REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Beránek z kynutého těsta

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Velikonočního beránka si můžeme upéci i z kynutého těsta! Tento recept je na beránka obloženého kompotovanými meruňkami a posypaného drobenkou a moučkovým cukrem.


Ingredience:
Na 8 kusů:
Na těsto:
500 gpolohrubé mouky
100 gmásla
80 gcukru
42 gdroždí
180 mlvlažného mléka
3 ksžloutky
špetka šafránu
špetka soli
Na obložení:
1 plechovkakompotovaných meruněk bez nálevu
150 ghrubé mouky
150 gmásla
100 gkrupicového cukru
3 lžícestrouhaného kokosu
2 lžícemléka
1 lžícemoučkového cukru
1 ksžloutku

Postup:

1. Mouku prosejeme do mísy, uprostřed vytvoříme důlek, do kterého nalijeme směs z droždí, cukru a mléka, trochu ji přikryjeme moukou, necháme 15 minut kynout
2. Povolené máslo přidáme do mísy spolu se žloutky, šafránem a solí, vše zpracujeme na hladké těsto, necháme na teplém místě zakryté čistou hadrovou utěrkou kynout dalších 30 minut
3. Nakynuté těsto důkladně prohněteme na pomoučeném vále, pak ho zakryté necháme kynout dalších 40 minut
4. Těsto znovu zpracujeme, rozdělíme na 8 stejných částí, které vyválíme asi na 0,5 cm silné placky, nejlépe podle šablony z každé placky vyřízneme beránka a z odřezků mu vyrobíme oči ocas a uši, beránky klademe na plech vyložený pečícím papírem
5. Okapané meruňky nakrájíme na proužky a rozdělíme na beránky (vynecháme hlavu a nohy)
6. Ze změklého másla, cukru, mouky a kokosu vytvoříme drobenku, z níž vyrobíme oko pro každého beránka, zbytkem drobenky posypeme meruňky na beráncích
7. Žloutek promícháme s mlékem, hlavy a nohy beránků tímto roztokem potřeme
8. V troubě vyhřáté na 180-190 °C beránky pečme asi 12-15 minut, poté je vytáhneme z trouby, necháme vychladit, nakonec je posypeme moučkovým cukrem.

Doporučení:

Recept na drobenku najdete zde: Máslová drobenka.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Sezona grilování je tady, užijte si ji s recepty od Spaku

Teplé letní počasí se konečně dostavilo a přímo vybízí k příjemnému strávení odpoledne nebo večera v parku či na zahradě. A jak lépe si vychutnat tuto krásnou roční dobu než lahodným jídlem z grilu? Užijte si grilovačku za doprovodu značky Spak a oslavte 30 let působení této společnosti v ČR.

číst dále ...

Češi si neumí představit svůj pracovní den bez kávy. Stává se významným zaměstnaneckým benefitem

Káva je celosvětově nejoblíbenějším nápojem, denně se jí vypije kolem dvou miliard šálků. Velké oblibě se těší i u nás, bez kávy by nedokázalo žít 6 z 10 Čechů. Jedním z míst, kde si kávu dopřáváme nejčastěji, je naše zaměstnání. Průzkum pro značku L’OR Professional potvrdil, že kávu v práci pije pravidelně nebo alespoň občas 85 % českých zaměstnanců, přičemž skoro polovina Čechů si neumí představit pracovní den bez kávy. Během pracovního dne vypijeme nejčastěji dva až tři šálky. Průzkum pro značku L’OR Professional dále ukázal, že se káva stává i významným zaměstnaneckým benefitem a faktorem, který může přispět k motivování zaměstnance, a tedy ke snížení rizika jeho odchodu k jinému zaměstnavateli.

číst dále ...

Rizoto jako od Itala: Vyznejte se v italské rýži

Krátkozrnná i kulatozrnná, bílá i černá. Vybrat správný druh rýže může být v široké nabídce obchodů někdy trochu problém. Pokud nechcete, aby vaše rizoto připomínalo sypkou klasiku ze školní jídelny s porcí nakládané řepy navíc, naučte se základní orientaci v druzích italské rýže.

číst dále ...

Květen měsíc májovek

Květen je měsíc, kdy vyrůstá další chutná a houbaři ceněná houba, čirůvka májovka – Calocybe gambosa (viz náš atlas hub). Májovky mají nezaměnitelnou vůní, okurkově moučnou a někteří houbaři ji považují za nejlepší houbu na smetanovou houbovou omáčku. Májovky vyrůstají někdy, při jarních deštících, už koncem dubna. Naleznete je v prosvětlených listnatých lesících, hájích, parkách nebo sadech.

číst dále ...

Světový den koktejlů: oslavte ho míchaným drinkem plným zdraví

V pátek 13. května je speciální den pro všechny milovníky koktejlů. Přesně před 216 lety byla v USA zveřejněna první definice míchaného drinku. Když se řekne míchaný koktejl, nemusí ale nutně jít o alkoholický nápoj. Zkuste letos slavit tak, abyste víc prospěli svému zdraví. Namíchejte si některý z proteinových koktejlů KetoMix. Jsou snadné na přípravu, skvěle zasytí a dodají tělu nejen kvalitní bílkoviny, ale i důležitou vlákninu, vitamíny a minerální látky.

číst dále ...

Bauer nebo Sacher

Bauer Hotel Group, který provozuje gastronomické ikony jako restauraci U Prince, Terasu U Prince a zážitkovou gurmánskou perlu DEER, představuje sladké novinky. Dlouholetým cukrářským mistrem je Vojta Řehák. Právě on před deseti lety vymyslel spolu s panem Bauerem dort plný hořké a bílé čokolády, který se podával a podává na Staroměstském náměstí v restauraci i horní terase U Prince. Základem mu byl rodinný recept rodiny Bauerů, který šéfcukrář Vojta předělal do moderního gastronomického dezertu. Nyní plně dostál mezinárodního věhlasu v hodnoceních nestranných tuzemských a zahraničních průvodců, že došlo k povýšení z dezertu na rodinný dezert.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy