REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Beránek z kynutého těsta

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Velikonočního beránka si můžeme upéci i z kynutého těsta! Tento recept je na beránka obloženého kompotovanými meruňkami a posypaného drobenkou a moučkovým cukrem.


Ingredience:
Na 8 kusů:
Na těsto:
500 gpolohrubé mouky
100 gmásla
80 gcukru
42 gdroždí
180 mlvlažného mléka
3 ksžloutky
špetka šafránu
špetka soli
Na obložení:
1 plechovkakompotovaných meruněk bez nálevu
150 ghrubé mouky
150 gmásla
100 gkrupicového cukru
3 lžícestrouhaného kokosu
2 lžícemléka
1 lžícemoučkového cukru
1 ksžloutku

Postup:

1. Mouku prosejeme do mísy, uprostřed vytvoříme důlek, do kterého nalijeme směs z droždí, cukru a mléka, trochu ji přikryjeme moukou, necháme 15 minut kynout
2. Povolené máslo přidáme do mísy spolu se žloutky, šafránem a solí, vše zpracujeme na hladké těsto, necháme na teplém místě zakryté čistou hadrovou utěrkou kynout dalších 30 minut
3. Nakynuté těsto důkladně prohněteme na pomoučeném vále, pak ho zakryté necháme kynout dalších 40 minut
4. Těsto znovu zpracujeme, rozdělíme na 8 stejných částí, které vyválíme asi na 0,5 cm silné placky, nejlépe podle šablony z každé placky vyřízneme beránka a z odřezků mu vyrobíme oči ocas a uši, beránky klademe na plech vyložený pečícím papírem
5. Okapané meruňky nakrájíme na proužky a rozdělíme na beránky (vynecháme hlavu a nohy)
6. Ze změklého másla, cukru, mouky a kokosu vytvoříme drobenku, z níž vyrobíme oko pro každého beránka, zbytkem drobenky posypeme meruňky na beráncích
7. Žloutek promícháme s mlékem, hlavy a nohy beránků tímto roztokem potřeme
8. V troubě vyhřáté na 180-190 °C beránky pečme asi 12-15 minut, poté je vytáhneme z trouby, necháme vychladit, nakonec je posypeme moučkovým cukrem.

Doporučení:

Recept na drobenku najdete zde: Máslová drobenka.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare a vyzkoušejte zbrusu nové recepty – pochutnáte si a navíc můžete soutěžit o parádní výhry!

Pravá chuť slunné Itálie u vás doma. Jarní soutěž s Rio Mare je v plném proudu a zkusit štěstí může opravdu každý! Je to snadné, stačí zakoupit libovolný produkt Rio Mare kdekoli po celé České republice včetně e-shopů, zaregistrovat účtenku na www.riomaresoutez.cz a pak jen na konci měsíce doufat, že budete ti šťastní vylosování.

číst dále ...

Přivítejte jaro skleničkou květinového vína

Možná jste již zaexperimentovali s víny z jiného ovoce než z hroznů, ale co vína z květin? Nejen na českém trhu působí stále jako jeden z nejčerstvějších přírůstků, přitom jejich historie není o nic kratší než u tradičního vína. Za ochutnání rozhodně stojí. Ostatně s přicházejícím jarním obdobím je právě láhev dobře vychlazeného květinového vína tou, po které sáhnete, pokud chcete dny plné slunce a pučících stromů pořádně přivítat.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

číst dále ...

Maso a grilování: Kam pro ten nejlepší kus?

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger – steakových partií masa existuje několik, a ne každý se hodí na vše. Kritérií, podle kterých vybírat, je nepřeberné množství. Pokud si budete chtít při prvních jarních grilovačkách připravit lahodný steak, měli byste zvolit opravdu pěkně vyzrálý kus masa. Nezapomínejte, že s čím kvalitnějšími ingrediencemi pracujete, o to lepší bude výsledek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy