REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Batátový dort s čokoládovo pomerančovým krémem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Batáty, neboli sladké brambory, si lze velmi snadno oblíbit díky jejich jedinečné chuti. Jejich přirozeně sladkou chuť využijeme pro přípravu korpusu na dort a vy si tak budete moci vychutnat dezert bez přidaného cukru.


Ingredience:
Ingredience na dortovou formu o průměru 18 cm (8 porcí):
Ingredience na korpus:
400 guvařených batátů
80 gpohankové mouky
2 lžícesladidla PECVA
1 lžičkakypřícího prášku bez fosfátů
1 lžičkaskořice
3 ksvejce
pečící papír, kokosový olej a hrubá mouka na vymazání formy
Ingredience na krémy:
500 gnízkotučného tvarohu
1 sáčekpudinku SLIMBEL SYSTEM s příchutí čokoláda a pomeranč
1 sáčekkakaa APINAT
1 lžícesladidla PECVA
šťáva a kůra z poloviny pomeranče

Postup:
  1. Batáty uvaříme ve slupce, po vychladnutí oloupeme a rozmixujeme spolu s ostatními surovinami pro přípravu korpusu
  2. Vzniklé husté těsto vlijeme do dortové formy vyložené pečícím papírem, stěny formy vymažeme kokosovým olejem a vysypeme hrubou moukou
  3. Pečeme v horkovzdušné troubě cca 25 min na 200 °C. Těsto bude vláčné, ale nemá se lepit na špejli.
  4. Mezi tím si připravíme krémy; větší polovinu tvarohu smícháme se sáčkem pudinku SLIMBEL SYSTEM, kakaem APINAT a vyšleháme v hladký tuhý krém, podle potřeby můžeme přidat malé množství vody, do zbývající části tvarohu nastrouháme pomerančovou kůru, vymačkáme šťávu z pomeranče a dosladíme sladidlem PECVA
  5. Po vychladnutí korpus rozkrojíme na polovinu a potřeme čokoládovým krémem, necháme ztuhnout v lednici
  6. Nakonec celý dort potřeme pomerančovým krémem a dozdobíme plátky z pomerančů.
Doporučení:

Oproti klasickým bramborám mají batáty zhruba osmkrát více vápníku a čtyřnásobné množství beta-karotenu (provitaminu A), který dodává batátům jasně oranžovou barvu. Jejich konzumací tělu dodáme vitamin B6, vitamin C, draslík a také rostlinné steroly, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a omezit riziko vzniku rakoviny. Dále jsou významným zdrojem složitých sacharidů, které se po tepelné úpravě mění na jednoduché cukry.

Nutriční hodnoty na jednu porci: Energetická hodnota: 185 kcal, Sacharidy: 60 % (24 g), Tuky: 9 % (3,5 g), Bílkoviny: 31 % (13 g)

Poznámka:

Připravila Erika Hyblerová, výživová poradkyně NATURHOUSE ve Zlíně

Zdroj: www.naturhouse-cz.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů z cukety

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.

číst dále ...

Domácí ovocné nanuky s překvapením

Léto a prázdniny se pomalu ale jistě blíží ke konci, slunečné počasí nám ale snad ještě chvilku vydrží, navíc co si budeme povídat, především děti se zmrzliny nikdy nenabaží. Připravte si proto domácí ovocné nanuky, které vás příjemně osvěží a můžete je navíc vyšperkovat podle vlastní chutě. Je to tak jednoduché.

číst dále ...

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Vynikající kozí sýr třikrát jinak!

Léto a lehké pokrmy patří neodmyslitelně k sobě. Zkuste si vaše oblíbené jídlo ozvláštnit přídavkem kozího sýra. Nejen, že dodá lahodnou chuť, ale také je vhodný pro ty, kteří trpí intolerancí na kravskou bílkovinu. Kozí sýr najde uplatnění při grilovačce či na slano s palačinkou. Výborný je také v kombinaci s bramborami.

číst dále ...

Vynikající salát pokaždé jinak

Inspirace na obědy a večeře není nikdy dost. Zejména v letních měsících většina z nás vyhledává spíše lehké pokrmy, a proto přijdou vhod především tipy na nejrůznější domácí saláty. Rychle ale vyžeňte z hlavy představu zvadlých zelených lístků s kousky rajčete. Pořádný salát je kombinací luštěnin, celozrnných plodin, sýrů, masa či oříšků a lahodné zeleniny. K tomu, abyste jej dochutili rozhodně nebudete potřebovat majonézu ani kečup!

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.

číst dále ...

Apfelkiechl a štrúdl aneb Když přichází jablečný čas

Jablko patří mezi nejoblíbenější a nejprodávanější ovoce u nás, a v některých končinách už nastává jeho sklizeň. V českých kuchyních se velmi často objevují recepty spojené právě s jablky. Ať už je to štrúdl, salát s karamelizovanými jablky nebo třeba jablečný ocet. Zatímco u nás se sklidí zhruba 230 000 tun jablek ročně, v Jižním Tyrolsku je tomu přes jeden 1 000 000 tun. Proto není divu, že každá farma Roter Hahn má své vlastní tradiční a rodinné recepty na zpracování jablek ve formě báječných domácích produktů nebo jako nějakou sladkou pochoutku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy