Další z originálních receptů vítěze soutěže MasterChef Romana Kotláře. Tentokrát si podle něj můžete upéci slaný koláč z listového těsta plněný sýrovo-smetanovou náplní.
Ingredience:
Na těsto 1 koláč: | |
1 balíček | listového těsta |
máslo a polohrubá mouka na vysypání formy nebo použijte pečící papír | |
Na náplň (množství je psané na náplň pro 1 koláč o průměru cca 26 cm): | |
1 balení | créme fraiche |
1 balení | nivy |
4 lžíce | smetany ke šlehání 33 % |
4 ks | vejce |
tymián (pouze obrané lístky) | |
muškátový oříšek | |
pepř | |
sůl | |
Ostatní: | |
plátky čerstvé hrušky, řepné listy a vlašské ořechy na ozdobu |
Postup:
- Předehřejete troubu na 180°C a rozválejte listové těsto, jakmile dosáhnete požadované teploty, těsto položené do vymazané a lehce vysypané formy nebo na plech s pečícím papírem, ještě lehce propícháte vidličkou, můžete ho zatížit pečícím papírem a na něj nasypanými fazolemi
- Formu vložte do trouby a po dobu 10 minut předpékejte
- Vejce se smetanou prošleháte, přidáte créme fraiche, tymián, dochutíte solí, pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem
- Půl balení nivy nastrouháte a vmícháte do tekuté směsi vajec, smetany… druhou část nivy nakrájíte na kostičky velikosti 1×1 cm
- Na předpečené těsto rozmístíte kostky nivy, na které nalijete připravenou náplň
- Pečete při 180°C cca 20-25 minut – dokud koláč nezezlátne
- Vytažený z trouby ozdobte řepnými listy, ořechy a plátky hrušek.
Recept k článku: Party menu vítěze soutěže MasterChef Romana Kotláře