Inspirováno receptem z pořadu Jamie vaří rychlovky. Mleté hovězí maso opečené zprudka na oleji, zalité rozmixovanou tomatovou omáčkou, podušené doměkka spolu s dalšími ingrediencemi.
Ingredience:
500 g | mletého hovězího masa |
1 plechovka | naložených tmavých fazolí |
1 plechovka | passaty nebo jen klasického rajčatového protlaku |
1 hrst | čerstvých listů koriandru |
2 ks | menší jarní cibulky |
1 ks | stroužek česneku |
1 ks | kousek čerstvého zázvoru |
několik kousků sušených nakládaných rajčat | |
několik pečených, nakládaných paprik | |
mletá uzená paprika | |
koření 5 vůní | |
kmín | |
pepř | |
olej | |
sůl |
Postup:
1. Na pánvi na troše oleje zprudka osmahneme mleté hovězí maso, okořeníme ho kořením 5 vůní a osolíme, pak zalijeme 2 dcl horké vodou, teplotu zdroje mírně snížíme a dusíme, občas zamícháme
2. Do nádoby mixéru hodíme hrst zelených listů koriandru, rozdrcený nebo prolisovaný stroužek česneku, pečené papriky, sušená rajčata, nasekané jarní cibulky, protlak a kousek závoru, směs okořeníme uzenou paprikou, pepřem a osolíme, důkladně promixujeme do hustoty pyré
3. Připravenou omáčkou zalijeme maso a pokrm dále dusíme
4. Dobře okapané fazole nasypeme na pánev s trochou oleje a zprudka je opékáme, nezapomeneme je posypat mletým kmínem a mírně osolit
5. Jakmile fazole popraskají, přendáme je k ostatním surovinám, pokrm ještě důkladně prohřejeme a můžeme podávat.
Jako příloha je skvělá dušená rýže nebo bulgur.
Poznámka:Passata – V italské kuchyni rajčata protlačená sítem – rajčatové pyré. Používají se k ochucení těstovinových jídel a pizzy.