Bramborové těsto opečené v horkém oleji, bramboráčky posypané sezamem a servírované přelité kysanou smetanou a ozdobené džemem.
Ingredience:
1 kg | syrových brambor |
150 g | hladké mouky |
4 lžíce | sezamových semínek |
1 ks | vejce |
zakysaná smetana | |
džem podle chuti | |
olej na smažení |
Postup:
1. Polovinu brambor nastrouháme na jemném struhadle, druhou polovinu na hrubém, promícháme, po chvíli slijeme uvolněnou vodu
2. Přidáme vejce, mouku a sůl, promícháme, těsto naběračkou lijeme do rozpáleného oleje
3. Sezamem posypeme ještě syrovou horní stranu bramboráku, placky opečeme i z druhé strany, na papírovém ubrousku nebo utěrce necháme odsát přebytečný olej
4. Bramboráky polijeme kysanou smetanou a doprostřed dáme lžičku džemu, podáváme teplé s horkým čajem.
Recept z archivu pana Dalibora Marounka