Batáty, neboli sladké brambory, si lze velmi snadno oblíbit díky jejich jedinečné chuti. Jejich přirozeně sladkou chuť využijeme pro přípravu korpusu na dort a vy si tak budete moci vychutnat dezert bez přidaného cukru.
Ingredience:
Ingredience na dortovou formu o průměru 18 cm (8 porcí): | |
Ingredience na korpus: | |
400 g | uvařených batátů |
80 g | pohankové mouky |
2 lžíce | sladidla PECVA |
1 lžička | kypřícího prášku bez fosfátů |
1 lžička | skořice |
3 ks | vejce |
pečící papír, kokosový olej a hrubá mouka na vymazání formy | |
Ingredience na krémy: | |
500 g | nízkotučného tvarohu |
1 sáček | pudinku SLIMBEL SYSTEM s příchutí čokoláda a pomeranč |
1 sáček | kakaa APINAT |
1 lžíce | sladidla PECVA |
šťáva a kůra z poloviny pomeranče |
Postup:
- Batáty uvaříme ve slupce, po vychladnutí oloupeme a rozmixujeme spolu s ostatními surovinami pro přípravu korpusu
- Vzniklé husté těsto vlijeme do dortové formy vyložené pečícím papírem, stěny formy vymažeme kokosovým olejem a vysypeme hrubou moukou
- Pečeme v horkovzdušné troubě cca 25 min na 200 °C. Těsto bude vláčné, ale nemá se lepit na špejli.
- Mezi tím si připravíme krémy; větší polovinu tvarohu smícháme se sáčkem pudinku SLIMBEL SYSTEM, kakaem APINAT a vyšleháme v hladký tuhý krém, podle potřeby můžeme přidat malé množství vody, do zbývající části tvarohu nastrouháme pomerančovou kůru, vymačkáme šťávu z pomeranče a dosladíme sladidlem PECVA
- Po vychladnutí korpus rozkrojíme na polovinu a potřeme čokoládovým krémem, necháme ztuhnout v lednici
- Nakonec celý dort potřeme pomerančovým krémem a dozdobíme plátky z pomerančů.
Oproti klasickým bramborám mají batáty zhruba osmkrát více vápníku a čtyřnásobné množství beta-karotenu (provitaminu A), který dodává batátům jasně oranžovou barvu. Jejich konzumací tělu dodáme vitamin B6, vitamin C, draslík a také rostlinné steroly, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a omezit riziko vzniku rakoviny. Dále jsou významným zdrojem složitých sacharidů, které se po tepelné úpravě mění na jednoduché cukry.
Nutriční hodnoty na jednu porci: Energetická hodnota: 185 kcal, Sacharidy: 60 % (24 g), Tuky: 9 % (3,5 g), Bílkoviny: 31 % (13 g)
Poznámka:Připravila Erika Hyblerová, výživová poradkyně NATURHOUSE ve Zlíně
Zdroj: www.naturhouse-cz.cz