REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Party menu vítěze soutěže MasterChef Romana Kotláře

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Chystáte se pozvat své přátele na večírek k sobě domů a chcete je něčím překvapit? Třeba najdete inspiraci v party menu, které pro vás připravil charismatický a talentovaný Roman Kotlář, vítěz soutěže MasterChef.


Houstička s vajíčkovou pomazánkou, koláč s nivou, hruškou a vlašskými ořechy nebo třeba salát s nakládanou červenou řepou, jablkem a semínkovou granolou. „Pro tuto příležitost jsem vytvořil menu z ingrediencí, které se v Česku těší všeobecné oblibě. Nejsou náročná na přípravu a chuťově k sobě dobře pasují.“, říká Roman Kotlář. „Salát i koláč lze podávat také formou finger food. Koláč lze nakrájet na drobné kostičky a salát s hruškou a nakládanou řepou vypadá skvěle servírován jako špíz. Přátele potěšíte a na vaši party budou jistě rádi vzpomínat.“, dodává vítěz oblíbené kuchařské soutěže.

 

Na fotografii: Arašídy a brambůrky Bohemia Kotlíkové, houstička s vajíčkovou pomazánkou, koláč s nivou a hruškou, salát s nakládané řepy, hruškou a semínkovou granolou
Fotokredit: Bohemia Kotlíkové

 

Recepty:

Vajíčková pomazánka

  • 4 vejce
  • 1 malá konzerva tuňáka v oleji
  • 50 g bílého tučného jogurtu
  • 100 g krémový sýr
  • lžíce dijonské hořčice
  • kapary
  • citronová kůra a pár kapek štávy z citronu
  • čerstvé oregáno
  • pažitka
  • pepř
  • sůl

Vejce vaříte 7 minut od začátku varu. Uvařená vajíčka nadrobno nakrájíme, pažitku a oregano nasekáte, kapary překrojíte a tuňáka zbavíte oleje a vidličkou rozmělníte. Poté všechny ingredience smícháte v míse – je důležité míchat pomazánku až nakonec a ne moc dlouho, aby se suroviny nerozmačkaly. Dochutíte solí, pepřem a citronovou šťávou.

 

Koláč s nivou, hruškou, vlašským ořechem a řepnými listy

Na těsto 1 koláče:

  • listové těsto (pro účely focení stačí kupované)
  • máslo a polohrubá mouka na vysypání formy nebo použijte pečící papír

Předehřejete troubu na 180°C. Rozválené těsto dáte do vymazané a lehce vysypané formy nebo na plech s pečícím papírem. Těsto lehce propícháte vidličkou, (zatížíte pečícím papírem s fazolemi) a předpečete asi 10 minut ve vyhřáté troubě.

Na náplň (množství je psané na náplň pro 1 koláč o průměru cca 26 cm):

  • 1 balení créme fraiche
  • 1 balení nivy
  • 4 vejce
  • 4 lžíce smetany ke šlehání 33
  • tymián (pouze obrané lístky)
  • muškátový oříšek
  • pepř
  • sůl
  • na ozdobu: drcené clašské ořechy, řepné listy a plátky hrušek

Vejce se smetanou prošleháte, přidáte créme fraiche, tymián, dochutíte solí, pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem. Půl balení nivy nastrouháte a vmícháte do tekuté směsi vajec, smetany… Druhou část nivy nakrájíte na kostičky velikosti 1×1 cm. Na předpečené těsto rozmístíte kostky nivy, na které nalijete připravenou náplň.

Pečete při 180°C cca 20-25 minut – dokud koláč nezezlátne, vytažený z trouby ozdobte řepnými listy, ořechy a plátky hrušek.

 

Salát s nakládanou červenou řepou, jablkem a semínkovou granolou

Na naloženou řepu:

  • 2 červené řepy
  • 6 lžic olivového oleje
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • ½ lžičky medu
  • ½ lžičky dijonské hořčice
  • pepř
  • sůl

Řepu zabalenou do alobalu upečete v předehřáté troubě na 180°C asi 45 minut (podle velikosti řepy). Upečenou řepu oloupete, nakrájíte a naložíte do směsi oleje, octa, medu, hořčice, soli a pepře. Necháte marinovat minimálně 2 hodiny.

Na jablka:

  • 2 jablka
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 4 lžice vody
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky cukru

Pokrájená jablka necháte marinovat ve směsi vody, šťávy, soli a cukru asi půl hodiny.

Na semínkovou granolu:

  • 25 g dýňových semínek
  • 25 g slunečnicových semínek
  • 25 g lískových ořechů
  • 75 g másla
  • 50 g medu
  • špetka soli

Máslo necháte rozpustit s medem a solí. Lískové ořechy nasekáte. Ořechy smícháte se semínky, rozpuštěným máslem, medem a solí. Pečete na plechu s pečícím papírem v předehřáté troubě na 160°C asi 40 minut. Po každých 10 minutách granolu promícháte, aby se pekla rovnoměrně.

Na dokončení salátu:

  • rukolové a špenátové listy
  • naložená jablka
  • semínková granola

Nakonec vše podívejte se salátem z rukoly a špenátových listů. Možné servírovat jako špíz.

 

Poznámka redakce:

Na pořádné párty nesmí chybět ani různé slané pokušení! S novinkou Bohemia Kotlíkové může každý okusit nenapodobitelnou chuť brambor připravovaných ještě se slupkou v kombinaci s vybraným mixem koření – mořská sůl s rozmarýnem, sladké chilli a červená paprika nebo jarní cibulka a smetana. Příjemně křupavé silné plátky nenechají nikoho na pochybách o vysoké kvalitě surovin a netradičně dlouhé přípravě. Prémiová řada Bohemia Kotlíkové potěší i ty, kdo dávají přednost arašídům. Dvakrát obalované a následně pozvolna připravované arašídy v těstíčku ve variaci bylinky a koření nebo sladké chilli a červená paprika slibují skutečný gurmánský zážitek. Stejně jako u brambůrků byly i zde suroviny vybírány obzvláště pečlivě pro dodržení prémiové kvality.

 

Zdroj: www.bohemiachips.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Celer jako výtečná surovina tentokrát v hlavní roli

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

číst dále ...

Nejznámější totalitní drinky, aneb co se pilo za dob socialismu

Za dob komunistů byl hodně omezený výběr alkoholických nápojů a lidé si museli vystačit s tím, co bylo. Vzniklo několik klasických receptur na míchané nápoje, velké, na žízeň, těm se říkalo long drinky, menší, ty byly určené hlavně na rychlou opičku. Někdy to byly opravdu šílené kombinace. Co se tedy pilo na diskotékách či zábavách za totáče? Říká vám něco pojem Beton nebo Polejvák? A co Bavorák, tedy myšleno nápoj, ne Němec z Bavorska! :) Sepsali jsme seznam těch největších totalitních hitů na alkoholické míchačky. Po kliknutí na jejich název či fotografii se pak objeví podrobné recepty příslušných drinků.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni

Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.

číst dále ...

Lilek – ideální surovina pro bezmasé pokrmy

Rádi byste vytvořili plnohodnotnou hostinu bez masa a dochází vám inspirace? Co takhle vyzkoušet zajímavé recepty z lilku neboli baklažánu? Tato fialová plodina, která technicky není zeleninou, ale ovocem, se totiž dá upravovat podobně jako maso. Je však důležité jej správně upravit a dochutit, aby nebyl příliš vodnatý či olejnatý. Pokud se budete řídit našimi recepty, uvidíte, že vykouzlíte gurmánské hody, které si vychutná celá rodina.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy