REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Chalupářský mazanec

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Mazanec z kynutého těsta dochucený rozinkami, sušeným ovocem a mandlemi, posypaný nasekanými mandlemi a moučkovým cukrem.


Ingredience:
Na těsto:
400 gpolohrubé mouky
80 gmásla
50 gmedu
30 gsušených švestek
300 gjablečných křížal
30 grozinek namočených v rumu
30 goloupaných mandlí
20 gdroždí
1 lžícecukru krupice
250 mlmléka
2 ksžloutků
2 ksvařených brambor ve slupce
špetka soli
Na dohotovení:
50 gsekaných mandlí
1 ksbílku na potření
moučkový cukr

Postup:

1. Z rozdrobeného droždí, 1 lžíce krupicového cukru, dvou lžic polohrubé mouky a poloviny vlažného mléka připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít
2. Do mísy dáme zbylou prosátou polohrubou mouku, přidáme oloupané uvařené na jemno nastrouhané brambory, žloutky, med, vzešlý kvásek, špetku soli, na drobno nakrájené sušené ovoce, rozinky a na drobno nasekané mandle
3. Pak postupně přilijeme zbylé mléko i rozpuštěné máslo a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě 40 minut kynout, poté těsto opět důkladně vařečkou propracujeme a necháme dalších 15 minut kynout
4. Potom z vykynutého těsta vytvarujeme bochánek, přendáme ho na plech vyložený pečicím papírem a necháme opět 15 minut kynout, poté potřeme rozšlehaným bílkem, nakrojíme ho ve tvaru kříže, posypeme na hrubo nasekanými mandlemi a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova (asi 40 minut)
5. Ještě teplý upečený mazanec posypeme moučkovým cukrem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy