REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Beránek z kynutého těsta

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Velikonočního beránka si můžeme upéci i z kynutého těsta! Tento recept je na beránka obloženého kompotovanými meruňkami a posypaného drobenkou a moučkovým cukrem.


Ingredience:
Na 8 kusů:
Na těsto:
500 gpolohrubé mouky
100 gmásla
80 gcukru
42 gdroždí
180 mlvlažného mléka
3 ksžloutky
špetka šafránu
špetka soli
Na obložení:
1 plechovkakompotovaných meruněk bez nálevu
150 ghrubé mouky
150 gmásla
100 gkrupicového cukru
3 lžícestrouhaného kokosu
2 lžícemléka
1 lžícemoučkového cukru
1 ksžloutku

Postup:

1. Mouku prosejeme do mísy, uprostřed vytvoříme důlek, do kterého nalijeme směs z droždí, cukru a mléka, trochu ji přikryjeme moukou, necháme 15 minut kynout
2. Povolené máslo přidáme do mísy spolu se žloutky, šafránem a solí, vše zpracujeme na hladké těsto, necháme na teplém místě zakryté čistou hadrovou utěrkou kynout dalších 30 minut
3. Nakynuté těsto důkladně prohněteme na pomoučeném vále, pak ho zakryté necháme kynout dalších 40 minut
4. Těsto znovu zpracujeme, rozdělíme na 8 stejných částí, které vyválíme asi na 0,5 cm silné placky, nejlépe podle šablony z každé placky vyřízneme beránka a z odřezků mu vyrobíme oči ocas a uši, beránky klademe na plech vyložený pečícím papírem
5. Okapané meruňky nakrájíme na proužky a rozdělíme na beránky (vynecháme hlavu a nohy)
6. Ze změklého másla, cukru, mouky a kokosu vytvoříme drobenku, z níž vyrobíme oko pro každého beránka, zbytkem drobenky posypeme meruňky na beráncích
7. Žloutek promícháme s mlékem, hlavy a nohy beránků tímto roztokem potřeme
8. V troubě vyhřáté na 180-190 °C beránky pečme asi 12-15 minut, poté je vytáhneme z trouby, necháme vychladit, nakonec je posypeme moučkovým cukrem.

Doporučení:

Recept na drobenku najdete zde: Máslová drobenka.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy