REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Batátový dort s čokoládovo pomerančovým krémem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Batáty, neboli sladké brambory, si lze velmi snadno oblíbit díky jejich jedinečné chuti. Jejich přirozeně sladkou chuť využijeme pro přípravu korpusu na dort a vy si tak budete moci vychutnat dezert bez přidaného cukru.


Ingredience:
Ingredience na dortovou formu o průměru 18 cm (8 porcí):
Ingredience na korpus:
400 guvařených batátů
80 gpohankové mouky
2 lžícesladidla PECVA
1 lžičkakypřícího prášku bez fosfátů
1 lžičkaskořice
3 ksvejce
pečící papír, kokosový olej a hrubá mouka na vymazání formy
Ingredience na krémy:
500 gnízkotučného tvarohu
1 sáčekpudinku SLIMBEL SYSTEM s příchutí čokoláda a pomeranč
1 sáčekkakaa APINAT
1 lžícesladidla PECVA
šťáva a kůra z poloviny pomeranče

Postup:
  1. Batáty uvaříme ve slupce, po vychladnutí oloupeme a rozmixujeme spolu s ostatními surovinami pro přípravu korpusu
  2. Vzniklé husté těsto vlijeme do dortové formy vyložené pečícím papírem, stěny formy vymažeme kokosovým olejem a vysypeme hrubou moukou
  3. Pečeme v horkovzdušné troubě cca 25 min na 200 °C. Těsto bude vláčné, ale nemá se lepit na špejli.
  4. Mezi tím si připravíme krémy; větší polovinu tvarohu smícháme se sáčkem pudinku SLIMBEL SYSTEM, kakaem APINAT a vyšleháme v hladký tuhý krém, podle potřeby můžeme přidat malé množství vody, do zbývající části tvarohu nastrouháme pomerančovou kůru, vymačkáme šťávu z pomeranče a dosladíme sladidlem PECVA
  5. Po vychladnutí korpus rozkrojíme na polovinu a potřeme čokoládovým krémem, necháme ztuhnout v lednici
  6. Nakonec celý dort potřeme pomerančovým krémem a dozdobíme plátky z pomerančů.
Doporučení:

Oproti klasickým bramborám mají batáty zhruba osmkrát více vápníku a čtyřnásobné množství beta-karotenu (provitaminu A), který dodává batátům jasně oranžovou barvu. Jejich konzumací tělu dodáme vitamin B6, vitamin C, draslík a také rostlinné steroly, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a omezit riziko vzniku rakoviny. Dále jsou významným zdrojem složitých sacharidů, které se po tepelné úpravě mění na jednoduché cukry.

Nutriční hodnoty na jednu porci: Energetická hodnota: 185 kcal, Sacharidy: 60 % (24 g), Tuky: 9 % (3,5 g), Bílkoviny: 31 % (13 g)

Poznámka:

Připravila Erika Hyblerová, výživová poradkyně NATURHOUSE ve Zlíně

Zdroj: www.naturhouse-cz.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy