Když potřebujete rychlý oběd nebo večeři, chcete se příjemně prohřát, ale nezaplácnout si žaludek, uvařte si polévku. Náš brokolicový krém s jogurtem vám dodá sílu, energii a zároveň pocit lehkosti. Proč zrovna zvolit tuto zeleninu? Obsahuje totiž hodně vlákniny, vitaminu C, hořčíku, draslíku a taky železa. Navíc je uvařená za pár minut. Díky její barvě bude mít polévka jarně zelenkavý odstín, který přímo vybízí k ochutnání.
Ingredience:
Rozpis na cca 6 porcí: | |
1 ks | velká brokolice |
1 ks | cibule |
1 ks | den starý rohlík nebo houska na krutony |
600 ml | zeleninového vývaru |
250 ml | bílého jogurtu |
100 g | oblíbeného tvrdého sýra |
2 lžíce | másla |
1 hrst | čerstvého kopru k podávání |
čerstvě mletý pepř | |
sůl |
Postup:
- Na másle orestujte ve velkém hrnci pokrájenou cibuli a přidejte vývar.
- Přiveďte k varu a vložte na růžičky rozdělenou brokolici. Tu vařte ve vývaru jen cca 4 minuty.
- Plamen stáhněte, přidejte 200 ml jogurtu a nastrouhaný sýr a vše řádně rozmixujte tyčovým mixérem.
- Pečivo pokrájejte na kostičky a dejte do trouby péct na cca 10 minut na 170 °C.
- Polévku osolte a opepřete podle chuti a podávejte s krutony, čerstvým koprem a zbylým jogurtem.
Věděli jste, že se konzistence jogurtů odvíjí od technologického postupu výroby? Pokud se fermentují přímo v obalu výrobku, jsou husté a pevné. Občas se uvolní i syrovátka. Jestliže jogurty zakysávají až v procesním tanku, mají krémovitější konzistenci.
Recept k článku: Májové recepty plné lásky a sezónních surovin
Poznámka:Zdroj textu i fotografií: www.akademiekvality.cz