Chutný koláč z bezlepkového těsta naplněný kousky povařeného kuřete a orestovanou zeleninou, zalitý omáčkou z kukuřičné mouky, upečený v troubě dozlatova. Tento recept je vhodný pro alergiky na lepek, pšenici a případně i ořechy.
Ingredience:
1 kg | kuřecích kousků o velikosti sousta |
140 g | hříbků |
1 konzerva | sterilovaných zelených lusků hrachu |
1 dávka | základního bezlepkového těsta |
600 ml | kuřecího vývaru |
150 ml | suchého bílého vína |
3,5 lžičky | nakrájeného čerstvého tymiánu (případně i jiných bylinek) |
2 lžíce | neořechového rostlinného oleje bez příchuti |
2 ks | pórky nakrájené na kolečka |
2 ks | nakrájené mrkve |
1 ks | bobkový list |
1 ks | vejce |
čerstvě namletý černý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Ve větší pánvi na rozehřátém oleji orestujeme hříbky, houby přendáme na talíř a do oleje nasypeme kolečka pórku, ty restujeme za neustálého míchání 2 minuty, opečený pórek vytáhneme a dáme k houbám
2. Do pánve nalijeme víno, vývar, bobkový list a mrkev, přivedeme k varu, snížíme teplotu zdroje tepla a necháme vařit dalších 5 minut
3. Přidáme kousky kuřete a vaříme dalších 5 minut, pak dáme kuře a mrkev na talíř k houbám a pórku a přisypeme sterilované fazolky zbavené nálevu
4. V misce smícháme kukuřičnou mouku se 4 lžícemi vývaru a mícháme, dokud nevznikne hladká kaše, tu nalijeme do pánve a za neustálého míchání povaříme 3 minuty do zhoustnutí, dochutíme kořením a pak pánev odstavíme
5. Kuře, veškerou připravenou zeleninu a omáčku vložíme do pekáčku o objemu 1,7 l a do směsi vmícháme tymián
6. Na pomoučené ploše vyválíme těsto na výšku 5 mm a odkrojíme z něho část ve velikosti pekáčku, bude tvořit víko, založíme okraje a ukrojíme 1 cm široký proužek, dlouhý tak, aby dosáhl celý okraj pekáčku
7. Navlhčíme okraje pekáčku vodou a odkojený proužek těsta přitiskneme k okraji, navlhčíme i těstíčko
8. Opatrně zvedneme víko z těsta a přendáme ho na pekáč naplněný směsí kuřete, hub a zeleniny, pevně přitiskneme konce k proužku těsta kolem okrajů, okraje pak můžeme ještě ozdobně naříznout nebo zatočit, uprostřed vytvoříme malý otvor, aby měla pára kudy unikat
9. Těsto potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 40 minut.
Místo sterilovaných lusků můžeme použít i lusky čerstvé, ty pak orestujeme spolu s houbami nebo pórkem.
Poznámka:Recept na základní bezlepkové těsto najdete zde: Základní těsto no koláče bez lepku (ořechů).