Těsto z rozdrobených nebo rozmixovaných máslových sušenek a dalších ingrediencí předpečené, naplněné smetanovou náplní, dopečené v troubě dozlatova.
Ingredience:
Na těsto: | |
200 g | máslových sušenek |
70 g | másla |
30 g | plátků mandlí |
2 ks | sáčků vanilkových cukru |
1 ks | bílku |
Na náplň: | |
250 g | mascarpone |
100 g | smetany ke šlehání |
100 g | cukru |
60 g | zakysané smetany |
1 lžíce | amaretta |
2 ks | vajec |
vanilkové aroma |
Postup:
1. Máslové sušenky rozdrobíme na jemno (můžeme je i rozmixovat), přidáme změklé na menší kousky nakrájené máslo, vanilkové cukry, bílek, mandlové lupínky a vše důkladně promícháme
2. Připravenou hmotou naplníme koláčovou formy, důkladně ji přitlačíme na stěny a korpus upečeme v troubě při 180 °C dozlatova, pak ho necháme vychladnout na kuchyňské mřížce
3. Na náplň vyšleháme rozklepnutá vejce s cukrem, pak vmícháme mascarpone, zakysanou smetanu, smetanu ke šlehání a ochutíme likérem i vanilkovou trestí
4. Připravenou náplň nalijeme na upečený korpus, koláč vložíme do trouby vyhřáté na 95 °C a pečeme asi 45 minut, až náplň docela ztuhne
5. Hotový koláč necháme vychladnout, nakrájíme na porce a podáváme ozdobený čerstvým ovocem.