Býčí žlázy patří mezi opravdovou lahůdku a zvláště grilované chuťově překvapí i náročné labužníky. Jejich příprava je přitom snadná a rychlá.
Ingredience:
4 ks | odblaněné býčí žlázy |
2 ks | klobásy |
2 ks | stroužky česneku |
2 ks | červené cibule |
1 ks | menší cuketa |
1 ks | červená masitá paprika |
150 g | slaniny |
4 lžíce | oleje |
1 lžíce | worchestru |
černý pepř | |
sůl |
Postup:
- Odblaněné žlázy podélně rozřízneme, odstraníme chámovody, propláchneme, osušíme a nakrájíme na 2 cm proužky.
- Na grilovací jehly (nejlepší jsou dvojité, suroviny se neotáčí na jehle, pevně drží) střídavě napichujeme kousky žláz, cukety, slaniny, cibule a klobásy.
- Špízy potřeme olejem, ve kterém jsme rozmíchali, utřený česnek, worchestr, podle chuti, přidali sůl a černý pepř.
- Špízy během grilování potíráme připraveným potěrem a otáčíme. Hotové jsou za 15 minut, až se kousky žláz zpevní a dostanou světle hnědou barvu, klobása a slanina začne pouštět šťávu.
Podáváme s pečivem a hořčicí.
Poznámka:Text i foto: D. M.