Recept z vietnamské kuchařky na kostky zkaramelizovaného masa podušené v omáčce, které se servírují spolu se zhoustlou omáčkou a nejčastěji s vařenou rýží.
Ingredience:
1 kg | bůčku bez kosti i s kůží (krkovice) |
1 ks | větší cibule |
4 vrchovaté lžíce | cukru |
pepř | |
olej | |
sůl | |
Na omáčku: | |
250 ml | vody |
200 ml | piva |
3 lžíce | sladkého kečupu |
2 lžíce | rybí omáčky (lze nahradit maggi) |
2 lžíce | cukru |
2 lžíce | octa |
1/4 lžičky | pepře |
Postup:
- Maso nakrájíme na větší kostky (jako na guláš).
- V hrnci osmahneme na tenká kolečka nakrájenou cibuli, přidáme maso, restujeme, vedle na pánvi necháme rozpustit cukr, jakmile cukr zkaramelizuje, přelijeme karamel na maso s cibulí, promícháme.
- Připravíme omáčku; vodu smícháme s rybí omáčkou, cukrem, dále přidáme, ocet a kečup, okořeníme pepřem, zálivkou přelijeme maso v hrnci, dusíme 1 hodinu, pak maso v hrnci zalijeme pivem, promícháme, dusíme do změknutí masa a zhoustnutí omáčky.
Takto povařené maso podáváme nejlépe s rýží. Na tento recept je možné použít i krkovici! Na ostrou variantu tohoto receptu místo sladkého kečupu můžeme použít kečup ostrý, případně do omáčky můžeme nasekat jednu chilli papričku.