Recept na mazanec vhodný pro bezlepkáře, tedy pro lidi, kteří musí držet bezlepkovou dietu.
Ingredience:
500 g | bezlepkové mouky |
350 g | vody |
150 g | Korunního cukru na pečení |
100 g | rozinek |
100 g | másla |
7 g | soli |
42 g | droždí (1 balíček) |
2 ks | vajec |
Korunní cukr moučka na posypání | |
mouka na vysypání plechu | |
tuk na vymazání plechu | |
mandle na ozdobení | |
citrónová kůra |
Postup:
- Droždí rozdrobíme, zasypeme troškou cukru, opatrně zalijeme trochou vody a na teplém místě necháme vzejít kvásek
- Rozměklé máslo, zbytek cukru a vajíčka napěníme, přidáme kvásek, zbytek mouky, špetku soli, citrónovou kůru, rozinky a vodu
- Důkladně prohněteme a vytvoříme vláčné těsto
- Těsto rozdělíme na dva bochánky, které přendáme na vymazaný a pomoučený plech (můžeme nahradit papírem na pečení), ozdobíme oloupanými plátky mandlí, uprostřed uděláme nožíkem malý křížek a dáme na teplé místo vykynout (asi 30 minut)
- Pečeme v troubě při teplotě 200 °C asi 30-40 minut
- Necháme vychladnout a vydatně pocukrujeme moučkovým cukrem.
Všechny přísady by měly mít teplotu 30 stupňů.