REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Chalupářský mazanec

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Mazanec z kynutého těsta dochucený rozinkami, sušeným ovocem a mandlemi, posypaný nasekanými mandlemi a moučkovým cukrem.


Ingredience:
Na těsto:
400 gpolohrubé mouky
80 gmásla
50 gmedu
30 gsušených švestek
300 gjablečných křížal
30 grozinek namočených v rumu
30 goloupaných mandlí
20 gdroždí
1 lžícecukru krupice
250 mlmléka
2 ksžloutků
2 ksvařených brambor ve slupce
špetka soli
Na dohotovení:
50 gsekaných mandlí
1 ksbílku na potření
moučkový cukr

Postup:

1. Z rozdrobeného droždí, 1 lžíce krupicového cukru, dvou lžic polohrubé mouky a poloviny vlažného mléka připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít
2. Do mísy dáme zbylou prosátou polohrubou mouku, přidáme oloupané uvařené na jemno nastrouhané brambory, žloutky, med, vzešlý kvásek, špetku soli, na drobno nakrájené sušené ovoce, rozinky a na drobno nasekané mandle
3. Pak postupně přilijeme zbylé mléko i rozpuštěné máslo a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě 40 minut kynout, poté těsto opět důkladně vařečkou propracujeme a necháme dalších 15 minut kynout
4. Potom z vykynutého těsta vytvarujeme bochánek, přendáme ho na plech vyložený pečicím papírem a necháme opět 15 minut kynout, poté potřeme rozšlehaným bílkem, nakrojíme ho ve tvaru kříže, posypeme na hrubo nasekanými mandlemi a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova (asi 40 minut)
5. Ještě teplý upečený mazanec posypeme moučkovým cukrem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

7 potravin, kvůli kterým nemůžete usnout

V současnosti se nemalá část populace potýká s nedostatkem spánku. Na vině mohou být starosti s prací, se školou, ale také s pandemií koronaviru, kdy se bojíme o své zdraví. Mnoho z nás moc dobře zná pocit, kdy si jdeme lehnout, dlouhé hodiny se převalujeme ze strany na stranu a nemůžeme usnout. Stoupá pocit zoufalství, začínáme se potit, únava se zvyšuje, ale tolik potřebný spánek nepřichází. Na vině mohou být potraviny, které zkonzumujeme během večera. O kterých je řeč?

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare a vyzkoušejte zbrusu nové recepty – pochutnáte si a navíc můžete soutěžit o parádní výhry!

Pravá chuť slunné Itálie u vás doma. Jarní soutěž s Rio Mare je v plném proudu a zkusit štěstí může opravdu každý! Je to snadné, stačí zakoupit libovolný produkt Rio Mare kdekoli po celé České republice včetně e-shopů, zaregistrovat účtenku na www.riomaresoutez.cz a pak jen na konci měsíce doufat, že budete ti šťastní vylosování.

číst dále ...

Jarní polévky do každého jídelníčku

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy