REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Beránek z kynutého těsta

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Velikonočního beránka si můžeme upéci i z kynutého těsta! Tento recept je na beránka obloženého kompotovanými meruňkami a posypaného drobenkou a moučkovým cukrem.


Ingredience:
Na 8 kusů:
Na těsto:
500 gpolohrubé mouky
100 gmásla
80 gcukru
42 gdroždí
180 mlvlažného mléka
3 ksžloutky
špetka šafránu
špetka soli
Na obložení:
1 plechovkakompotovaných meruněk bez nálevu
150 ghrubé mouky
150 gmásla
100 gkrupicového cukru
3 lžícestrouhaného kokosu
2 lžícemléka
1 lžícemoučkového cukru
1 ksžloutku

Postup:

1. Mouku prosejeme do mísy, uprostřed vytvoříme důlek, do kterého nalijeme směs z droždí, cukru a mléka, trochu ji přikryjeme moukou, necháme 15 minut kynout
2. Povolené máslo přidáme do mísy spolu se žloutky, šafránem a solí, vše zpracujeme na hladké těsto, necháme na teplém místě zakryté čistou hadrovou utěrkou kynout dalších 30 minut
3. Nakynuté těsto důkladně prohněteme na pomoučeném vále, pak ho zakryté necháme kynout dalších 40 minut
4. Těsto znovu zpracujeme, rozdělíme na 8 stejných částí, které vyválíme asi na 0,5 cm silné placky, nejlépe podle šablony z každé placky vyřízneme beránka a z odřezků mu vyrobíme oči ocas a uši, beránky klademe na plech vyložený pečícím papírem
5. Okapané meruňky nakrájíme na proužky a rozdělíme na beránky (vynecháme hlavu a nohy)
6. Ze změklého másla, cukru, mouky a kokosu vytvoříme drobenku, z níž vyrobíme oko pro každého beránka, zbytkem drobenky posypeme meruňky na beráncích
7. Žloutek promícháme s mlékem, hlavy a nohy beránků tímto roztokem potřeme
8. V troubě vyhřáté na 180-190 °C beránky pečme asi 12-15 minut, poté je vytáhneme z trouby, necháme vychladit, nakonec je posypeme moučkovým cukrem.

Doporučení:

Recept na drobenku najdete zde: Máslová drobenka.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Kouzlete se saláty a připravte si svěží večeři

Dostaňte se na léto do formy. Vyzkoušejte namísto těžkých a smažených pokrmů lehká jídla, jako jsou čím dál oblíbenější Buddha bowls. Přestože můžete mít pocit, že vás zeleninový salát nezasytí, věřte, že v kombinaci s kvalitním masem nebo sýrem, tomu bude právě naopak. Nejen, že zaženete hlad, ale budete mít také spoustu energie. Salát nemusí být jen kombinace nakrájené zeleniny, ale mísa plná vyvážených a plných chutí.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy