REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Basturma (sušené maso)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Naložená svíčková, hodně kořeněná, sušená nejméně 2 týdny v průvanu.


Ingredience:
1 ksváleček pravé svíčkové
2 kelímkyhrubozrnné soli
2 lžičkycukru
gáza
voda
koření dle libosti, nejlépe: drcený pepř, koriandr, hřebíček ... sušený česnek

Postup:

1. Vezmeme tenčí plát svíčkové, který potřeme cukrem a hojně zasypeme solí, necháme 5-6 hodin v klidu přikryté čistou utěrkou, pak maso přendáme do lednice, kde ho necháme ležet dalších 12 hodin na jedné straně a na 12 hodin přetočené na straně druhé
2. Uleželé maso vytáhneme z lednice, opláchneme studenou vodou sůl a lehce vysušíme gázou, nebo fénem, váleček zabalíme do čisté gázy, stáhneme pevně provázkem, zatížíme a necháme v místnosti na cca dalších 24 hodin
3. Připravíme koření; směs namícháme z oblíbeného koření, například sušeného česneku, drceného hřebíčku, pepře, chilli, korinadru … směs koření zalijeme studenou vodou a důkladně promícháme, vznikne hustá kašička
4. Gázu z masa sundáme, maso pomažeme připravenou kořenící pastou a necháme 3 hodiny viset, až pasta zaschne, pak naneseme opět část kořenící past a opět necháme uschnout, postup opakujeme nejméně 3×5. Nakořeněné maso nechám 2-3 týdny viset v průvanu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy