Ke svátečnímu obědu, a zvlášť pokud se jedná o omáčku, patří nezřídka i knedlík. Ten karlovarský připravíte snadno sami doma a vystačíte si se surovinami, které v ledničce a spíži běžné máte.
Ingredience:
250 g | staršího bezlepkového pečiva |
50 g | Univerzální směsi bez lepku Labeta |
30 g | másla |
250 ml | mléka |
2 ks | vejce |
osolená voda na uvaření knedlíků |
Postup:
- Máslo rozpustíme a necháme zchladnout, poté ho zalijeme mlékem a vmícháme žloutky
- Alespoň den staré pečivo nakrájíme na kostičky, z bílků ušleháme tuhý sníh
- V míse smícháme nakrájené pečivo, mléko se žloutky, osolíme a necháme pár minut vsáknout, zasypeme univerzální směsí a řádně promícháme
- Do hmoty zapracujeme ušlehaný sníh a těsto vyválíme do tvaru šišky
- Šišku zabalíme do mokrého řádně vyždímaného ubrousku, který na koncích 2x zavážeme nití, jednou těsně u knedlíku a podruhé ještě o centimetr dále.
- Zabalený knedlík vložíme do vroucí osolené vody a na mírné plameni vaříme 5 minut, poté odstraníme vnitřní nitě, šišku obrátíme a na mírném plameni vaříme ještě asi 20 minut
- Hotový knedlík vybalíme opatrně z ubrousku a krájíme na plátky.
Zdroj: www.labeta.cz