REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Borůvkové řezy bez lepku a bez barviv

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dezert, který bude lahodit nejen vašemu oku! Navíc těsto z tohoto receptu má univerzální použití. Připravíte z něj korpus na dort nebo skvělý ovocný koláč s drobenkou. S laskavým svolením Gabriely Šeršeňové @glutenfree_sky, která recept vymyslela, upekla, vyfotila.


Ingredience:
Na těsto:
200 gRýžové mouky Labeta
200 gkokosového cukru / krupicového
120-150 gočištěných a nastrouhaných jablek
150 gJáhlové mouky Labeta
150 gPohankové mouky Labeta
400 mlplnotučného mléka (nebo rostlinné náhražky)
100 mlkokosového oleje
1 sáčekKypřícího prášku do pečiva bez lepku Labeta
2 ksvejce od šťastných slepiček (střední velikost)
Na borůvkový krém:
500 gmražených borůvek
500 gplnotučného tvarohu
200 gmoučkového cukru
400 mlsmetany 33 %
plech o rozměrech 42x33 cm + papír na pečení

Postup:
  1. Vejce s cukrem vyšleháme do pěny, pak přidáme olej a mléko a krátce prošleháme. Ve druhé misce promícháme všechny mouky s práškem do pečiva, nasypeme k ostatním ingrediencím a řádně promícháme. Nakonec můžeme přidat jablka.
  2. Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C (tento recept na plechu o rozměrech 42×33 cm).
  3. Borůvky povaříme do změknutí, pak je rozmixujeme do hladka a přes jemné sítko je přecedíme zpátky do hrnce / na pánev, abychom se zbavili kousků. Pak je necháme povařit tak dlouho, až vznikne hustý gel. Rozvar necháme zchladit v lednici.
  4. Na závěr vyšleháme tvarohy a smetanu s cukrem a borůvkami, vše musí být řádně vychlazené. Krém naneseme na vychladlé těsto a necháme v lednici pořádně uležet.
Doporučení:

Těsto na tento dezert můžete před pečením klidně posypat ovocem (popř. i drobenkou), nebo ho můžete využít jako dortový korpus (v tomto případě je lepší vynechat jablka a přisladit). Recept na těsto je úmyslně méně sladký, protože je myšleno i na sladké krémy.

Recept k článku: Pohanková mouka v kuchyni – jak ji správně používat?

Poznámka:

Zdroj: labeta.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Hřib polosíťkovaný

Pár let nově pojmenovaný jedlý druh houby, velmi podobný hřibu koloději. Praktičtí houbaři rozdíl mezi hřibem kolodějem a hřibem polosíťkovaným nerozlišují.

číst dále ...

Arónie třikrát jinak. Ovocňák představuje 3 zdravé novinky nejen proti jarní únavě

Slyšeli jste už o arónii? Říká se jí také temnoplodec nebo černý jeřáb a je to chuťový zázrak plný vitamínů! V Ovocňáku ji už nějakou dobu najdete v jejich sadech na česko-slovenském pomezí, teď ale hraje hlavní roli ve třech novinkách. 100% šťáva, sirup a džem jsou přesně to, co nakopne tělo a pomůže mu bojovat s jarní únavou.

číst dále ...

Přivítejte jaro s kvalitními potravinami

Jaro, to znamená spoustu slunce, venkovních aktivit a odlehčené pokrmy. A jak jinak začít další jarní den než pořádnou snídaní? Ať se rozhodnete pro domácí granolu, nebo bulku s bylinkovým máslem, vyberte si na jejich přípravu kvalitní suroviny. A jak je poznáte? Při čtení jednotlivých etiket věnujte pozornost značkám kvality. Výrobky označené logy Klasa, Regionální potravina nebo BIO najdete mezi čerstvými i trvanlivými výrobky.

číst dále ...

Nový trend: rybí olej proniká do moderní kuchyně

Když se řekne rybí olej, většině z nás se kromě pozitivního vlivu na organismus vybaví také zkazky našich babiček o tom, jak jej povinně dostávaly ve škole. Jenže od té doby se hodně změnilo. Moderní rybí olej už dávno nemá onu nepříjemnou chuť a vůni, navíc se vyrábí s různými příchutěmi, v kapslích nebo dokonce jako oblíbené dětské želé bonbóny. V severských zemích jej lidé používají celý rok – především kvůli obsahu omega 3 mastných kyselin, vitamínů A, D a E a jejich pozitivnímu vlivu na náš organismus.

číst dále ...

Včelí med: sladký zázrak pro naše zdraví

Máte doma sklenici medu? A pokud ano, jak často med používáte? Pokud si jím jen občas osladíte čaj nebo namažete na housku k snídani, je to zbytečně málo. Měli byste jej zařadit do jídelníčku klidně každý den. Med je totiž nejen chutný, ale i velmi prospěšný pro naše tělo a mysl. Stačí alespoň jedna lžička denně a budete se cítit lépe a zdravěji. Zde je několik důvodů, proč byste měli med zařadit do svého jídelníčku.

číst dále ...

David porazil Goliáše: Česká firma z Polabí vyhrála soudní spor o oblíbený drobený dort nad nadnárodním potravinářským gigantem

Světový potravinářský koncern Dr. Oetker zažaloval tuzemskou firmu Labeta za prodej směsi na dezert, který vyobrazením na obalu připomíná jejich výrobek Krtkův dort. Nyní však odvolací soud rozhodl, že žalovaný se žádné nekalé soutěže nedopustil. Společnost Labeta smí tedy nadále svou směs na Drobený dort prodávat, navíc jí byla přiznána plná náhrada nákladů řízení před soudy obou stupňů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy