REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Chalupářský mazanec

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Mazanec z kynutého těsta dochucený rozinkami, sušeným ovocem a mandlemi, posypaný nasekanými mandlemi a moučkovým cukrem.


Ingredience:
Na těsto:
400 gpolohrubé mouky
80 gmásla
50 gmedu
30 gsušených švestek
300 gjablečných křížal
30 grozinek namočených v rumu
30 goloupaných mandlí
20 gdroždí
1 lžícecukru krupice
250 mlmléka
2 ksžloutků
2 ksvařených brambor ve slupce
špetka soli
Na dohotovení:
50 gsekaných mandlí
1 ksbílku na potření
moučkový cukr

Postup:

1. Z rozdrobeného droždí, 1 lžíce krupicového cukru, dvou lžic polohrubé mouky a poloviny vlažného mléka připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít
2. Do mísy dáme zbylou prosátou polohrubou mouku, přidáme oloupané uvařené na jemno nastrouhané brambory, žloutky, med, vzešlý kvásek, špetku soli, na drobno nakrájené sušené ovoce, rozinky a na drobno nasekané mandle
3. Pak postupně přilijeme zbylé mléko i rozpuštěné máslo a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě 40 minut kynout, poté těsto opět důkladně vařečkou propracujeme a necháme dalších 15 minut kynout
4. Potom z vykynutého těsta vytvarujeme bochánek, přendáme ho na plech vyložený pečicím papírem a necháme opět 15 minut kynout, poté potřeme rozšlehaným bílkem, nakrojíme ho ve tvaru kříže, posypeme na hrubo nasekanými mandlemi a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova (asi 40 minut)
5. Ještě teplý upečený mazanec posypeme moučkovým cukrem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Studený podzim, teplé jídlo

V podzimní dny si naše tělo žádá více teplého jídla. Nejenom že se jím zahřejeme, ale dodá nám i potřebnou energii. V ideálním případě použijte i sezónní potraviny jako je řepa či brambory – ty mají výborný sytící index. Pomyslnou třešničkou je pak mák, kterým jídlo náležitě vyladíte.

číst dále ...

Máslo, které je zážitkem

Máslo patří mezi potraviny, které v moderní době prošly obdobím zatracování díky mnohým módním přístupům ke stravování. Různé vyhraněné trendy však naštěstí vždy vystřídá nadčasový přístup k výživě, který nám napovídá, abychom mysleli na moudrost předků a poslouchali své tělo. Renesance másla jako potraviny nejen prospěšné, ale také nepostradatelné pro mnohé gurmánské zážitky, na sebe nenechala dlouho čekat. Zásluhu na tom mají také špičkové produkty, které nijak neslevují ze své kvality – mezi ně patří i výběrové máslo Burro Superiore Fratelli Brazzale s 84 % tuku.

číst dále ...

Rambutan. Nejcennější ovoce jihovýchodní Asie

Na první pohled vypadá jako mořský ježek, hned na ten druhý jako oblíbené liči, chutná jako ananas, anebo trošku jako meruňka. Ctěné jméno tohoto ovocného plodu je rambutan. Nejcennější ovoce jihovýchodní Asie. Proč? Protože se využívá nejen ke konzumaci, ale i k výrobě kosmetiky, oleje a mnoho dalšího.

číst dále ...

Vykouzlete sněhové aranžmá s pomocí kokosových kuliček

Každoroční obavy z Vánoc strávených na blátě můžete letos hodit za hlavu. Správnou zimní atmosféru totiž letos vykouzlíte díky lahodným kokosovým kuličkám. Stačí je dekorovat nebesky modrým nebo perleťovým posypem a doplnit sněhově bílým slavnostním aranžmá.

číst dále ...

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert.

číst dále ...

Gorgonzola. Sýr pro opravdové gurmány

Gorgonzola je slámově bílý sýr, jehož zelené skvrny jsou výsledkem procesu zvaného mramorování, tedy tvorba plísní. Má krémovou, vláčnou strukturu a nezaměnitelnou vůni s výraznou a pro něj typickou chutí. Typ „dolce“ je lehce štiplavý, naopak Gorgonzola „piccante“ je velmi pikantní, má intenzivní mramorování a je více drobivá. Oba druhy se vyrábějí z pasterizovaného mléka, ke kterému se přidávají mléčné kultury a vybrané druhy plísní, které pak dají vzniknout typickému žilkování. Zrání tohoto sýra trvá alespoň 50 dní u typu „dolce“ a více než 80 dní u typu „piccante“.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy