Velikonočního beránka si můžeme upéci i z kynutého těsta! Tento recept je na beránka obloženého kompotovanými meruňkami a posypaného drobenkou a moučkovým cukrem.
Ingredience:
Na 8 kusů: | |
Na těsto: | |
500 g | polohrubé mouky |
100 g | másla |
80 g | cukru |
42 g | droždí |
180 ml | vlažného mléka |
3 ks | žloutky |
špetka šafránu | |
špetka soli | |
Na obložení: | |
1 plechovka | kompotovaných meruněk bez nálevu |
150 g | hrubé mouky |
150 g | másla |
100 g | krupicového cukru |
3 lžíce | strouhaného kokosu |
2 lžíce | mléka |
1 lžíce | moučkového cukru |
1 ks | žloutku |
Postup:
1. Mouku prosejeme do mísy, uprostřed vytvoříme důlek, do kterého nalijeme směs z droždí, cukru a mléka, trochu ji přikryjeme moukou, necháme 15 minut kynout
2. Povolené máslo přidáme do mísy spolu se žloutky, šafránem a solí, vše zpracujeme na hladké těsto, necháme na teplém místě zakryté čistou hadrovou utěrkou kynout dalších 30 minut
3. Nakynuté těsto důkladně prohněteme na pomoučeném vále, pak ho zakryté necháme kynout dalších 40 minut
4. Těsto znovu zpracujeme, rozdělíme na 8 stejných částí, které vyválíme asi na 0,5 cm silné placky, nejlépe podle šablony z každé placky vyřízneme beránka a z odřezků mu vyrobíme oči ocas a uši, beránky klademe na plech vyložený pečícím papírem
5. Okapané meruňky nakrájíme na proužky a rozdělíme na beránky (vynecháme hlavu a nohy)
6. Ze změklého másla, cukru, mouky a kokosu vytvoříme drobenku, z níž vyrobíme oko pro každého beránka, zbytkem drobenky posypeme meruňky na beráncích
7. Žloutek promícháme s mlékem, hlavy a nohy beránků tímto roztokem potřeme
8. V troubě vyhřáté na 180-190 °C beránky pečme asi 12-15 minut, poté je vytáhneme z trouby, necháme vychladit, nakonec je posypeme moučkovým cukrem.
Recept na drobenku najdete zde: Máslová drobenka.