REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Party menu vítěze soutěže MasterChef Romana Kotláře

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Chystáte se pozvat své přátele na večírek k sobě domů a chcete je něčím překvapit? Třeba najdete inspiraci v party menu, které pro vás připravil charismatický a talentovaný Roman Kotlář, vítěz soutěže MasterChef.


Houstička s vajíčkovou pomazánkou, koláč s nivou, hruškou a vlašskými ořechy nebo třeba salát s nakládanou červenou řepou, jablkem a semínkovou granolou. „Pro tuto příležitost jsem vytvořil menu z ingrediencí, které se v Česku těší všeobecné oblibě. Nejsou náročná na přípravu a chuťově k sobě dobře pasují.“, říká Roman Kotlář. „Salát i koláč lze podávat také formou finger food. Koláč lze nakrájet na drobné kostičky a salát s hruškou a nakládanou řepou vypadá skvěle servírován jako špíz. Přátele potěšíte a na vaši party budou jistě rádi vzpomínat.“, dodává vítěz oblíbené kuchařské soutěže.

 

Na fotografii: Arašídy a brambůrky Bohemia Kotlíkové, houstička s vajíčkovou pomazánkou, koláč s nivou a hruškou, salát s nakládané řepy, hruškou a semínkovou granolou
Fotokredit: Bohemia Kotlíkové

 

Recepty:

Vajíčková pomazánka

  • 4 vejce
  • 1 malá konzerva tuňáka v oleji
  • 50 g bílého tučného jogurtu
  • 100 g krémový sýr
  • lžíce dijonské hořčice
  • kapary
  • citronová kůra a pár kapek štávy z citronu
  • čerstvé oregáno
  • pažitka
  • pepř
  • sůl

Vejce vaříte 7 minut od začátku varu. Uvařená vajíčka nadrobno nakrájíme, pažitku a oregano nasekáte, kapary překrojíte a tuňáka zbavíte oleje a vidličkou rozmělníte. Poté všechny ingredience smícháte v míse – je důležité míchat pomazánku až nakonec a ne moc dlouho, aby se suroviny nerozmačkaly. Dochutíte solí, pepřem a citronovou šťávou.

 

Koláč s nivou, hruškou, vlašským ořechem a řepnými listy

Na těsto 1 koláče:

  • listové těsto (pro účely focení stačí kupované)
  • máslo a polohrubá mouka na vysypání formy nebo použijte pečící papír

Předehřejete troubu na 180°C. Rozválené těsto dáte do vymazané a lehce vysypané formy nebo na plech s pečícím papírem. Těsto lehce propícháte vidličkou, (zatížíte pečícím papírem s fazolemi) a předpečete asi 10 minut ve vyhřáté troubě.

Na náplň (množství je psané na náplň pro 1 koláč o průměru cca 26 cm):

  • 1 balení créme fraiche
  • 1 balení nivy
  • 4 vejce
  • 4 lžíce smetany ke šlehání 33
  • tymián (pouze obrané lístky)
  • muškátový oříšek
  • pepř
  • sůl
  • na ozdobu: drcené clašské ořechy, řepné listy a plátky hrušek

Vejce se smetanou prošleháte, přidáte créme fraiche, tymián, dochutíte solí, pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem. Půl balení nivy nastrouháte a vmícháte do tekuté směsi vajec, smetany… Druhou část nivy nakrájíte na kostičky velikosti 1×1 cm. Na předpečené těsto rozmístíte kostky nivy, na které nalijete připravenou náplň.

Pečete při 180°C cca 20-25 minut – dokud koláč nezezlátne, vytažený z trouby ozdobte řepnými listy, ořechy a plátky hrušek.

 

Salát s nakládanou červenou řepou, jablkem a semínkovou granolou

Na naloženou řepu:

  • 2 červené řepy
  • 6 lžic olivového oleje
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • ½ lžičky medu
  • ½ lžičky dijonské hořčice
  • pepř
  • sůl

Řepu zabalenou do alobalu upečete v předehřáté troubě na 180°C asi 45 minut (podle velikosti řepy). Upečenou řepu oloupete, nakrájíte a naložíte do směsi oleje, octa, medu, hořčice, soli a pepře. Necháte marinovat minimálně 2 hodiny.

Na jablka:

  • 2 jablka
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 4 lžice vody
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky cukru

Pokrájená jablka necháte marinovat ve směsi vody, šťávy, soli a cukru asi půl hodiny.

Na semínkovou granolu:

  • 25 g dýňových semínek
  • 25 g slunečnicových semínek
  • 25 g lískových ořechů
  • 75 g másla
  • 50 g medu
  • špetka soli

Máslo necháte rozpustit s medem a solí. Lískové ořechy nasekáte. Ořechy smícháte se semínky, rozpuštěným máslem, medem a solí. Pečete na plechu s pečícím papírem v předehřáté troubě na 160°C asi 40 minut. Po každých 10 minutách granolu promícháte, aby se pekla rovnoměrně.

Na dokončení salátu:

  • rukolové a špenátové listy
  • naložená jablka
  • semínková granola

Nakonec vše podívejte se salátem z rukoly a špenátových listů. Možné servírovat jako špíz.

 

Poznámka redakce:

Na pořádné párty nesmí chybět ani různé slané pokušení! S novinkou Bohemia Kotlíkové může každý okusit nenapodobitelnou chuť brambor připravovaných ještě se slupkou v kombinaci s vybraným mixem koření – mořská sůl s rozmarýnem, sladké chilli a červená paprika nebo jarní cibulka a smetana. Příjemně křupavé silné plátky nenechají nikoho na pochybách o vysoké kvalitě surovin a netradičně dlouhé přípravě. Prémiová řada Bohemia Kotlíkové potěší i ty, kdo dávají přednost arašídům. Dvakrát obalované a následně pozvolna připravované arašídy v těstíčku ve variaci bylinky a koření nebo sladké chilli a červená paprika slibují skutečný gurmánský zážitek. Stejně jako u brambůrků byly i zde suroviny vybírány obzvláště pečlivě pro dodržení prémiové kvality.

 

Zdroj: www.bohemiachips.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Bagetu za odběr: Bageterie Boulevard hledá v kampani nové dárce krevní plazmy

Bageterie Boulevard ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí ve Střešovicích spouští kampaň na podporu dárců krve a krevní plazmy. Za každé darování nabízí firma dárcům voucher na jednu Rychlovku k doplnění energie po odběru. Cílem kampaně je nejen zvýšit počet dárců, ale také povědomí o důležitosti odběrů krve a jejích složek a v současné době i tzv. rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy obsahující protilátky od osob, které prodělaly infekci SARS-CoV-2 nebo onemocnění covid-19. Tato plazma se podává hospitalizovaným pacientům se středně závažným a těžším průběhem onemocnění covid-19 a díky obsaženým protilátkám zabraňuje množení viru v těle a pomáhá při léčbě.

číst dále ...

Ochutnejte pravé sicilské cannoli!

Cannoli je typický italský dezert ve tvaru trubiček, jehož kolébkou je Sicílie, proto bývají často označovány také jako cannoli siciliani. Tradičně se toto pečivo plní sýrem ricotta a připravovat jej lze na různé způsoby – kraje se zdobí drcenými pistáciemi či ořechy, čokoládou, koktejlovými třešněmi, kandovaným ovocem či strouhanou citrusovou kůrou.

číst dále ...

Odpočiňte si od masa a vsaďte na vegetariánské recepty

Dýně, lilky i cukety. Okuste tyto pestré královny zeleniny v neobvyklých receptech, ve kterých dokonale nahradí maso. Hodí se jak pro vegetariány, tak i pro ty z vás, kteří si chtějí dát od masa po letním grilování pauzu. Pootevřete kuchyňská dvířka zelenině a nechte se inspirovat neokoukanými recepty.

číst dále ...

Užijte si vánoční atmosféru společně a upečte si s dětmi perníkovou chaloupku

Nejkrásnější svátky v roce se pomalu blíží a vy si už jistě lámete hlavu tím, abyste vše stihli, měli včas napečeno a dopřáli svým blízkým to nejlepší. Zkuste ale trošku zvolnit a užít si svátky v poklidu s těmi, kteří jsou vám nejblíž. Zapalte si vonné svíčky, pusťte si koledy a upečte si s dětmi sen každé ratolesti – perníkovou chaloupku. Úspěch je předem zaručen, a navíc si užijete spoustu legrace.

číst dále ...

Vánoční cukroví jinak: Dejte sbohem pšeničné mouce a vyzkoušejte neobvyklé druhy

Perníčky, rumové kuličky i oblíbené linecké – zkuste při pečení cukroví místo klasické pšeničné mouky a z nich připravených ingrediencí zapojit jiné alternativy. Uvidíte, že vánoční tabuli obohatí nejen svou neobyčejnou chutí, ale také nutriční hodnotou a lehkostí. Ta se o Vánocích obzvláště hodí, protože na dietu obvykle není ani pomyšlení!

číst dále ...

Objevte pozitivní účinky medu na váš organismus

Během zimních měsíců a chřipkových období sahá mnoho lidí po zdravých potravinách, jako jsou ovoce a zelenina, ze kterých tělo čerpá prospěšné vitamíny a minerály. Potravinou, na kterou se v souvislosti s posilováním imunity často zapomíná, je včelí med. Příznivé účinky medu jsou však známé již po staletí.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy