Dezert, který bude lahodit nejen vašemu oku! Navíc těsto z tohoto receptu má univerzální použití. Připravíte z něj korpus na dort nebo skvělý ovocný koláč s drobenkou. S laskavým svolením Gabriely Šeršeňové @glutenfree_sky, která recept vymyslela, upekla, vyfotila.
Ingredience:
Na těsto: | |
200 g | Rýžové mouky Labeta |
200 g | kokosového cukru / krupicového |
120-150 g | očištěných a nastrouhaných jablek |
150 g | Jáhlové mouky Labeta |
150 g | Pohankové mouky Labeta |
400 ml | plnotučného mléka (nebo rostlinné náhražky) |
100 ml | kokosového oleje |
1 sáček | Kypřícího prášku do pečiva bez lepku Labeta |
2 ks | vejce od šťastných slepiček (střední velikost) |
Na borůvkový krém: | |
500 g | mražených borůvek |
500 g | plnotučného tvarohu |
200 g | moučkového cukru |
400 ml | smetany 33 % |
plech o rozměrech 42x33 cm + papír na pečení |
Postup:
- Vejce s cukrem vyšleháme do pěny, pak přidáme olej a mléko a krátce prošleháme. Ve druhé misce promícháme všechny mouky s práškem do pečiva, nasypeme k ostatním ingrediencím a řádně promícháme. Nakonec můžeme přidat jablka.
- Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C (tento recept na plechu o rozměrech 42×33 cm).
- Borůvky povaříme do změknutí, pak je rozmixujeme do hladka a přes jemné sítko je přecedíme zpátky do hrnce / na pánev, abychom se zbavili kousků. Pak je necháme povařit tak dlouho, až vznikne hustý gel. Rozvar necháme zchladit v lednici.
- Na závěr vyšleháme tvarohy a smetanu s cukrem a borůvkami, vše musí být řádně vychlazené. Krém naneseme na vychladlé těsto a necháme v lednici pořádně uležet.
Těsto na tento dezert můžete před pečením klidně posypat ovocem (popř. i drobenkou), nebo ho můžete využít jako dortový korpus (v tomto případě je lepší vynechat jablka a přisladit). Recept na těsto je úmyslně méně sladký, protože je myšleno i na sladké krémy.
Recept k článku: Pohanková mouka v kuchyni – jak ji správně používat?
Poznámka:Zdroj: labeta.cz