Pokud nepatříte mezi profesionální kuchaře nebo zahradníky, pravděpodobně si z hlavy jen těžko vybavíte, jak vypadá pastinák, patizon nebo tuřín. Není divu. Ve většině českých domácností nebývají tyto plody běžnou součástí jídelníčku, a to je velká škoda. Nechte se zlákat některým z našich receptů a rozšiřte tak svůj repertoár zeleniny, ze které se dá vykouzlit báječně voňavý podzimní pokrm, který ocení děti i dospělí.
Slaďoučký pastinák klame tělem
Pastinák je hodně podobný petrželi, ale rozeznáme je od sebe podle natě. Petržel má nať téměř přes celý vršek kořene a pokud ji seřízneme, po obvodu je vidět jemně nafialovělý kroužek. Nať pastináku vyrůstá přímo z lehce prohloubeného středu kořenu, a když ji seřízneme, je kořen světlý. Co se týká chuti, je pastinák mnohem sladší a připomíná spíš mrkev, oproti té má však až třikrát více cukru. Dále obsahuje vitaminy C, E a B 12, draslík a vlákninu. V kuchyni z něj můžeme vykouzlit lahodné a voňavé pyré, nejlépe s bramborami. Nakrájený a dušený je oblíbeným doplňkem masa a zvěřiny, lze jej také použít do polévky. Nastrouhaný syrové jej můžeme přidávat do salátů, kdy zůstanou zachovány všechny vitamíny a minerály.
Patizon má tvar vesmírného talíře
Málokterá zelenina u nás se může pyšnit přezdívkou „ufo“. Nejedná se však o produkt jiných galaxií, ale o odrůdu tykve obecné. V průměru mívá 10 cm, ale čím je plod mladší, tím lepší má chuť. A proč jej zařadit do podzimního jídelníčku? Třeba proto, že plody obsahují spoustu minerálních látek, jako jsou draslík, vápník, sodík, železo, fosfor, měď, chlor, vitamin C a betakaroten. Chutná báječně a v kuchyni se dá upravit na mnoho způsobů. Můžete ho péct, vařit i smažit. Vynikající jsou také patizonové řízky v trojobalu anebo polévka.
Tuřín plný vitamínů a minerálů
Tuřín bývá populární spíše na západ od našich hranic. U nás je zatím stále trochu nedoceněný, ačkoli se jedná o výtečnou kořenovou zeleninu. Snadno se pěstuje a výborně chutná. Obsahuje také řadu tělu prospěšných látek, jako je vápník, mangan, draslík, fosfor, hořčík, vápník, železo a zinek. Tuřín je také bohatý na vitaminy A, B, C, E, K a kyselinu listovou. V kuchyni je jeho využití variabilní. Menší bulvy můžeme nastrouhat a přidat do salátu nebo jen tak sníst. Dá se použít všude tam, kde jiná kořenová zelenina, především mrkev a červená řepa. Můžeme ho nakládat nakyselo, použít do receptů namísto brambor, vařit, zapékat, upravovat jako zelí nebo kombinovat s masem, houbami i zeleninou. Skvělý je také pečený v troubě.
Bio dává smysl – nám i přírodě
Pokud si lámete hlavu nad tím, kde tuto lehce extravagantní zeleninu seženete, máme pro vás jednoduchou radu. Ty nejkvalitnější plody produkují farmy v režimu ekologického zemědělství, které dbá na zachování půdní úrodnosti i biologické rozmanitosti. Je totiž založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu, díky tomu jsou pole i sady plné života. Také sklizeň a uskladnění podléhá přísným pravidlům, které ctí zásady ekologické produkce. Pro více informací o ekologickém zemědělství, zajímavosti a tipy k bioprodukci, navštivte stránky myjsmebio.cz.
Kam pro biopotraviny?
Září je Měsícem biopotravin. Během podzimu si proto nenechte ujít nadcházející akce, kde se farmáři pochlubí svou bio produkcí. Budete si tak moci přímo na místě zakoupit ovoce i zeleninu v bio kvalitě. Na vybraných farmách také proběhnou v rámci akce Poznej svého farmáře prohlídky pro návštěvníky a chybět nebude ani ochutnávka biopotravin.
Kvalitní zeleninu zakoupíte přímo na ekofarmách, v létě i na podzim je nabídka lokálního bio ovoce a bio zeleniny široká, navíc mnoho biofarem produkuje také masné a mléčné výrobky. Můžete si je z pohodlí domova objednat i online přes farmářův e-shop nebo prostřednictvím tzv. bedýnkových systémů. Seznam nejbližších ekofarem najdete na kamprobio.cz a lovime.bio. V obchodě bio zeleninu rozeznáte snadno – musí být u ní logo biolistu či biozebry. Jedině tak zaručeně poznáte, že se jedná o bio.
NÁŠ TIP: Bio-zelenina Jitka Píchová
Kvalitní zeleninu vypěstovanou podle zásad ekologického zemědělství nabízí například farmářka Jitka Píchová v Dolní Ředici. Rozmanitou nabídku obvyklých i netradičních druhů zeleniny najdete na www.bio-zelenina.cz.
Recepty k článku (podrobné recepty se objeví po kliknutí na jejich název nebo fotografii!):
Kupujte BIO. Pro budoucnost!
Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíte lokálního dodavatele, máte navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím. Více nejen o BIO v článku zde: O značce „Klasa“, „Regionální potravina“, „BIO Produkt ekologického zemědělství“, „Ekologická produkce“ a „Chráněné označení“.
Party menu vítěze soutěže MasterChef Romana Kotláře
Pečivo jako čerstvé i na velikonoční pondělí