Mazanec z kynutého těsta dochucený rozinkami, sušeným ovocem a mandlemi, posypaný nasekanými mandlemi a moučkovým cukrem.
Ingredience:
Na těsto: | |
400 g | polohrubé mouky |
80 g | másla |
50 g | medu |
30 g | sušených švestek |
300 g | jablečných křížal |
30 g | rozinek namočených v rumu |
30 g | oloupaných mandlí |
20 g | droždí |
1 lžíce | cukru krupice |
250 ml | mléka |
2 ks | žloutků |
2 ks | vařených brambor ve slupce |
špetka soli | |
Na dohotovení: | |
50 g | sekaných mandlí |
1 ks | bílku na potření |
moučkový cukr |
Postup:
1. Z rozdrobeného droždí, 1 lžíce krupicového cukru, dvou lžic polohrubé mouky a poloviny vlažného mléka připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít
2. Do mísy dáme zbylou prosátou polohrubou mouku, přidáme oloupané uvařené na jemno nastrouhané brambory, žloutky, med, vzešlý kvásek, špetku soli, na drobno nakrájené sušené ovoce, rozinky a na drobno nasekané mandle
3. Pak postupně přilijeme zbylé mléko i rozpuštěné máslo a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě 40 minut kynout, poté těsto opět důkladně vařečkou propracujeme a necháme dalších 15 minut kynout
4. Potom z vykynutého těsta vytvarujeme bochánek, přendáme ho na plech vyložený pečicím papírem a necháme opět 15 minut kynout, poté potřeme rozšlehaným bílkem, nakrojíme ho ve tvaru kříže, posypeme na hrubo nasekanými mandlemi a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova (asi 40 minut)
5. Ještě teplý upečený mazanec posypeme moučkovým cukrem.