REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Batátový dort s čokoládovo pomerančovým krémem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Batáty, neboli sladké brambory, si lze velmi snadno oblíbit díky jejich jedinečné chuti. Jejich přirozeně sladkou chuť využijeme pro přípravu korpusu na dort a vy si tak budete moci vychutnat dezert bez přidaného cukru.


Ingredience:
Ingredience na dortovou formu o průměru 18 cm (8 porcí):
Ingredience na korpus:
400 guvařených batátů
80 gpohankové mouky
2 lžícesladidla PECVA
1 lžičkakypřícího prášku bez fosfátů
1 lžičkaskořice
3 ksvejce
pečící papír, kokosový olej a hrubá mouka na vymazání formy
Ingredience na krémy:
500 gnízkotučného tvarohu
1 sáčekpudinku SLIMBEL SYSTEM s příchutí čokoláda a pomeranč
1 sáčekkakaa APINAT
1 lžícesladidla PECVA
šťáva a kůra z poloviny pomeranče

Postup:
  1. Batáty uvaříme ve slupce, po vychladnutí oloupeme a rozmixujeme spolu s ostatními surovinami pro přípravu korpusu
  2. Vzniklé husté těsto vlijeme do dortové formy vyložené pečícím papírem, stěny formy vymažeme kokosovým olejem a vysypeme hrubou moukou
  3. Pečeme v horkovzdušné troubě cca 25 min na 200 °C. Těsto bude vláčné, ale nemá se lepit na špejli.
  4. Mezi tím si připravíme krémy; větší polovinu tvarohu smícháme se sáčkem pudinku SLIMBEL SYSTEM, kakaem APINAT a vyšleháme v hladký tuhý krém, podle potřeby můžeme přidat malé množství vody, do zbývající části tvarohu nastrouháme pomerančovou kůru, vymačkáme šťávu z pomeranče a dosladíme sladidlem PECVA
  5. Po vychladnutí korpus rozkrojíme na polovinu a potřeme čokoládovým krémem, necháme ztuhnout v lednici
  6. Nakonec celý dort potřeme pomerančovým krémem a dozdobíme plátky z pomerančů.
Doporučení:

Oproti klasickým bramborám mají batáty zhruba osmkrát více vápníku a čtyřnásobné množství beta-karotenu (provitaminu A), který dodává batátům jasně oranžovou barvu. Jejich konzumací tělu dodáme vitamin B6, vitamin C, draslík a také rostlinné steroly, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a omezit riziko vzniku rakoviny. Dále jsou významným zdrojem složitých sacharidů, které se po tepelné úpravě mění na jednoduché cukry.

Nutriční hodnoty na jednu porci: Energetická hodnota: 185 kcal, Sacharidy: 60 % (24 g), Tuky: 9 % (3,5 g), Bílkoviny: 31 % (13 g)

Poznámka:

Připravila Erika Hyblerová, výživová poradkyně NATURHOUSE ve Zlíně

Zdroj: www.naturhouse-cz.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Rychlé občerstvení pro nečekanou návštěvu? Vsaďte na oblíbené dipy

Občas se to stane každému z nás. Návštěva už přešlapuje za dveřmi a mezitím, co nám v hlavě vzniká plán na degustační menu, obrátíme lednici vzhůru nohama. Kde nic, tu nic. Hosté už zaujímají pozice na sedačce a stůl pořád zeje prázdnotou. Nepanikařte, situaci vždy zachrání jakýkoliv chutný dip. A my pro vás máme rovnou tři rychlé recepty ze surovin, které doma najdete vždycky.

číst dále ...

Vánoční trio – hrách, čočka a kroupy

Hrachová polévka, čočka a houbový kuba. Oblíbená vánoční trojka, kterou schválí i výživový poradce. Jak na tyhle stálice, aby si pošmákli i ti nejzarytější odpůrci všeho zdravého?

číst dále ...

Prosinec provoněný tradičním pečením

Podzim rychle utekl a je tu zima. Jste připraveni na prosinec, pravděpodobně nejoblíbenější měsíc všech dětí? Nechte se inspirovat a připravte svým nejbližším pohádkové dezerty inspirované adventními svátky.

číst dále ...

Silvestrovské rychlovky

Letošní oslava Silvestra připadá na všední den. Po práci vám tedy mnoho času na pohoštění pro přátele nezbyde. Příprava tedy musí být rychlá a ideálně ještě originální a dobrá. To vše splňují naše tři silvestrovské recepty. Tak hurá do toho a půl je hotovo.

číst dále ...

Připravte si se svými dětmi a projektem Naskoč na mléčnou vlnu zajímavé vánoční cukroví

Vánoce jsou za dveřmi a ve většině domácností už pomalu ale jistě voní vánoční cukroví. Období, které děti zbožňují. Projekt „Naskoč na mléčnou vlnu“ vám přináší tipy na cukroví, které můžete spolu se svými dětmi připravit.

číst dále ...

Horké alkoholické (nejen) vánoční nápoje

Výběr 22 nejlepších receptů na horké zimní alkoholické nápoje na jednom místě! Horké zimní nápoje kombinované s něčím ostřejším patří odedávna do receptáře všech šikovných hospodyněk. Dokáží totiž zahřát nejen na těle, ale také na duši. Máme tu pro vás TOP výběr těch nejlepších receptů z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na horké drinky připravené, nebo jen nastavené, právě kapkou něčeho ostřejšího. Nejen, že zahřejí, ale dokáží také provonět celý dům a vytvořit tak skvělou zimní domácí pohodu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy