REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Batátový dort s čokoládovo pomerančovým krémem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Batáty, neboli sladké brambory, si lze velmi snadno oblíbit díky jejich jedinečné chuti. Jejich přirozeně sladkou chuť využijeme pro přípravu korpusu na dort a vy si tak budete moci vychutnat dezert bez přidaného cukru.


Ingredience:
Ingredience na dortovou formu o průměru 18 cm (8 porcí):
Ingredience na korpus:
400 guvařených batátů
80 gpohankové mouky
2 lžícesladidla PECVA
1 lžičkakypřícího prášku bez fosfátů
1 lžičkaskořice
3 ksvejce
pečící papír, kokosový olej a hrubá mouka na vymazání formy
Ingredience na krémy:
500 gnízkotučného tvarohu
1 sáčekpudinku SLIMBEL SYSTEM s příchutí čokoláda a pomeranč
1 sáčekkakaa APINAT
1 lžícesladidla PECVA
šťáva a kůra z poloviny pomeranče

Postup:
  1. Batáty uvaříme ve slupce, po vychladnutí oloupeme a rozmixujeme spolu s ostatními surovinami pro přípravu korpusu
  2. Vzniklé husté těsto vlijeme do dortové formy vyložené pečícím papírem, stěny formy vymažeme kokosovým olejem a vysypeme hrubou moukou
  3. Pečeme v horkovzdušné troubě cca 25 min na 200 °C. Těsto bude vláčné, ale nemá se lepit na špejli.
  4. Mezi tím si připravíme krémy; větší polovinu tvarohu smícháme se sáčkem pudinku SLIMBEL SYSTEM, kakaem APINAT a vyšleháme v hladký tuhý krém, podle potřeby můžeme přidat malé množství vody, do zbývající části tvarohu nastrouháme pomerančovou kůru, vymačkáme šťávu z pomeranče a dosladíme sladidlem PECVA
  5. Po vychladnutí korpus rozkrojíme na polovinu a potřeme čokoládovým krémem, necháme ztuhnout v lednici
  6. Nakonec celý dort potřeme pomerančovým krémem a dozdobíme plátky z pomerančů.
Doporučení:

Oproti klasickým bramborám mají batáty zhruba osmkrát více vápníku a čtyřnásobné množství beta-karotenu (provitaminu A), který dodává batátům jasně oranžovou barvu. Jejich konzumací tělu dodáme vitamin B6, vitamin C, draslík a také rostlinné steroly, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a omezit riziko vzniku rakoviny. Dále jsou významným zdrojem složitých sacharidů, které se po tepelné úpravě mění na jednoduché cukry.

Nutriční hodnoty na jednu porci: Energetická hodnota: 185 kcal, Sacharidy: 60 % (24 g), Tuky: 9 % (3,5 g), Bílkoviny: 31 % (13 g)

Poznámka:

Připravila Erika Hyblerová, výživová poradkyně NATURHOUSE ve Zlíně

Zdroj: www.naturhouse-cz.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Hranolky mají svůj den, co o nich víte?

13. červenec je celosvětově známý jako Mezinárodní den hranolek (Fête de la Frite). Tento zvláštní den vznikl v roce 1977, kdy se pan André Desboise a lovecká společnost Sulignat rozhodli uspořádat slavnostní den a pozvat obyvatele vesnice a majitele okolních panství. V tento den připravili 10 kg hranolků, následující rok se rozhodli pro velký úspěch akci opakovat a tak vznikl Fête de la Frite. Od roku 2015 oslavy provází tematické průvody, historické hry a soutěže o nejlepší hranolky. V Belgii se tento svátek slaví 14. července a ve zbytku světa připadá na 13. července. Ale celosvětově nejznámější hranolky jsou ty z McDonald´s.

číst dále ...

Tančící, Teddy i Zlatý: Mezinárodní den gumových medvídků je po roce opět tu

Léto je tu a s ním i prázdniny plné zábavy. Zpestřete si tyto dny a 15. července oslavte Mezinárodní den gumových medvídků, kteří se po generace těší oblibě po celém světě. Významný je tento rok především pro Haribo, největšího výrobce želatinových bonbonů, které letos slaví 100 let od svého založení. Znáte všechny medvídky, kteří patří do jeho rodiny?

číst dále ...

Ryba je perfektní surovina na léto. Víte, jak na ni?

Dříve lidi jedli vše, co vypěstovali nebo ulovili. Jednou z nejdůležitějších potravin byla právě ryba. Výzkumy potvrzují, že všichni, kteří je pravidelně konzumují, vykazují lepší zdravotní stav než ti, kteří se jim vyhýbají. Češi bohužel patří spíše do té druhé skupiny. Nesníme ani čtvrtinu evropského ročního průměru. Přitom kvalita našich ryb je opravdu vysoká. Své TOP postavení si u nás udržuje tradiční kapr. O sladkovodních rybách prozradil Akademii kvality mnoho zajímavostí Ing. Martin Urbánek, Ph.D., zástupce ředitele Rybářského sdružení České republiky.

číst dále ...

Vinařské stezky a cyklostezky

Teplé letní počasí přímo vyzývá k pohybu a aktivně strávenému času. Za vínem, sportem a nádhernou přírodou se vydejte na jižní Moravu, kde najdete několik vinařský stezek a cyklostezek. Tato unikátní 1 200 km dlouhá síť značených cyklostezek protkává území všech jihomoravských vinařských podoblastí. Trasy jednotlivých okruhů jsou perfektně zpracovány do map s informacemi o jejich délce, výškovém profilu a stavu povrchu. Nenechte krásy Moravy dlouho čekat a vydejte se vstříc krásám přírody a vína.

číst dále ...

Kulaté 3D dorty – veselé i elegantní, každý si najde ten svůj

Pomalu ubíhající karanténu jsme si krátili pečením a vařením, a tak není divu, že už nás klasické dorty začaly trochu nudit. Pokud zrovna chystáte oslavu, inspirujte se našimi zábavnými 3D dorty. Všechny jsou kulaté, a přitom každý úplně jiný.

číst dále ...

Libujete si v opalování? Pak můžete mít nedostatek vitamínu D i v létě

Také jste se celou zimu těšili na léto, až doplníte vitamín D ze sluníčka? Potom vás možná zklameme. Krásně opálená kůže totiž v přijímání „déčka“ ze slunečních paprsků může být na škodu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy