REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bratislavské vepřové plecko

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Svinuté vepřové plecko převázané režnou nití, podušené na cibulovém základě, servírované podlité smetanovou omáčkou s vložkou zeleniny.


Ingredience:
1 kgvepřové plece
100 gkořenové zeleniny - mrkve, celeru
0,5 lmléka
1 dclsmetany
1/2 dclrajského protlaku
2 kscibule
1 kskyselého okurku
2 lžícesterilovaného hrášku bez nálevu
citronová šťáva
vlažná voda
hladká mouka
vepřové sádlo
sůl

Postup:

1. Vepřovou plec opláchneme ve vlažné vodě, svineme, převážeme režnou nití a osolíme
2. Do hrnce dáme rozpustit vepřové sádlo na kterém osmahneme dorůžova dvě cibule nakrájené nadrobno
3. Vložíme maso a opečeme po obou stranách, přidáme rajský protlak, zalijeme vlažnou vodou, přikryjeme poklicí a dusíme asi 90 minut doměkka
4. Měkké maso vyjmeme, uchováme v teple, šťávu zaprášíme hladkou moukou, osmahneme, zředíme vlažnou vodou, promícháme a povaříme cca 30 minut
5. V této fázi do šťávy přilijeme mléko, dle chuti osolíme, zjemníme smetanou a společně chvíli povaříme, pak přidáme citronovou šťávu
6. Provařenou omáčku přecedíme přes cedník
7. Do hotové omáčky vložíme nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu, okurek
8. Omáčku doplníme o lžíce hrášku, krátce povaříme
9. Maso zbavíme nití, nakrájíme na plátky a servírujeme podlité smetanovou omáčkou s vložkou zeleniny.

Doporučení:

Vhodné přílohy: Máslové noky, vařené těstoviny, houskové knedlíky či dušená rýže.

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy