 minut (přibližně v polovině pečení formu zakryjeme pergamenovým nebo podobným papírem)
7. Upečený koláč vytáhneme z trouby a necháme ho chvíli zchladnout, pak jej vyklopíme na mřížku, kde ho necháme vychladnout úplně
8. Dezert servírujeme nakrájený na plátky.

Doporučení:

Před podáváním můžeme tento dezert ozdobit kandovanými jablky a lístky máta, případně jinými pochoutkami.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert.

číst dále ...

Gorgonzola. Sýr pro opravdové gurmány

Gorgonzola je slámově bílý sýr, jehož zelené skvrny jsou výsledkem procesu zvaného mramorování, tedy tvorba plísní. Má krémovou, vláčnou strukturu a nezaměnitelnou vůni s výraznou a pro něj typickou chutí. Typ „dolce“ je lehce štiplavý, naopak Gorgonzola „piccante“ je velmi pikantní, má intenzivní mramorování a je více drobivá. Oba druhy se vyrábějí z pasterizovaného mléka, ke kterému se přidávají mléčné kultury a vybrané druhy plísní, které pak dají vzniknout typickému žilkování. Zrání tohoto sýra trvá alespoň 50 dní u typu „dolce“ a více než 80 dní u typu „piccante“.

číst dále ...

Máslo, které je zážitkem

Máslo patří mezi potraviny, které v moderní době prošly obdobím zatracování díky mnohým módním přístupům ke stravování. Různé vyhraněné trendy však naštěstí vždy vystřídá nadčasový přístup k výživě, který nám napovídá, abychom mysleli na moudrost předků a poslouchali své tělo. Renesance másla jako potraviny nejen prospěšné, ale také nepostradatelné pro mnohé gurmánské zážitky, na sebe nenechala dlouho čekat. Zásluhu na tom mají také špičkové produkty, které nijak neslevují ze své kvality – mezi ně patří i výběrové máslo Burro Superiore Fratelli Brazzale s 84 % tuku.

číst dále ...

Rambutan. Nejcennější ovoce jihovýchodní Asie

Na první pohled vypadá jako mořský ježek, hned na ten druhý jako oblíbené liči, chutná jako ananas, anebo trošku jako meruňka. Ctěné jméno tohoto ovocného plodu je rambutan. Nejcennější ovoce jihovýchodní Asie. Proč? Protože se využívá nejen ke konzumaci, ale i k výrobě kosmetiky, oleje a mnoho dalšího.

číst dále ...

5 rad, jak na medové cukroví

Zdravější, chutnější, vláčnější. Upečte si takové cukroví letos i vy. Stačí jen použít, stejně jako naši předci dlouhá staletí před námi, místo cukru med a držet se osvědčených rad. Zlatý dar přírody totiž při správném zacházení dokáže divy a zachová si i své zdraví prospěšné látky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy