REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Cherry paštika

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na másle opečená játra, podušená zalitá cherry nebo portským vínem, později smetanou, játra pak rozmixovaná, paštika dochucená kořením a zjemněná máslem a další smetanou.


Ingredience:
300 gčerstvých drůbežích jater
200 gmásla
200 mlsmetany na šlehání
150 mlcherry nebo portského vína
2 ksstroužky česneku
1 kscibule
1/2 lžičkysušeného tymiánu
1/2 lžičkykmínu
1/2 lžičkypepře
1/2 lžičkysoli

Postup:

1. Játra očistíme od všech blanek, nakrájíme na drobné kousky
2. Na kousku másla dorůžova osmažíme drobně nakrájenou cibuli a česnek, přidáme připravená játra a na mírném plameni stejnoměrně opékáme, osolíme, opepříme, pokmínujeme a přidáme v hmoždíři rozdrcený sušený tymián
3. Koření necháme rozvonět, pak zalijeme cherry nebo portským, přivedeme k varu a necháme alkohol odpařit
4. Zalijeme polovinou smetany a postup opakujeme, toto oboje trvá jen chvilinku
5. Připravíme mixér a přemístíme do něj horkou směs, přilijeme zbytek smetany a mixujeme dohladka, postupně přidáme na kostičky nakrájené máslo a vždycky dobře promixujeme
6. Hladkou směs vylijeme do nádobek a necháme ztuhnout.

Doporučení:

Jako velmi chutnou obměnu přidávám do hotové paštiky hranolky mandlí nebo brusinky předem naložené v portském nebo cherry. Na poloztuhlou paštiku, pokud ji nezavařuji, dávám ještě rozpuštěné máslo, aby ji pěkně schovalo a paštika nevysychala. Pokud ji zavařuji, dávám do nízkých skleniček se širokým hrdlem, nechám lehce vychladnout, zavíčkuji a zavařuji 20 min na 80 °C v hrnci se cca 3 cm vody.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkyříková

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy