REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Chalupářský mazanec

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Mazanec z kynutého těsta dochucený rozinkami, sušeným ovocem a mandlemi, posypaný nasekanými mandlemi a moučkovým cukrem.


Ingredience:
Na těsto:
400 gpolohrubé mouky
80 gmásla
50 gmedu
30 gsušených švestek
300 gjablečných křížal
30 grozinek namočených v rumu
30 goloupaných mandlí
20 gdroždí
1 lžícecukru krupice
250 mlmléka
2 ksžloutků
2 ksvařených brambor ve slupce
špetka soli
Na dohotovení:
50 gsekaných mandlí
1 ksbílku na potření
moučkový cukr

Postup:

1. Z rozdrobeného droždí, 1 lžíce krupicového cukru, dvou lžic polohrubé mouky a poloviny vlažného mléka připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít
2. Do mísy dáme zbylou prosátou polohrubou mouku, přidáme oloupané uvařené na jemno nastrouhané brambory, žloutky, med, vzešlý kvásek, špetku soli, na drobno nakrájené sušené ovoce, rozinky a na drobno nasekané mandle
3. Pak postupně přilijeme zbylé mléko i rozpuštěné máslo a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě 40 minut kynout, poté těsto opět důkladně vařečkou propracujeme a necháme dalších 15 minut kynout
4. Potom z vykynutého těsta vytvarujeme bochánek, přendáme ho na plech vyložený pečicím papírem a necháme opět 15 minut kynout, poté potřeme rozšlehaným bílkem, nakrojíme ho ve tvaru kříže, posypeme na hrubo nasekanými mandlemi a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova (asi 40 minut)
5. Ještě teplý upečený mazanec posypeme moučkovým cukrem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Detoxikace organismu

Cítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílenství? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.

číst dále ...

Zdravá jídla na TV Paprika

TV Paprika přináší s novým rokem svým divákům program plný zdravých jídel, který jim pomůže vydržet u svých předsevzetí. Inspirujte se hned několika pořady, které obohatí vaši kuchyni o zdravá, a především také chutná jídla. Můžete se těšit na profesionály jako kuchaře Adrana Richardsona, výživovou poradkyni Zoe Bingley-Pullinovou nebo psychologa se zájmem o vaření Tadeusze Mullera. To vše můžete sledovat každý všední den od 13. února od 18 hod na televizní stanici TV Paprika.

číst dále ...

Fialové brambory (odrůda Blue Star a odrůda Valfi)

Již několik let se objevují na českém trhu fialové brambory. Sice vypadají svým vzhledem, tedy především barvou dost jedovatě, ale jsou velmi zdravé. Fialová barva je způsobena flavonoidy, které patří mezi přírodní antioxidanty, které působí příznivě na civilizační choroby. Fialové brambory obsahují těchto látek 3x – 4x více než klasické žluté odrůdy. Platí, čím jsou tmavší, tím jsou zdravější.

číst dále ...

Zapomenuté topinambury mají opět zelenou

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.

číst dále ...

Češi se snaží jídlem neplýtvat. Osmdesát procent z nich tvrdí, že potraviny nikdy nevyhazuje

Dle nové studie společnosti IPSOS, vytvořené jako součást projektu proti plýtvání potravinami a lednicové slepoty pro značku Hellmann’s,(1) 81 % Čechů nikdy nebo jen velmi sporadicky vyhazuje potraviny stále vhodné ke konzumaci. Suroviny, kterými Češi nejčastěji plýtvají, jsou převážně ovoce, zelenina a chleba. Za snížení plýtvání potravinami může také větší tolerance ke konzumaci potravin po datu spotřeby a minimální trvanlivosti. Jedním z hlavních důvodů plýtvání je nedostatek inspirace pro přípravu pokrmů. Stále více lidí vnímá jako příčinu nezužitkování potravin také lednicovou slepotu, na kterou se dlouhodobě zaměřuje značka Hellmann’s ve své kampani „Jídlo je příliš dobré na to, aby se jím plýtvalo“.

číst dále ...

Špajz nebo skříň? Jak uložit trvanlivé potraviny

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?

číst dále ...

Zapomeňte na drastické diety. Poradíme jak na lednový očistný detox

Vánoce jsou sice svátky klidu a míru, svou nezastupitelnou roli v nich hraje ale také dobré jídlo. Spousta dobrého jídla. Pokud jste si ho během konce roku neodpírali a teď koketujete s myšlenkou, že dny hýření vybalancujete rychlou, drastickou dietou, máme pro vás alternativní tip: vyzkoušejte raději očistný detox.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy