REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Cherry paštika

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na másle opečená játra, podušená zalitá cherry nebo portským vínem, později smetanou, játra pak rozmixovaná, paštika dochucená kořením a zjemněná máslem a další smetanou.


Ingredience:
300 gčerstvých drůbežích jater
200 gmásla
200 mlsmetany na šlehání
150 mlcherry nebo portského vína
2 ksstroužky česneku
1 kscibule
1/2 lžičkysušeného tymiánu
1/2 lžičkykmínu
1/2 lžičkypepře
1/2 lžičkysoli

Postup:

1. Játra očistíme od všech blanek, nakrájíme na drobné kousky
2. Na kousku másla dorůžova osmažíme drobně nakrájenou cibuli a česnek, přidáme připravená játra a na mírném plameni stejnoměrně opékáme, osolíme, opepříme, pokmínujeme a přidáme v hmoždíři rozdrcený sušený tymián
3. Koření necháme rozvonět, pak zalijeme cherry nebo portským, přivedeme k varu a necháme alkohol odpařit
4. Zalijeme polovinou smetany a postup opakujeme, toto oboje trvá jen chvilinku
5. Připravíme mixér a přemístíme do něj horkou směs, přilijeme zbytek smetany a mixujeme dohladka, postupně přidáme na kostičky nakrájené máslo a vždycky dobře promixujeme
6. Hladkou směs vylijeme do nádobek a necháme ztuhnout.

Doporučení:

Jako velmi chutnou obměnu přidávám do hotové paštiky hranolky mandlí nebo brusinky předem naložené v portském nebo cherry. Na poloztuhlou paštiku, pokud ji nezavařuji, dávám ještě rozpuštěné máslo, aby ji pěkně schovalo a paštika nevysychala. Pokud ji zavařuji, dávám do nízkých skleniček se širokým hrdlem, nechám lehce vychladnout, zavíčkuji a zavařuji 20 min na 80 °C v hrnci se cca 3 cm vody.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkyříková

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů z cukety

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.

číst dále ...

Grissini – tyčinky urozeného původu

Příběh grissin je spjat s Turínem a rodem Savojských. V Itálii nechybí na žádném stole, jsou dokonalé jako snack k sýrům a uzeninám či na vaření. Věděli jste ale, že vznikly už před stovkami let?

číst dále ...

Domácí ovocné nanuky s překvapením

Léto a prázdniny se pomalu ale jistě blíží ke konci, slunečné počasí nám ale snad ještě chvilku vydrží, navíc co si budeme povídat, především děti se zmrzliny nikdy nenabaží. Připravte si proto domácí ovocné nanuky, které vás příjemně osvěží a můžete je navíc vyšperkovat podle vlastní chutě. Je to tak jednoduché.

číst dále ...

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Používejte místo cukru med, chutná skvěle a prospívá organismu

Je cukr neodmyslitelnou součástí vaší kuchyně, posezení u kávy i pomocníkem proti stresu? Potom si zaděláváte na nemalé zdravotní potíže. Problém je v použití rafinovaného cukru, kterému se ne nadarmo přezdívá bílý jed. Jeho konzumaci byste měli omezit na minimum. Cukr však není jediným sladidlem, skvělou alternativou je zejména med. Chutná skvěle, je zdravý a osladíte s ním nejen šálek čaje.

číst dále ...

Vynikající salát pokaždé jinak

Inspirace na obědy a večeře není nikdy dost. Zejména v letních měsících většina z nás vyhledává spíše lehké pokrmy, a proto přijdou vhod především tipy na nejrůznější domácí saláty. Rychle ale vyžeňte z hlavy představu zvadlých zelených lístků s kousky rajčete. Pořádný salát je kombinací luštěnin, celozrnných plodin, sýrů, masa či oříšků a lahodné zeleniny. K tomu, abyste jej dochutili rozhodně nebudete potřebovat majonézu ani kečup!

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy