REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bezlepkový citronový koláč

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Letní horka k přejídání moc nelákají. Pokud máte i přesto chuť na něco sladkého, je tu pro vás varianta, jak mlsat i v tomto počasí. Citronový koláč je nejen lehký, ale je i skvělou alternativou pro ty, kteří se vyhýbají lepku.


Ingredience:
Na korpus:
320 gbezlepkové mouky Jizerka zlatá
125 gmásla
70 gcukru
1 ksvejce
citronová kůra
Na náplň:
1 plechovkalazeného kondenzovaného mléka
šťáva z 2 velkých citrónů
Na merengue:
400 gcukru krupice
6 ksbílků
Ostatní:
forma na koláč o průměru 30 cm, máslo, mouka, zdobící sáček

Postup:
  1. Ze všeho nejdříve si necháme předehřát troubu na 180°C
  2. Na koláč budeme potřebovat klasickou formu s průměrem asi 30 centimetrů, nebo menší, tu vymažeme máslem, vysypeme moukou a můžeme začít připravovat těsto
  3. Příprava korpusu je velmi snadná, v míse kuchyňského robotu KitchenAid necháme s pomocí plochého šlehače zpracovat všechny ingredience, vznikne tak drobivější těsto, které už stačí jen vyklepnout a prsty namačkat do formy až po její okraj
  4. Těsto vložíme asi na 11 minut do trouby a můžeme hned začít s přípravou krému …
  5. Kondenzované mléko vyšleháme se šťávou z citrónů, zvlášť ve vodní lázni vyšleháme i bílky s cukrem, vzniknout by tak měla krásně hustá bílá hmota, vše spojíme a můžeme začít zdobit
  6. Pomocí zdobícího sáčku navrstvíme krém po celé ploše koláče a na posledních 8-10 minut dáme koláč do trouby a pečeme při 150 °C, během půl hodinky je na světě dokonale lehký a svěží koláč.
Poznámka:

Recept připravila Zdeňka z blogu „Liščí Mlsání“, zdroj: blog.kitchenaid.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy