Bramborová polévka. Snad jedna z nejtypičtějších polévek, které během chladných zimních měsíců připravujeme. Tentokrát jsme se ale rozhodli tuto polévku pozvednout a připravit ji zcela netradičně. Bramborový krém s liškami, krutony a především sušeným zvěřinovým masem. A právě sušené zvěřinové maso je zlatým „hřebem“ tohoto krému. Vybrali jsme totiž jihočeské Jerky, které v roce 2021 získaly za svoji chuť a kvalitu ocenění Regionální potravina. Přejeme dobrou chuť.
Ingredience:
Počet porcí: 4 porce | |
500 g | brambor |
200 g | lišek |
150 g | jihočeských Jerky - sušeného zvěřinového masa |
100 g | cibule |
50 g | másla |
200 ml | smetany na vaření |
50 ml | oleje |
5 ks | toastového chleba |
2 ks | větvičky rozmarýnu |
2 ks | stroužky česneku |
1 polévková lžíce | másla |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Oloupané brambory a cibuli nakrájíme na kousky, orestujeme na oleji, přidáme česnek, 100 g lišek, rozmarýn, sůl, pepř a znovu krátce orestujeme. Zalijeme vývarem a vaříme alespoň 45 minut. Vývar je možné připravit dopředu ze zbytku zeleniny. Očištěnou a nakrájenou zeleninu zalijeme vodou a pozvolna vaříme několik hodin. Zeleninové vývary by se neměly vařit příliš dlouho – zelenina tak zbytečně ztrácí vitaminy.
- Následně do polévky přilijeme smetanu a krátce provaříme. Vše důkladně rozmixujeme do hladka mixérem, dochutíme solí a pepřem. Zbylé lišky krátce orestujeme na másle a přidáme do hotového krému.
- Toastový chléb nakrájíme na malé kostičky, osolíme a přidáme máslo a upečeme do zlatova v troubě na 180 °C přibližně 10 minut.
- Sušené zvěřinové maso nakrájíme na malé kousky a poklademe navrch polévky.
Jihočeské Jerky zvěřinové s pepřem – Na výrobu tohoto zcela originálního výrobku je používáno nejkvalitnější maso z divokého prasete a vysoké zvěře (jelen, laň). Dalšími přísadami jsou pouze mořská sůl a drcený černý pepř, jež krásně zvýrazní chuť masa. Praktickou vlastností výrobku je jeho dlouhá trvanlivost.
Poznámka:Recept k článku: Sváteční vaření z regionálních specialit
zdroj: regionalnipotravina.cz